Инструменти за градината

Ако искате градината ви да бъде в добро състояние, трябва да отделяте време за нейната поддръжка.
15.04.2007
Ланд. арх. Анита Янева
2545
оборудване, екстериор, поддръжка, инструменти
Източник: Ланд. арх. Анита Янева, “Архидея гардън”

Ако искате градината ви да бъде в добро състояние, трябва да отделяте време за нейната поддръжка. За тази цел са ви неоходими различни инстументи в зависимост от видовете растителността и типа градина, която имате. Ако градината ви е голяма, трябва да си осигурите освен механични и електрически инструменти, които ще облекчат вашата работа.
 
Един от задължителните инструменти е правата лопата.
С нея можете да ооформяте по-големи дупки за засаждане на растителност, а също да окопавате пролетно и есенно време. Гребло ви е необходимо, за да можете да събирате падналите клонки и листа на моравата есенно време.Набавете си садило - то е малко и удобно за засаждането на сезонните цветя.

Ако тревната ви площ е малка, можете да я косите с тример, но ако е по голяма, задължително ви е необходима косачка. Ако искате да разполагате със специализираните инструменти за всяка работа в градината, купете си тример. Но ако имате косачка и нямате много недостъпни места за косене в градината си, спокойно може да отминете този инструмент.
 
Предимство имат бензиновите косачки, но добра работа вършат и елекрическите косачки. Ако косачката ви е електрическа, подсигурете си удължител, за да можете да достигнете до всички части на градината си.

Ако тревната площ е основна част от градината ви, купете си аератор. Той се използва както за почистване на не добре изглеждащата трева, така и за внасяне на жизненоважния за добрия растеж на тревата кислород. Аераторът може да се използва есенно и пролетно време в градината, ако е голяма площта. На пазара можете да намерите механизирани аератори, които с помощта на ножове подрязват тревния килим.

При нужда можете да си осигурите машина за събиране на листа от моравата. Бъдете внимателни при покупката на такива машини и се снабдете с машини с резервни торби, защото от силната струя на въздуха торбите лесно и бързо се късат.

По възможност купувайте маркова техника, защото представителите на известните марки предлагат поддръжка и сервиз на техниката си.

За подрязване на различните растения ви е необходима ножица. Вземете електрически ножици, тъй като улесняват работата в градината, но трябва да знаете, че те изискват поддръжка и зареждане. С ръчната ножица лесно се борави и не изисква специлни грижи, освен наточване. В зависимост от това каква растителност преобладава във вашата градина се снабдете с различни видове ножици - те са за подрязване на живи плетове, лозарски ножици, за трева, бордюрни и т.н.
 Друго необходимо пособие за поддръжката на вашата градина е количка. С нея ще си служите при извозването на окосената трева, преноса на почва, тор и др. За градината количката трябва да е с гумени колела, тъй като върви по-лесно по терена.

За да пазите ръцете си чисти и да се предпазите от контузии при работата в градината, снабдете се с ръкавици.

За фината работа в градината си купете малки ръчни инструменти – лопатка, малко гребло и малка вилица за почастване, окопаване и аерация около цветята. Добре е тези инструменти да бъдат с метална дръжка, защото в противен случай не са устойчиви и няма да ви служат дълго.

Разбира се, най-доброто, което можете да направите за вашата градина, е да се обърнете към специалисти - ландшафтни архитекти и озеленители, на които да поверите поддръжката на градината си.

+8
Закони Нормативна база Коментари