Инсталация на гаражни врати

Инсталацията на врати с ръчно задвижване е много по-лесно отколкото на тези с електрическо, но типа на отваряне зависи от вида врата, която се монтира.
14.08.2013
инж. Полина Петкова
823
гаражни врати, монтаж гаражни врати, автоматични гаражни, врата, ръчно задвижване
Гаражна врата с ръчно задвижване.
Източник: http://www.painterclick.com/manual-garage-door-wont-open.htm

Смяната на вратите в дома не е много трудно начинание – всичко което трябва да се направи е да се затегнат няколко винта и готово. Монтирането на най-голямата врата в къщата обаче не е толкова просто. Инсталацията на врати с ръчно задвижване е много по-лесно отколкото на тези с електрическо, но типа на отваряне зависи от вида врата, която се монтира. 

Гаражните врати без автоматизация се задвижват посредством човешка сила. Те са много по-леки от другите и са значително по-лесни за монтаж. Един от недостатъците им обаче е, че изискването за лекота ограничава типа врата, който може да се инсталира. 

При монтажа на гаражна врата с автоматизирано задвижване, е необходимо освен нейният монтаж, да се инсталира двигателя и да се направи окабеляване. Този тип врати са по-разпространени не само поради факта че са удобни, но в някои случаи изборът им е задължителен – например когато вратата е дървена. За задвижването на тежките гаражни врати е необходимо предвиждането на достатъчно мощен двигател. За съжаление обаче експлоатацията на автоматичните врати не е безпроблемна. Те бързо се превръщат във врати с ръчно задвижване щом токът спре.

Независимо какъв тип гаражна врата монтирате, трябва да бъдете много внимателни. Инструкциите, които трябва да следвате са чисто и просто насока. Задължително е да прочетете наръчника на производителя и ръководството за монтиране много внимателно, преди да се пробвате да инсталирате вашата гаражна врата. Ако не сте много опитен в проектите направи си сам, доверете се на специалист. Може да бъде по-скъпо, но степента на трудност на този тип монтаж е много висока.

Ако обаче имате опит в проектите направи си сам може да продължите да четете.

Инсталация на гаражна врата с ръчно задвижване.
Решили сте да инсталирате такъв тип врата. Дори и да сте един от малкото направили този избор, той има своите преимущества благодарение на които все още не е изчезнал от пазара. Главната причина за популярността на този тип врати е тяхната сигурност и надеждност. Същевременно са много по-лесни за монтиране и ремонт от автоматичните врати, тъй като нямат толкова много елементи. 

Ако имате обикновена, неизолирана стоманена гаражна врата, тогава сте идеалният кандидат за ръчно задвижване. За да я инсталирате, е нужно само да подсигурите вратата със спираловидна пружинна система. За този тип монтиране се нуждаете единствено от бормашина с нейните приставки, винтоверт и гаечен ключ.

Ръководството ви за инсталация може и да се различава, но основните стъпки  са следните:    

 • Свържете вертикалната планка към хоризонталния винкел и ги свържете с касата.
 • Свържете носещите тръби и пружините, и ги поставете във всяка скоба.
 • След измерване на дължината на освобождаване на пружината, затегнете винтовете към носещата тръба.
 • Закрепете левия и десния барабан.
 • Прикрепете държача на тръбите и навийте пружините.

 

Това са най-основните инструкции за монтаж, но те могат да ви дават ясна представа, кои са основните стъпки при инсталирането на гаражна врата с ръчно задвижване. 

Ако желаете удобството, което ви предлага автоматизацията, продължете да четете, за да разберете как се инсталира автоматична гаражна врата. 

Инсталация на гаражна врата с автоматизирано задвижване.
Независимо дали искате да инсталирате автоматична гаражна врата заради удобството което тя предлага, или поради необходимост, трябва да имате опит в проектите направи си сам, както и поне един човек, който да ви помага.

За да монтирате този тип врата, следвайте следните основни стъпки:

 • Закрепете релсата към задвижващия двигател. 
 • Свържете останалите части на релсата.
 • Закрепете монтажната скоба за края на релсата и след това я закачете за гредата над отвора на вратата.
 • Свържете двигателя според инструкциите на производителя. Поради тежестта му, е необходимо да бъде укрепен на носещата греда на тавана.
 • Свържете окабеляването на двигателя към контакта на стената.
 • Монтирайте инфрачервените сензори, които засичат дали има нещо на пътя на вратата.
 • Свържете гаражната врата с автоматизираното задвижване.

Въпреки, че горните инструкции изглеждат доста лесни за изпълнение, имайте предвид, че ще работите с електричество, което от своя страна може да бъде много опасно.

Без значение, кой тип врата ще изберете ако сте сръчен и имате желание бихте могли да се справите сами с монтажа и. 

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари