Индийският люляк – екзотично растение от Изтока

Представлява листопаден храст или малко дръвче, което разкрива цялото си великолепие ако лятото е слънчево и топло.
15.10.2016
Румяна Бонева
959
градина, индийски люляк, лагерстремия
Екзотична украса в градски паркове и хотелски площи
Източник: www.public.asu.edu

Не случайно наричат Lagerstroemia indica кралицата на цъфтящите растения. Екзотичната му осанка придава ефирност и загадъчност на всяка градина, а нежните му цветове създават неподправена романтика. У нас растението е известно под наименованието индийски люляк или лагерстремия.
Представлява листопаден храст или малко дръвче, което разкрива цялото си великолепие, ако лятото е слънчево и топло. Често пъти го наричат есенен лялюк, тъй като цъфти и през есента, при наличието на благоприятни условия за това.

Очарователна осанка

Индийският люляк развива царствена метловидна корона. Съцветията са големи, състоящи се от множество бели, бледо розови, ярко розови до пурпурно червени и изящно накъдрени цветове в зависимост от сорта. Съцветията образуват класове по върховете на разклоненията. Тъмно зелените листа са гладки и кожести с елипсовидна или продълговата форма. През есента приемат оранжево-чевреникава окраска. Клонките му са четириръбести, а повърхността на ствола е фина и бляскава. Плодът на растението е във вид на семенна кутийка, която изсъхва и се разтваря при узряването.

Произход и специфични особености

Индийският люляк е известен като „Гордостта на Индия“ и е широко разпространен в горите на Китай, Корея, Пакистан, Индия и Филипините, където се счита за „божествено цвете“ с мистични свойства. Пренесен е в Европа през 40-те години на 17 век от шведския търговец Магнус фон Лагерстрем, който поднася семената на великолепното растение като подарък на губернаторите от Средиземноморието. Оттогава става известно и с името лагерстремия.

Мистичното цвете се отличава с голяма студоустойчивост и въпреки факта, че е разпространено и на Екватора, успешно вирее и в нашите георгафски ширини. В последните години представлява обект на интерес от страна на все повече любители-цветари. В родината си индийският люляк достига до височина 7-8 м. При характерните особености на нашия климат - не повече от 4 м., като обикновено се подрязва и поддържа във формата на храст или ниско дърво. Южните части на страната и крайморските райони са изключително подходящи за отглеждането му. В Северна България и областите с висока надморска височина е необходимо растението да се зазими, като се укрепи и завие, за да може да оцелее при екстремно ниски температури. Ако се отглежда в тези райони през първите две години, почвата трябва да се обогатява с калий в началото на лятото. По този начин растението укрепва за зимния период и освен, че става много издръжливо се подпомага и обилния му цъфтеж. Добрият дренаж също способства за успешното презимуване, като допринася за отводняването на кореновата туфа и елиминира риска от измръзване или други вреди.

Отглеждане

Лагерстремията се предлага на приемлива цена – от 6 до 20 лв, в зависимост от сорта и големината и може да се отглежда и в саксия на слънчева тераса. След като се превърне в малко храстче, вече ще е неободимо да го засадим на по-просторно място навън, в слънчевите и защитени от въздушни течения участъци на градината. Почвата трябва да е тежка, песъчливо-глинеста, богата на хранителни вещества и да се поддържа умерено влажна. Обикновено храстът започва да цъфти на втората година, а периодът на цъфтеж е късен - от август до октомври. Но пък идеално може да се комбинира с обикновения люляк –  на единия ще се радваме през пролетните месеци, а другият ще се превръща в нежен цветен облак през есента. Размножаването става чрез засяване на семена през пролетта или вкореняване на връхни резници през лятото. Напролет задължително се подлага на оформяща резитба.

Израстналият индийски люляк е относително издържлив и на температури под -10⁰ С и може да се остави на открито за известно време, но разбира се за кратко. С настъпването на студовете, преди да се приберат в хладно помещение, едностъблените растения се изрязват до пънчето. При наличие на разклонения, тънките издънки се отстраняват, а по-дебелите се скъсяват. Лагерстремията презимува в тъмно и сухо помещение, при температура от около 6⁰ С. Пресаждането може да стане през пролетта и растението се поставя на светло място, за да развие издънки. Младите издънки са лесно чупливи, затова трябва да се внимава при евентуално преместване.

Разнообразие от сортове

Известни са множество сортове на екзотичното дърво, като сред най-популярните се нареждат Лагерстремия Natchez, Red Imperator, Dynamite, Caroline Beauty, Acoma, Bianca Grassi, Berlingot Menthe и много други. Всички тези сортове успешно могат да се отглеждат и у нас. Ако решим да си го закупим от цветарски магазин, задължително трябва да следваме указанията за отглеждането съобразно конкретния сорт. Трябва също така да имаме предвид, че растението е притегателен център за листните въшки и брашнестата мана, за да вземем нужните мерки за опазването на младите фиданки.

Красотата му никога не остава незабелязана 

Индийският люляк е едно от най-екзотичните и обилно цъфтящи растения, които все по-често се използват в озленяването на градски паркове, хотелски площи и изискани частни домове. Красотата му изпъква както самостоятелно, така и посадено в групи, а късният цъфтеж е едно допълнително предимство. Много подходящ е и за отглеждане като бонзай.


 

+5
Автор: Румяна Бонева
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
ECO LEADER PROFESSIONAL- Матова емулсионна боя с отлична покривност, мека на допир повърхност

Идеална за основи от гипскартон, с висока механична устойчивост и плътно матово покритие, което скрива леки неравности на основата. Екологична интериорна боя с високи стандарти и отлично качество.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари