Ина Дамянова - Обичам да експериментирам и да се провокирам сама

"Любимото ми занимание е да преминавам от една форма на изкуство в друга и да виждам добър резултат на края. В изкуството обичам да се изразявам чрез формата, светлината, както и да експериментирам с различни материали". Интервю с Ина Дамянова - интериорен дизайнер.
16.12.2019
Теменужка Захариева
3412
интериорен дизайн, дизайнер на годината, дизайнер Ина Дамянова
Източник: www.inadamyanova.com Фотограф: Александър Новоселски
Тя е едно от най-известните имена в българския интериорен дизайн, но често я представят и като български керамик, артист, художник с много изложби зад гърба си. Нейни творби присъстват в доста частни и обществени пространства у нас и в множество частни колекции в България, Франция, Австрия, Германия и Испания. Хартията е един от любимите ѝ материали и много често нейни красиви предмети са част от интериорите, които прави. Казва, че с авторските си осветителни тела навлиза в интериорния дизайн.

Ина Дамянова е носител на редица номинации и награди за интериорен дизайн - втора награда за обществен интериор за 2008 г . на сп. “Идеален дом”, втора награда за обществен интериор за 2017 г. на сп. “Наш дом” за проекта за “Перото” в НДК и др. След втората ѝ награда от Dibla design awards – първата е през 2017 г. за частен интериор, и спечелената през месец ноември Дизайнер на годината за 2019 г.,  вероятно все повече ще свързваме името ѝ с интериорния дизайн.
 

 

- Кое от всички тези занимания Ви е любимо и защо?
- Любимото ми занимание е да преминавам от една форма на изкуство в друга и да виждам добър резултат на края. В изкуството обичам да се изразявам чрез формата, светлината, както и да експериментирам с различни материали.


Източник: www.inadamyanova.com     Фотограф: Александър Новоселски

- Интересно - колко често почитателите на Вашите артистични произведения са и Ваши интериорни клиенти и обратното?
-  Замислихте ме с този въпрос и е много приятен фактът, че има пълен баланс. Много от хората, които ме познават първо като художник, са се обръщали към мен и за интериорни решения, както и почти във всеки по-артистичен мой интериор, задължително има мое присъствие и като артист. Голяма част от хората, които се обръщат към мен като дизайнер, искат именно това - да има този мой почерк, понякога под формата на стенопис, картина, пластичен обект или нещо по-приложно, като порцелан, или осветително тяло.

  Източник: www.inadamyanova.com     Фотограф: Александър Новоселски

- Какъв е подходът Ви при създаване на даден интериор – частен и публичен?
-  Доста различен, дори бих казала, че нямат нищо общо. В единия случай се съобразявам и до голяма степен мисля за по-масовия вкус или определена таргет група, докато в частния интериор имам много личен подход. Превръщам се до голяма степен в психолог, искам да усетя клиента, за да създам неговото пространство, но през моята призма и с моя почерк на артист.


Източник: www.inadamyanova.com     Фотограф: Александър Новоселски

- Какви са основните принципи, които Ви ръководят при създаване на един интериорен проект и кой от тях е най-важен за Вас?
- Казвала съм го и друг път, но това, което ме води при създаването на едно пространство, е балансът между формите, цветовете и съчетанието на различните материали в него. Това прави пространството хармонично за живеене.

- Как се роди концепцията за интериора на Перото? До колко тя е резултат на Ваша идея и до колко на инвеститора?
- Концепцията беше сама по себе си решение на инвеститора, в случая на Мирослав Боршош. Аз просто я харесах, слях се с идеята му и я материализирах визуално. Това беше един много иновативен и интересен проект, какъвто реално не съществуваше до момента и имаше празна ниша да се развие.


Източник: www.inadamyanova.com     Фотограф: Александър Новоселски

- Все още ли най-специалното Ви отношение в интериора е към столовете или вече имате и друг любим предмет?
- Да, столът за мен е нещо специално в интериора, но също така са много важни за мен осветителните тела, както и декоративните облицовки.

- А любим материал и стил в интериора?
- Нямам любим материал, защото той сам по себе си е нищо, ако не е в подходящо съчетание с друг материал. Именно това е провокацията за мен, когато една материя подсилва и вади качествата на друга. Относно стила - обичам да експериментирам и да се провокирам сама, харесвам еклектиката в интериора или да имам една база, в която да вплета за акцент някакъв характерен мотив като водеща линия и около него "да завъртя" цялата  концепция.Снимка: www.dibla.com


- Коя от всички награди има най-голямо значение за Вас?
- Всяка награда разбира се, е едно стъпало нагоре, оценка за труда ти и постижение. Наградата “Дизайнер на годината” на Дибла е най-престижната на национално ниво и всички се стремим към нея. Радвам се много, че я спечелих, но най-голямата ми награда е, когато продължим да работим по следващи проекти с клиентите ми, което е знак на голямо доверие. Важно е и мнението на моите колеги, особено, когато някой искрено те изненада и ти се обади, за да те поздрави за това, което постигаш.


Източник: www.inadamyanova.com     Фотограф: Александър Новоселски

-  Какво мислите за нивото на интериорния дизайн в България? Зае ли професията подобаващото ѝ място и наясно ли са вече потенциалните клиенти колко много може да им бъде полезен един интериорен дизайнер?
-  Мисля, че определено все повече хора в България разбират, че дизайнът е професия и това  да си боядисаш стените в цвят  или да си купиш мебели от Ikea да речем, не е естеството на нашата работа. Именно тази оценка и отношение определя  и нивото на дизайна у нас, защото както винаги съм казвала, зад всеки смел интериор стои един още по-смел инвеститор. Благодарение на това доверие и търсене, дизайнът в България се развива толкова успешно.

- Коя от съвременните тенденции в интериорния дизайн Ви харесва най-много и кой е дизайнерът, който Ви вдъхновява?
- Предполагам, че ще изненадам всички, но ме вълнува да изследвам философията за хармонията в пространството според древни източници, традиции и култури. Интересувам се от връзката му с природата и за мен, дизайнът не трябва да е просто презумция за работа с новите материали и възможности. Един  интериор с добър дизайн е важно да носи в себе си хармония, човещина и връзка с природата. Аз лично мога да оценя минимализма, чистата линия и детайл  в един интериор, но ако в него няма душа, за мен той е просто доказателство за професионализъм, но не и на нещо вълнуващо. Опитвам се, в интериорите си да съчетавам от всички тези неща и да ги балансирам, като никога не забравям за необходимостта от присъствие на изкуство в интериора. Вдъхновение черпя не просто от конкретен дизайнер, а от цялата база  на човешкия потенциал  и постижения, независимо напред или назад във времето. Вдъхновявам се много често от инсталации на съвременното изкуство или обекти на изкуството. Много харесвам Заха Хадид, Инго Маурер или дори прекалено пищния Марсел Вендерс, защото те и тримата не са само дизайнери , но и истински артисти.

 

Закони Нормативна база Коментари