Интегрирани системи за дома

Всички тези системи създават както удобство, ефективност на работата и забавленията, също и стрес, неувереност и загуба на време.
15.06.2011
инж.Георги Хлебаров
92
домашно кино, Умен дом, системи за дома, автоматизация, бутонен панел
Интегрирани системи за дома
Източник: инж. Георги Хлебаров

В наситеното ни с динамика ежедневие все повече разчитаме на разнообразна и сложна техника от различно естество – компютри, монитори, мултимедийни и комуникационни устройства, климатици, принтери, автоматични врати и щори, интеркоми, интернет, камери за видеонаблюдение, димери на осветлението... Да продължаваме ли? 

Всички тези системи създават както удобство, ефективност на работата и забавленията, също и стрес, неувереност и загуба на време. Представете си колко умствена енергия и време ви отнема пускането на любимия ви филм – включване на телевизора, включване на звуковата система в режим „филм”, намаляване на осветлението, спускане на пердетата, зареждане на диска в устройството... Всичко това може да бъде минало, ако поверите всички тези функции на така наречените интегрирани системи. Тяхната функция е да обединят в едно всички налични и външно управляеми системи в дома, офиса, конферентната зала.

В такъв случай всички гореизброени операции могат да бъдат сведени до натискане на бутона „филм”, а сложната схема на показване на вашата презентация пред клиенти – до натискане на бутона „презентация”.
Всяка интегрирана система дава възможност за свързване, управление и наблюдение на целия дом или части от него. Боравенето с все повечето на брой и по-сложни уреди и системи може да бъде изцяло поверено на централния контролер на интегрираната система и да бъде сведено до натискането на няколко бутона. 

Всички повторяеми и зависещи от едни и същи условия дейности във вашия дом или градина могат на практика да бъдат автоматизирани. Интегрираната система ще ви избави от постоянния стрес, създаван от съжителството с все по-комплицирана техническа среда в дома, и ще ви даде възможност да се насладите на простите неща в живота – добър филм, завладяваща музика, хубавото време навън, домашния уют.

Ето и няколко възможности: 
• Включване на алармата и спускане на всички външни ролетки, когато напускате жилището.
• Автоматично отваряне на пердетата, когато ставате. 
• Включване на телевизора или звуковата система, когато някой влезе в помещението.
• Автоматично изключване на осветлението при напускане на жилището.
• Намаляване височината на водната струя на фонтана в градината при поява на вятър.
• Изпращане на sms при нарушаване на целостта на жилището.

Всички повторяеми и зависещи от едни и същи условия дейности във вашия дом на практика могат лесно да бъдат автоматизирани. Това ще ви избави от стреса да боравите с многобройните системи и да си осигурите така желания комфорт. Интеграцията в домашна среда има два аспекта – интеграция на домашното кино (проектор или монитор, звукова система, екран, щори или пердета, осветление) или интеграция на цялата жилищна площ. По принцип технически ограничения няма – всичко зависи от вашата изобретателност.


Автоматизацията на домашното кино от гледна точка на инвестицията трябва да се разглежда като част от възможната цялостна автоматизация на жилището – за повечето от достъпните контролери на пазара не е проблем да управляват не само устройствата във вашия хол, но и всички останали системи в дома. Изборът, който трябва да направите, е какъв трябва да е интерфейсът, който ще използвате за управление и комуникация с вашата автоматизирана система – ще започнем от най-удобната (и съответно финансово най-натоварваща) опция:

Чувствителен на допир панел (ТР) – обикновено до 10” диагонал – дава възможност за изграждане на графичен интерфейс на български, проектиран за конкретното приложение, връзка с интернет, видеовръзки и др. Възможни са две модификации: безжична връзка – обикновено WiFi или жична. Безжичната връзка дава мобилност, но и забавяне при изпълнение на командите. При вградените панели връзката е винаги налична, както и никога не се чудите къде се намират, но се губи мобилността.

• В последно време на мястото на специализираните панели масово навлизат продуктите на Apple – iPad и iPhone. Предимството им са цена, която е по-ниска от фирмените панели, и многофункционалността, която софтуерните платформи на специализираните фирми не могат да осигурят. Разбира се, надеждността на подобни системи е многократно по-ниска от специализираните.

Бутонен панел (КР) – обикновено в стандарта за вграждане за електроинсталации US и EU. Бутоните в повечето случаи са според изискванията от 1 до 8, като някои панели имат вход за IR или друг сигнал. Бутоните са осветени, могат да бъдат надписвани, реномираните фирми предлагат десетки цветове и модификации, които могат да задоволят и най-изтънчения архитект. Според автора бутонният панел е най-универсалният, надежден и икономичен начин за управление на автоматизирани системи. Без да изисква финансовия ресурс на ТР, добре конфигурираният КР може да управлява стандартните функции на системата за домашно кино.

Универсално дистанционно управление (UR) – използва набор от инфрачервени (IR) команди за управление на системата за домашно кино. Когато се използва в комбинация с контролер в зависимост от програмирането – може да управлява всички устройства, включени в системата. Ако не е наличен контролер UR, може да управлява само устройства, които имат IR вход, като стават критични местоположението на приемниците и последователността на включване и изключване на отделните устройства. UR от висок клас разполагат или с малък дисплей, чувствителен на допир (цветен или черно-бял), или с LCD екран, който улеснява ориентацията на потребителя със системата. Тъй като в повечето случаи един бутон изпълнява няколко функции, не е препоръчително използването на съвсем прости „умни” дистанционни управления за сложни домашни системи (освен ако не сте любител на главоблъсканици от сорта на „този бутон за какво ли беше”).

Накратко за протоколите, с които един контролер стандартно може да работи:
RS 232стандартен двустранен протокол за комуникация между устройства – в зависимост от скоростта позволява дължина на кабелните връзки до 30-40 м. Обратната връзка дава възможност за изграждане на много сигурни и ергономични системи. С такъв интерфейс разполагат почти всички професионални проектори, видеомонитори, както и голяма част от високия клас рисийвери, усилватели на мощност и медия сървъри.
IR – инфрачервен порт – притежават го всички битови устройства – рисийвери, CD, DVD, Blue-ray плейъри, електрически екрани и други. Повечето контролери стандартно поддържат от 2 до 6 IR порта. 
Контакти – дават възможност за управление на щори, екрани и други устройства (внимание: допустимият ток през контактите рядко надвишава 200 мА!!!).
Цифрови входно/изходни портове – дават възможност контролерът да получава информация (например от датчици за движение, магнитни контакти и др.).
TCP/IP порт – осъществява връзка с интернет и локалната мрежа, към която контролерът е свързан. При подходящо програмиране е възможен контрол и диагностициране на системата от която и да е точка на света.

Това е само кратък и непълен обзор на възможностите, които съвременните системи за автоматизация и интеграция дават. Или както е девизът на една от водещите фирми в бранша: „Опростявай...

Автор: инж.Георги Хлебаров
Закони Нормативна база Коментари