Имате ли антресол в дома си?

За много от нас наименованието антресол е непозната дума. Названието произлиза от Франция, където “entresol” се определя като полуетаж между две нива в жилището.
14.12.2016
Румяна Бонева
4865
интериор, мебели, архитектурни решения, антресол, шкаф на тавана
Удачно решение, когато пространството е ограничено.
Източник: www.miridei.com

За много от нас наименованието антресол е непозната дума. Названието произлиза от Франция, където “entresol” се определя като полуетаж между две нива в жилището. Този термин има и друго значение и много хора знаят за него, но може би не под това име. Антресолът представлява обикновен шкаф, разположен между тавана и пода, обикновено над нивото на вратите. Характерно за него е, че се монтира в трудно достъпни зони на жилището и служи за съхранение на много вещи.

Къде може да се монтира
Подобна конструкция най-често се изгражда в коридорите между две стаи или друго подходящо за целта дълго и тясно пространство. Можем да си го представим и като окачен таван, но с врати, който служи за съхранение на рядко използвани предмети. Обособяването на такъв тип шкаф е своеобразен начин да спестим пространство в малкото жилище. Сами можем да се досетим, че изграждането на такава мебел визуално смалява височината на помещението. Това не бива да ни притеснява, тъй като шкафът заема незначителна част от височината на стените. Дизайнът също е важен – проектиран в синхрон с общата интериорна концепция, антресолът би могъл да се превърне в оригинален  мотив от декора.

Видове антресол
Преди да пристъпим към изработката или закупуването на този мултифункционален шкаф ще е необходимо да определим неговия вид, доколкото това зависи от наличната мебел и архитектурните особености на жилището.

Съществуват два вида антресол:
- Стационарен – монтира се директно към стените
- Мебелен – представлява един вид надстройка над горния ред от шкафове на дадена мебел

В настоящата статия ще се спрем на основните моменти при изграждането на стационарен антресол.  
Както вече споменахме, едно от най-подходящите места за монтиране на тази конструкция са дългите и тесни коридори, с други думи - пространството, което почти никога не се оползотворява в един апартамент. Един от важните моменти при планирането на изработката е да преценим подходящата височина за монтаж, така че да може свободно да се минава под самия антресол. Друг съществен аспект е сигурното му закрепване към двете срещуположни стени, с оглед максималната безопасност за обитателите на жилището. Закрепването винаги трябва да става към двете стени за да се осигури равномерно разпределение на теглото на антресола. Никога не използвайте модулен шкаф с предвиден монтаж само към едната стена.


Изгражда се в дълги и тесни пространства.    Източник: www.kakpravilnosdelat.ru

Специфични условия за монтаж
За да се осъществи успешно инсталацията на окачения шкаф, трябва да са налице някои условия:


  • Антресолът не трябва да въпрепятства достъпа до прозорци и врати или да пречи на свободното им отваряне и затваряне. 
  • Ако го окачим на неподходящо място е възможно стаята да изглежда твърде тясна, ниска или продълговата.
  • Конструкцията не бива да променя функционалното предназначение и общата идея на дизайна, нито пък да елиминира усещането за простор в помещението.
  • Често пъти антресолът се монтира в кухни или бани. Преди да пристъпим към монтаж трябва да се уверим дали стените са достатъчно стабилни за да понесат подобно натоварване. 

С какъв материал да си послужим
При изобра на материал за тази конструкция е редно да се съобразим със следните фактори – стилът на интериора, собствените ни предпочитания, практичност и екологичност на материала. В изложената таблица са представени предимствата и недостатъците на най-масово използваните от тях:
Масивно дърво
Предимства:
-  Екологично чист
-  Дълготраен
-  Лесен за обработка
-  Малките повреди в структурата на дървото могат да се поправят лесно и бързо
Недостатъци
-  
Висока цена
-  Чувствителност към влага
-  Резките температурни промени може да доведат до деформация

Гипскартон 
Предимства:         
- Добра звукоизолация и икономия на енергия
- Не струва скъпо
- Подходящ за помещения с ниска или висока влажност
- Пластичен и относително лек
- Лесен за монтаж
Недостатъци:
- Материалът е доста крехък и транспортирането му изисква особено внимание
- Придаването на завършен вид е свързано с повече усилия
- Изкуствен материал

MDF 
Предимства: 
- Достъпна цена
- Равна и гладка повърхност на плоскостите
- Подходящ за помещения с висока влажност
Недостатъци:
-  Повредената структура е почти невъзможно да се възстанови
-  Сглобките се охлабват с течение на времето
-  Изкуствен материал

От нас зависи какъв материал ще изберем. Възможно е да комбинираме естествените материали с изкуствени. Вратичките например може да са от масивно дърво, а за направата на вътрешността да използваме ПДЧ материал. Стъклото и металът също ще се впишат подходящо в по-модерния интериор.

Основни етапи при изграждането
В зависимост от избраното място за позициониране, вариантите по изграждането на антресол са доста различни, но в общия случай монтажът се извършва с следната последователност:


  • Първата ни стъпка е да направим необходимите измервания и да определим големината на конструкцията. Окаченият шкаф не трябва да се монтира на разстояние по-малко от 2 метра от пода. В противен случай винаги ще има вероятност да се наранят по-високите обитатели или гости на дома. 
  • На избраната височина се очертава с линия нивото, на което ще се монтира основата /най-долният рафт/ на шкафа. По тази линия се монтира носещият дървен или метален профил. Начинът на закрепване се извършва съобразно характеристиката на стените. 
  • Изготвя се чертеж и се изчислява дължината и ширината на отделните панели, като изрязването се извършва с помощта на трион или циркуляр. Добре е при изрязването на панелите да има възможно най-малко отпадъчен материал. Дебелината на елементите, както и на вътрешните рафтове /ако има такива/, трябва да е достатъчно голяма да издържи теглото на вещите, които планираме да поставим в антресола. Нужно е да се обърне особено внимание на вратичките, които могат да бъдат гладки или фрезовани. 
  • Съединяването на отделните детайли от конструкцията се извършва с винтове, като на гърбовете се фиксират метални “уши”, необходими за закрепването на шкафа. 
  • При желание може да се монтира и вградено осветление, за което в повечето случаи е нужно да се посъветваме със специалист.

Какви вратички да изберем?
Вратите на окачения шкаф могат да бъдат на панти или плъзгащи. Отварянето може да е едностранно, като в този случай пантите се монтират към една от страните на шкафа. Едностранното отваряне може да се изпълни отгоре надолу тип ракла, или в обратната посока с помощта на газов амортисьор. Разбира се най-често тези шкафове разполагат с две вратички в двата срещуположни края.

Ако държим на по-изискана визия или поради някои специфични особености няма да е удобно отварянето да се извършва по първият варият, може да се спрем и на плъзгащи врати. Механизмите за тях варират според избрания вид, затова е добре да се поинтересуваме за повече подробности по отношение на монтажа или да се обърнем към специалист.

Възможен е и още един вариант, който е много подходящ ако лицето на антресола представлява дължината, а не ширината му – вратички тип хармоника. При него обаче трябва да се съобразим със спецификата на отваряне и разположението на вещите във вътрешността на шкафа.

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари