Интериорната стълба – коя е най-подходяща за вкъщи?

Ако планирате да живеете в жилище на повече от едно ниво, или вече обитавате такова, със сигурност темата за стълбата ви засяга.
15.08.2012
Антоанета Салфидж
1700
къща, интериор, дом, стълби, интериорни стълби
Интериорната стълба – коя е най-подходяща за вкъщи?
Източник: Интернет

Ако планирате да живеете в жилище на повече от едно ниво, или вече обитавате такова, със сигурност темата за стълбата ви засяга.
Къде точно да я изградите, колко широка да е тя, от какво да са направени стъпалата, каква да е формата – вита, права или пък със стъпала, монтирани с болтове в стената. Тези и още ред  други въпроси ще трябва да намерят своите отговори и това е най-добре да стане  още на архитектурен чертеж.


Стълбата сама по себе си е архитектурен елемент от конструкцията на сградата, чиято основна функция е да свърже по вертикала две нива. Тази най-основна нейна задача обаче се индивидуализира до степен на уникалност заради ред характеристики и критерии, с които трябва да се съобрази конструкцията. Някои от най-важните сред тях са: размери на наличното пространство, колко често ще се ползва и от кого най-често, каква ще е основната функция на помещенията и етажите, които ще свързва и не на последно място – интериорният дизайн на жилището.


Дизайн в полза на функционалността
Не се превръщайте в жертва на дизайна, заради стълбата, съветват специалистите.  Ако стъпалата й са твърде високи или твърде тесни тя може да се превърне във вечна ябълка на раздора в семейството, а липсата на парапет  или пък неправилно подбран материал   реално да застраши живота на обитателите – особено ако са по-малки или вече възрастни.


Постигането на хармония между функционалност и естетика при този толкова ключов елемент от жилището, трудно ще стане просто така, по интуиция. За да си спестите множество неприятни и досадни навици, свързани с употребата й както и максимално да гарантирате безопасността й на ползване планирайте заедно със специалист всеки детайл още докато обекта е на чертеж.


Стълба според предназначението
Интериорната стълба, свързваща два етажа е класически случай, който има широко приложение както в къщите, така и при мезонетите. Тя трябва да е много удобна, защото вероятно по нея ще се качвате както вие, така и всички членове от семейството и то по няколко пъти на ден. В същото време тя е на показ, обикновено в дневната и при всички случаи ще привлича погледите на гостите. 


Ако имате място в центъра на помещението, най-добре е на е с правилна парадна форма с два парапета. С помощта на съвременните технологии и материали тя може да е с всякакъв дизайн – от величествена  в стил Луи XII до ултрамодерна с  чертите на съвременен урбан -дизайн или стил хай-тек.


Витата стълба (спирална, елепсовидна, квадратна) е сред най-популярните форми в модерните градски жилища. Тя може да се монтира  в ограничени пространства, да се постави в ъгъл, между две стени или дори в ниша.Тази конструкция икономисва място и без да отнема от комфорта на дома. Завитата й форма обаче изисква по-добър баланс при изкачване и слизане, затова тя не е особено удобна за възрастни хора. Безспорен плюс на витата стълба е и способността й да се хармонизира с всички интериорни стилове. Плавните й извити форми позволяват разнообразни декори, които могат умело да превърнат стълбата в бижуто на интериора.


Стъпала на болтове – това е модерно конструктивно решение, което позволява на стъпалата да се укрепят в стената и да изглеждат като че ли плуват в пространството. Често тази форма се изпълнява от широки, дълги и ниски стъпала, които са без парапет, като в случая удобството се гарантира именно от формата и височината на стъпалото. Този вид стълба обаче изисква много място и е особено подходяща за просторни лофтове и мансарди с модерен интериор.


Материалите
Интериорната стълба, която ще свързва етажите на къща или апартамент, най-често се изпълнява от дърво, метал, а напоследък и от стъкло. 


Дървото е идеален материал за интериорна стълба. То се чувства добре вкъщи, създава уют, поддържа се лесно, съчетава се хармонично с всеки интериор. Най-популярни у нас са стълбите от бук, дъб, орех, ясен, а вече и от екзотична дървесина като тик.


Стъпалата от метал също  все повече влизат в интериора, особено в модерния в стил хай-тек. Хубавото на метала е, че е устойчив и с годност поне 50 години. Важно е обаче да подбира и обработи така, че да е напълно защитен от корозия. Ако сте решили да си поръчвате алуминиеви стълби, имайте предвид, че металът с годините тъмнее.


Стъклото вече не е изключение при интериорните стълби. Стъклените стъпала се изпълняват от закалено стъкло. Колкото й да е износоустойчиво обаче, възможно е при експлоатация да се надраска и дори да се напука. Някои видове стъкла, особено акрилното, с времето пожълтяват. Така че стъклото все още е рисков материал. Ако все пак сте решени да го включите в конструкцията на стълбата, погрижете се да бъде покрито с анти-слип финиш, за да се предотвратят опасни подхлъзвания по стълбите.


Съвети за безопасност
За да бъде стълбата в дома максимално удобна, но и безопасна, дори и при ситуации на пожар или наводнение,  добре е да вземете под внимание следните технически изисквания:


Ширината на стъпалото  не може да е по-малък от 0,8м. Всички стълби  трябва да се оборудват с парапети, не по-ниски от 90 см. Размерът на стъпалото трябва да гарантира безопасно преминаване по стълбата. За жилищни пространства допустимата височина е не повече от 20 см, а шираната на стъпката – 25см. Нивото на последното стъпало трябва точно да съвпадне с нивото на пода на етажа.


До стълбата трябва да има свободен достъп. Ако е разположена до врата, то пред нея трябва да предвидите площадка с ширината поне като на вратата. Имайте предвид, че максималния товар, който може да качвате по такава интериорна стълба е 180-220 кг., а на перилата не е редно да опирате предмети, по-тежки от 100 кг. Този съвет е добре да си го спомните, когато дойде време за пренасяне на мебелите.  Наклонът на стълбата пък не бива да превишава 38º, иначе предвижването по нея ще е трудно. За по-малки жилища този наклон може и да е 45º . Той обаче трябва да е еднакъв по цялата дължина на стълбата.

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари