Индипасха - древното тракийско скално оброчище в Странджа

За местните хора това е едно от най-светите места в Странджа планина. Те вярват, че водата му е свещена и лековита, а посещението на мястото носи духовно пречистване, изцеление и сбъдва желания.
10.07.2021
Дияна Кинова
1368
Индипасха, Странджа планина, тракийско оброчище, туристически пътеки
Индипасха е древно тракийско скално оброчище.
Източник: Снимки: Дияна Кинова и Димитър Шиклев

Индипасха е древно тракийско скално оброчище. Намира се близо до село Сливарово и местността Качул в природен парк Странджа. Скалното оброчище със странно име за България се намира в гъста букова гора. За местните хора това е едно от най-светите места в Странджа планина. Те вярват, че водата му е свещена и лековита, а посещението на мястото носи духовно пречистване, изцеление и сбъдва желания. Трябва много да се внимава с пиенето от странджански аязмови води - само по глътка на ден. Tвърди се, че ползотворното им влияние се дължи на наличието на малки дози радиация. Факт е, че ако си отнесете вода от Индипасха вкъщи, тя остава все така бистра и не губи вкуса си за няколко месеца .


Снимки: Дияна Кинова и Димитър Шиклев

Древното скално оброчище е култово място на повече от 2000 години, още от времето на траките. Едно от предположенията за странното му име е, че означава „след Пасха“ (след Великден). Смята се, че водата е най-лековита седмица след Великден (Томина неделя). Другото предположение е, че означава „анти Пасха“ (срещу Великден), но и двете тези не почиват върху конкретни научни доказателства. 


Има легенда, че изворът с лековита вода бликащ изпод скалите е открит случайно от един селянин.  Той имал остарял и ослепял бивол, който не искал да убива и затова го пуснал на свобода в гората. След няколко дни животното прогледнало и се върнало при  стопанина си. Не след дълго поради старостта си биволът отново ослепял. Пак отишъл в гората и отново се върнал с излекувани очи. След като това се повторило няколко пъти, селянинът решил да проследи добичето и да разбули мистерията. Така стигнал до скала, в чиято основа се процеждала вода и събирала в малко езерце.


Друга легенда разказва, че тракийски жрици предсказвали бъдещето като извършвали жертвоприношения на това усойно място в самото сърце на Странджа.  Но пътят до оброчището знаели само посветените, които се ориентирали по изсечените на скалите соларни кръгове. В мистичното светилище течала „жива“ вода, която изправяла на крака болни, сакати прохождали, слепци проглеждали. Снимки: Дияна Кинова и Димитър Шиклев

На мястото на оброчището меже да се видят много дрехи и парцалчета, закачени на близките дървета, оставени с надежда за късмет и изцеление. В миналото съществувал езически обичай, според който се приемало, че както личната дреха или парцалче от нея виси в нищото между небето и земята, така и собственикът му оставя там в нищото между небето и земята своята болка.  Усещането за влизане в храм се подсилва от малък, скован от летви християнски параклис, точно до аязмото. Тук поклонниците носят християнски икони – всяка на светеца, който приносителят почита. Но преди всичко хората ходят там заради лековитата вода. Според траколога проф. Валерия Фол в Индипасха по неповторим начин се съчетават християнските с езическите вярвания. 


Снимки: Дияна Кинова и Димитър Шиклев

Как да стигна...
Светилището е разположено е в дълбокото дере на река Стомненски дол,  десен приток на Велека. Поради близостта на местността до граничния кльон преди тръгване към пещерата е необходимо да се регистрирате в Гранична полиция в Малко Търново. При желание може да се поиска съдействие от Туристическия информационен център в града - за джип до там или беседа.


Към Индипасха има два подхода от Малко Търново, като и за двата се тръгва по шосето към Царево. При единия на 6 км от Малко Търново трябва да се отбиете вдясно към село Сливарово. След тази отбивка следват още 6 км черен път, който може да бъде изминат бавно с автомобил .  Накрая остават още 6-7 км горски път, който става само за ходене пеша, в чиито край има леко разширение, на което има дървени маси и пейки, а отзад е оброчището, до което се стига по стръмна пътечка надолу.


Другият подход е от пътя Малко Търново към село Граматиково. Малко преди селото, точно преди моста на Велека, се завива надясно по път от чакъл, който води до село Кости. След около 6.5 км има отбивка надясно с табела за Индипасха. Следват 1,5км черен път до споменатото разширение с дървените маси и пейки.
 

Автор: Дияна Кинова
Закони Нормативна база Коментари