Иновативната седмица в Лесотехническия университет подготви студентите за участието им в конкурса „Баня на годината 2019“

От 4-ти до 8-ми ноември, в Лесотехническия университет се проведе практическо занятие - предизвикателство, в което студентите трябваше да създадат проект за иновативна баня, което е полезна тренировка за участието им в конкурса „Баня на годината 2019“.
12.11.2019
Идеал Стандарт - Видима АД
778
конкурс, Идеала Стандарт, конкурс Баня на годината

 Креативните решения на студентите бяха представени от всеки екип пред официално жури, като сред оценяващите бе и арх. Александър Бояджиев от шоурума на Идеал Стандарт, който откри университетския уъркшоп с лекция за иновативните продукти на компанията, които студентите могат да използват за вдъхновение и в проектите си, както и ги предизвика да бъдат достатъчно самоуверени и да участват в конкурса „Баня на годината 2019“.
 Практическата седмица се доближава до реалността, с която се сблъскват дизайнери и проектанти, тъй като задачата симулира проект, възложен от инвеститор, който трябва да се създаде в кратък срок, да се презентира и защити. 5 екипа от студенти представиха своите иновативни решения и макети пред официалното жури, в борба за първото място. Според оценяващите, всеки проект отговаря на критериите, зададени в началото на седмицата, като участниците са успели да създадат истински иновативни по дизайн и функционалност бани. Студентите успешно са приложили идеи като шкаф-стълбичка за деца, сешоар за тяло, обособена част от банята за домашен любимец, баня със сензори за гласови команди и движение, които следят за човек, имащ нужда от помощ, вградена седалка за по-възрастни хора и много други креативни функционалности.
 


Победител в състезанието стана екипът разработил проект Life force. Иновативната „капсула“, която съвместява в себе си всички потребности на една баня е във формата на кабина, която със своите вградени елементи може да бъде създадена навсякъде или както дизайнерите ѝ казват – Всичко е възможно!
 


Преди връчването на наградите, журито похвали още веднъж всички студенти, като изтъкна, че през тази една седмица, всеки един от тях се е научил на екипна работа и е добил достатъчно самочувствие, за да се справи и с по-сериозен конкурс, който ще им даде тласък на професионалното развитие. Всички участници получиха подаръци от „Идеал Стандарт - Видима“. Голямата награда за победителите е BIM (Building Information Modeling) обучение с VR (Virtual Reality) и AR (Augmented Reality) симулация, проведено в шоурума за иновации и дизайнерски продукти – The Bathroom.
 Освен голямата награда, студентите бяха мотивирани и с предизвикателно задание, което да отговаря на съвременните изисквания на модерното общество. „Темата интелигентна баня, зададена от организаторите на Конкурса Баня на годината на Идеал Стандарт,  провокира студентите да достигнат до различни решения – дигитализация и автоматизация, както и до конкретни базисни решения. Те стигнаха до извода, че понякога интелигентните неща са в простичките решения, такива които работят, които са добре измислени, направени с добър дизайн“, сподели проф. д-р Васил Живков, Катедра интериор и дизайн за мебели, Факултет Горска промишленост в Лесотехническия университет.

 „Всички участници се справиха чудесно със задачата да създадат иновативна баня. Тази тематика е близка до тях, до тяхното поколение и до това, с което ще работят в бъдеще. Въпреки това е трудна задача за всеки един дизайнер, дори и професионалистите от високо ниво, като Роберто Паломба – председател на журито Баня на годината 2019, се стремят постоянно да отговарят на тенденциите, които се развиват в днешното дигитално общество. Всички проекти бяха визионерски, а опитът, който натрупаха през седмицата могат да го използват, за да участват в конкурса „Баня на годината“, тъй като задачата е сходна до една от категориите и смятам, че вече са добили достатъчно смелост да го направят“, коментира арх. Александър Бояджиев.

 

Повече информация за категориите в конкурса „Баня на годината 2019“, критерии и срокове, кандидатите могат да намерят на официалния сайт thebathroom.bg.

 

+3
Закони Нормативна база Коментари