Интериорните бои за бани и кухни – какво трябва да знаем за тях?

Боите за баня и кухня придобиват все повече популярност най-вече заради своята практичност, визия, много добри качества и естетичност, която придават на съответните помещенията.
16.03.2023
Светлана Влайкова
4293
интериорни бои, бои за бани и кухни, акрилни бои, латексни интериорни бои
Източник: Снимка: Victoria Watercolor - Pixabay

През последните години в дизайнерските решения на бани и кухни все повече присъстват интериорни и декоративни бои. Общо прието е да възприемаме банята, изпълнена с фаянсови и теракотени плочи, най-вече заради възможността чрез многократно почистване да се поддържа добра хигиена. Но боите за баня и кухня придобиват все повече популярност, най-вече заради своята практичност, визия, много добри качества и естетичност, която придават на съответните помещенията.

Във всяко жилище помещенията с висока степен на риск от поява на мухъл са банята, тоалетната и кухнята. За тяхното боядисване е добре да се използват специални продукти, чиито свойства способстват за поддържането на добра хигиена и не позволяват развитието на гъбички и плесен.

Снимка: stellalunacypress - Pixabay


Мухълът и гъбите са проблем на всяко помещение с повишена влажност. А ако в банята и кухнята има и лоша вентилация или липсва такава, тогава проблемите може да са ежедневни, а тяхното разрешаване - трудно. В такива случаи използването на специални бои за баня и кухня могат да доведат до много добри резултати.

За боядисване на стените в банята и кухнята, трябва да се избере правилната боя, която да бъде за точно този вид помещения. Желателно е старателно да се подготви основата с правилните грундове, за да може крайният резултат да бъде функционален и издръжлив във времето.

Снимка: Jesse Bridgewater - Pixabay

Ако решите да боядисате стените в банята, вместо да използвате стандартните фаянсови плочки, препоръчително е да изберете покритие на основата на акрил или латекс. Този вид бои са изключително подходящи за стаи с висока влажност. Избирайки такива бои за стените на банята и кухнята, можете да сте сигурни, че шансът за появата на мухъл ще бъде минимален, а крайният резултат ще Ви изненада не само с функционалност, но и естетика на крайното покритие като визия. Външно, това покритие не се различава много от останалите бои, но в състава на интериорните бои за бани и кухни има добавки, за които е добре да знаем.
 

Снимка: Jean van der Meulen - Pixabay

Акрилните и латексните интериорни бои се справят много добре с влиянието на водата, високата температурата, парата и повишената влажност. Богатата палитра от цветове позволява използването на акрилни и латексни бои за всякакви интериорни решения, а това прави възможно тези помещения да бъдат такива, че биха задоволили всички изисквания на клиента за цвят, функционалност и естетика. За разлика от водната емулсия, те не се увреждат от въздействието на домакинските химикали. Стените, боядисани с тях подлежат на многократно почистване. Имат и по-дълъг „живот“.

Снимка: Rudy and Peter Skitterians - Pixabay 

Латексните и акрилните бои са много добър избор за боядисване на бани, тоалетни и кухни. Все повече  производители на бои днес предлагат специализирани интериорни бои за бани и кухни.


Снимка: Anna Lisa - Pixabay

Те имат няколко ключови характеристики:
● Желателно е в техния състав да са включени фунгицидни и бактерицидни добавки, които спомагат и възпрепятстват образуването на мухъл и плесен във времето.

● Добре е да притежават висок клас устойчивост на мокро триене (Клас 1 или Клас 2). Този вид бои обикновено имат по-плътна молекулярна структура, която не позволява на водата да прониква през покритието впоследствие. Това означава, че можете да почистите упорити петна по стените, без да се притеснявате, че ще нарушите повърхността на покритието.

● За препоръчване е да имат сатенено, гланцово или полугланцово крайно покритие. Освен, че придава лек естествен блясък на покритието, не позволява задържането на плесен и мухъл по стените и предотвратява появата им.

● Желателно е да имат висока пригодност за почистване и устойчивост срещу дезинфекционни средства на водна основа.

Има и още нещо, което трябва да се знае преди да се боядисат помещенията с висока степен на риск от поява на мухъл. Препоръчително е те да бъдат предварително почистени и грундирани със специален грунд или с биоциден разтвор на водна основа за отстраняване на налепи от водорасли, мъхове и гъбички. Това ще осигури допълнителна защита и дълготрайност на крайното покритие.
Ако всичко това е налице, ще бъдете приятно изненадани от крайния резултат. Ще се наслаждавате на чиста, приятна и здравословна среда на живот у дома.

Автор: Светлана Влайкова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари