Имайте комплекти за всеки сезон, съветват специалистите

Спални комплекти – обикновено или дизайнерско, от памук или от сатен?
14.01.2015
Светлана Жeлева
757
интериор, спално бельо, колекция, текстил, спални комплекти
Източник: www.walmart.com

Преди няколко десетилетия спалните завивки бяха част от зестрата на всяка жена. Много от спалното бельо носеше монограм с буквите на прясно задомената двойка, а голяма част от тях бяха ръчно изработени. Животът обаче се промени.

Спални комплекти – обикновено или дизайнерско, от памук или от сатен? Този въпрос често си го задаваме, когато влизаме в магазина за спално бельо. На пръв поглед изборът изглежда лесен, но не е чак толкова. Не само заради голямото разнообразие в предлагането на тъкани, материи, шарки и размери.

Спалното бельо е с нас и най-близко до нас, когато спим, а в леглото прекарваме поне по 8 часа всяка нощ. Затова удобството му е повече от важно. Дизайнът също има значение, тъй като създава настроение в спалнята. Ето защо според типа на нашата  кожа трябва да подберем качествени материали, с лесна подръжка и дълъг живот. Като допълнение обаче, трябва да помислим за това завивките да са не само красиви,  но да обгръщат достатъчно матрака и възглавниците, а материите да насърчават дишането на кожата и естествената вентилация на тялото. Здравината също е характеристика, която търсим.


                                                 Спалното бельо е важно да е от качествени материали, с лесна подръжка и дълъг живот. Източник: bonprix.de


Както при дрехите, и  тук всеки сезон има нова колекция.
Лансират се модни материи, принтове, цветове, орнаменти, бродерии и се използват като своеобразен акцент в спалнята. Много производители също  залагат и на утвърдените стереотипи и вкусове в търсенето и предлагат модели в бяло и цветно. Добрите дизайнери и търговци знаят, че цветовете прогонват зимното настроение в спалнята, която е най-интимната част от къщата ни. Качественото спално бельо трябва да е много хигроскопично, а през лятото да държи прохладно. Памучните материи са особено подходящи за хора, страдащи от алергия.                       Източник: www.goldisaneutral.co.uk


Комплектите трябва да се перат на всеки 14 дни, но при хората, които се потят много -  и по-често. Твърде честата смяна на чаршафи не се препоръчва, тъй като това влие на кожата.  Препоръчва се мръсното бельо да се третира на 60 С, за да се убият всички бактерии. Материите, които най-много се търсят са: памук, сатен, жарсе, микрофибър, коприна, дървесна целулоза, крепон, съветва специализираният сайт  http://www.schoener-wohnen.de/ .Цветна спалня. Източник: www.zuhausewohnen.de


Модно е да имате различни спални комплекти, с които да внасяте различно настроение у дома: според сезона,  усещане за даден регион, пътуване, професия, хоби.
Усещането за красива зимна приказка може да се пресъздаде чрез спални комплекти в каре, цветни щампи, но и с плътен цвят сиво, лилаво и червено.
Есенните нотки пък продължават да отекват в душата с цветовете на различни модни брандове- например Desigual.
Свежото усещане на пролет идват с чаршафите, изпъстрени с цветя и птици, което вдъхва нов живот на старите 4 стени.
В горещите дни пък съветът е само един: ефирни и леки завивки, посочва сайтът http://www.livingathome.de/.


 

Автор: Светлана Жeлева
Закони Нормативна база Коментари