Иновациите на бъдещето от Бош на изложението в Лас Вегас

Бош предлага решения от различни браншове и свързва мобилността с енергийните, строителните и индустриалните технологии
12.01.2016
Роберт Бош ЕООД
328
Роберт Бош ЕООД, изложения, интелигентен дом, Умен дом, свързана мобилност
APAS мобилен производствен асистент
Източник: Роберт Бош ЕООД

Когато автомобилът помага в кухнята – Бош залага на „интелигентната свързаност“ 

  • Шефът на Бош, д-р Фолкмар Денер: “С интелигентните ни решения искаме да подобрим живота на хората и да облекчим ежедневието им. Ключът е в свързаността.“ 
  • Бош предлага решения от различни браншове и свързва мобилността с енергийните, строителните и индустриалните технологии 
  • Световна премиера – първият модул за аварийно повикване eCall за допълнително оборудване на автомобила


Лас Вегас
– На изложението за потребителска електроника CES 2016 в Лас Вегас, САЩ, Бош демонстрира своята иновативна „техника за живота“ – за дома и офиса, за автомобила и градската среда. Доставчикът на технологии и услуги е воден от мисията да усъвършенства свързаността чрез „интернет на нещата“. “Целта ни е да предложим по-безопасни, по-удобни и по-ефективни решения за умния дом, мобилността, енергоснабдяването и индустрията. Искаме да подобрим качеството на живот на хората и да улесним ежедневието им. Ключът за това е в свързаността“, заяви председателят на Управителния съвет на Бош, д-р Фолкмар Денер, в речта си на пресконференцията по време на изложението CES 2016 в Лас Вегас.
Бош ползва слогана “Simply.Connected.”„Просто. Свързани.“, за да обобщи представянето си на CES, където компанията демонстрира своите решения за интелигентния дом, интелигентния град, свързаната мобилност и Индустрията 4.0.
В бизнеса със свързаността Бош печели с богатото си продуктово портфолио и всеобхватните си браншови познания, базирани на десетилетен опит. “Бош може да свърже мобилността с енергийните, строителните и индустриалните технологии и да предостави свързани услуги от най-различни браншове – нещо, което никоя друга компания не може да предложи“, твърди Денер. Като пример той посочи свързания автомобил, който комуникира с умния дом чрез навигационната система, така че водачът може да загрее фурната в кухнята, още преди да се е прибрал у дома.
Бош представи и световна премиера в областта на свързаната мобилност – модулът за допълнително вграждане Retrofit eCall. Системата за автоматично аварийно повикване eCall, лансирана през 2012 г., досега се предлагаше само като стандартно оборудване за нови автомобили, но на пазара вече е и вариантът за допълнително оборудване. Сензорният модул, включен в запалката на автомобила, реагира при произшествие и изпраща съответната информация на колцентъра. В зависимост от сериозността на катастрофата, служителят в колцентъра или се свързва директно с водача, или уведомява най-близките служби за бърза и пътна помощ.
Компетентност в сензорите, хардуера и софтуера 
Наред със значителното обогатяване на портфолиото от услуги, Бош разширява интензивно и компетентността си в областта на сензорите и софтуера. Една от причините е, че компанията е водещият световен производител на микромеханични сензори, познати като MEMS сензори. Всеки ден над 4 милиона от тези високотехнологични компоненти напускат завода за чипове в Ройтлинген, Германия. От 1995 г. насам Бош е произвел над 6 милиарда MEMS. Три от всеки четири смартфона работят с миниатюрните сензори Bosch. Те са важна част и от много други електронни устройства, като например фитнес гривните и смарт часовниците. Компанията очаква особено силен ръст на този сектор – продуктите, произведени през 2015 г., са 76 милиона, като към 2019 г. броят им ще се увеличи над два пъти до 173 милиона.
Една от причините за силните позиции на Бош в софтуерния сектор е, че една трета от около 55-те хиляди изследователи и инженери на компанията по света разработват софтуер, а около 3 хиляди са ангажирани с „интернет на нещата“. Това ноу-хау се допълва от богатата хардуерна експертиза – Бош е един от водещите световни производители в редица области – от автомобилната индустрия и промишлените технологии до енергийната, сградната техника и потребителските стоки. “Бош съчетава най-доброто от двата свята – на индустрията и на IT сектора. Независимо дали бизнесът се развива еволюционно или на тласъци, ние ще продължаваме да бъдем част от него,“ заяви Денер в Лас Вегас.
Умният дом предлага по-голям комфорт и безопасност
Бош разработва интензивно и решения за интелигентния дом. Затворени ли са прозорците? Изключена ли е печката и млякото в хладилника ще стигне ли за закуска? С технологиите на Бош тези грижи остават в миналото. Последните проучвания сочат, че към 2020 г. около 230 милиона домакинства по света – 15% от глобалния пазар – ще ползват интелигентните домашни технологии. В началото на годината Бош направи решаваща крачка напред в усъвършенстването на умния дом, като обедини цялата си дейност в тази област в ново дружество. Акцент в портфолиото ще е системата „Интелигентен дом“, която ще алармира при взлом, но и ще управлява по-ефективно отоплението. 
Интелигентните градове повишават качеството на живота
“Интелигентният дом не е крайната дестинация за Бош,” заяви Денер. “Вече участваме в пет глобални проекта за повишаване на интелигентността на цели градове. Подобряваме не само качеството на живот на хората, но и икономическата ефективност на умния град.“ Според проучване, направено в САЩ, през 2050 г. около две трети от населението на земята ще живее в градовете. Ще е необходимо интелигентно свързване на енергоснабдяващите мрежи, пътната инфраструктура и сградите. Един от основните строителни компоненти на интелигентния град е „IoT Suite“ на Бош – софтуерна платформа, интегрираща всички необходими функции за свързване на устройствата, потребителите и услугите.
Паркирането е друга голяма трудност, която Бош възнамерява да елиминира. 30% от задръстванията в градския трафик се образуват от водачи, които си търсят място за паркинг. Един от начините за отстраняването на проблема е колите и паркингите да се оборудват със сензори, които откриват свободните паркоместа и известяват водачите. Бош въплъщава тази идея в концепцията си „паркиране в общност“ („community-based parking“) – докато се движат, автомобилите откриват и измерват свободните места между превозните средства, паркирани покрай пътното платно. Информацията се въвежда в карти в реално време, които се зареждат на смартфона или на дисплея в навигационната система на автомобила. Водачите, които искат да паркират в центъра или в жилищните квартали на градовете, ще си намерят място без излишни обиколки. Така ще спестят време и пари, а и ще опазят и нервите си, и околната среда.
Свързаната мобилност – решенията на Бош за утрешния ден 
Важна част от интерфейса между интелигентните градове и свързаните автомобили е напълно автоматизираното паркиране, което Бош планира да реализира до 2018 г. Идеята е шофьорът просто да слезе от колата на входа на паркинга. Автомобилът сам ще си потърси място и ще паркира. А стане ли време за тръгване, возилото се връща само на изхода.
Бош усъвършенства и магистралния пилот – електронен шофьор за пътуване по магистрали. Очаква се през 2020 г. автомобилите, оборудвани с автоматичен пилот, да се движат самостоятелно по магистрала. Това не само ще увеличи безопасността, но и ще облекчи живота на водачите – ако магистралният пилот е включен, шофьорът се превръща в пасажер. Бош вече тества автоматизираното шофиране на обществените пътища в Германия, САЩ и Япония. 
Комуникацията между хората и технологиите е друг важен аспект за безопасността и комфорта на автомобилния трафик. “Подходящата информация в подходящия момент свежда до минимум разсейването на водача,“ каза Денер. Посетителите на CES 2016 изживяха новия тип комуникация в демонстрационния автомобил на Бош. Ако например отдясно наближава пешеходец, автомобилът стартира светлинна сигнализация, предупреждаваща водача.
Бош презентира и сензорния екран с вибрационна обратна връзка. За тази нова разработка в края на 2015 г. компанията получи Наградата за иновация на CES. Продуктът е уникален с това, че бутоните на дисплея се усещат като истински копчета и водачите могат да управляват приложенията на информационно-развлекателната система без да гледат към нея, например навигацията или радиото. Това означава, че те много по-рядко ще откъсват погледа си от пътя и пътуването ще бъде много по-безопасно. 
Индустрия 4.0 – заводът на бъдещето е гъвкав, свързан и интелигентен 
За да се превърнат колкото може по-бързо иновациите в реалност, производството трябва да стане по-гъвкаво. “Заводът на бъдещето е гъвкав, свързан и интелигентен. Тук хората, машините и продуктите общуват помежду си“, увери Денер. „Това е поредната сфера, в която сме позиционирани по-добре от другите компании, тъй като сме и водещ доставчик, и водещ потребител на Индустрия 4.0.” 
С поглед към над 250-те завода на Бош по целия свят, Денер предвижда, че с Индустрия 4.0 компанията ще спестява стотици милиони евро годишно до 2020 г. Основните фактори, които ще спомогнат за постигане на тази цел, са хардуерът на Бош и софтуерните решения за анализ на данни в реално време. Мобилният производствен асистент APAS, който компанията също демонстрира на CES, придава гъвкавост и безопасност на производствените процеси. Благодарение на сензорната си обвивка APAS може да работи с хора напълно безопасно. Той притежава и скрити таланти – сервира кафе на посетителите на щанда на Бош в „Сандс Експо“.

+7
Автор: Роберт Бош ЕООД

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари