Изфукайте се с лофт жилище

Жилище, като никое друго, признават всички
14.12.2014
Светлана Желева
12
интериор, лофт жилище, обзавждане, сграда, архитектура
Обзавеждането трябва да е по-скоро ниско, това създава усещане за пространство при нормални височини на таваните.
Източник: http://deavita.com

Този тип жилище е разкошно, но скъпо.
Големи помещения, огромни рамки на прозорците, ударна порция светлина. Тук усещането за живот е щедро, бликащо, но чарът на тази екстравагантност има своята цена. 

Модата отвъд океана
Когато през 40-те г. преди всичко хора на изкуството започнаха да префасонират фабрики и складове, в градове като Ню Йорк и Лондон, са били водени от мисълта за изгодно пространство за работа и живот. В наши дни това важи с пълна сила, само че с едно уточнение „Но, скъпо.” По някои изчисления цената може да удари 6 хил. евро на кв/м. За по-сигурно си пригответе повече средства. 

Големи инвестиции, високи разходи  за поддръжка, трябва да сте наясно, още преди да сте се захванали с каквото и да е.

Ако искате да пристроите стар етаж от фабрика, трябва да се инвестира в едно модерно остъкляване на големите рамки на прозорците и ефикасно отопление. При недвижим  имот,  паметник на културата  разходите за саниране може да бъдат намалени от гледна точка на данъци. Но всяка промяна трябва да бъде е законосъобразна и позволена. 

След модернизиране, разходите за отопление остават високи в големите помещения, защото става въпрос за стая от 100 кв. м., 200 - 250 кв. м., а и повече. 

Под един покрив
Както и преди, така и сега този тип жилища са магнит за хората на изкуството и тези на свободна практика. Идеята е да се живее и работи под един покрив. Интерес към жилищата проявяват и семейства, които са решили да не се местят повече, както и млади двойки. Но за да живеете с деца в такива помещения, ще трябват още средства за подобрения, ремонти и обезопасяване. Сградите се намират извън града, в промишлени зони, така че, имайте предвид, че инфраструктурата  не е съобразена за семеен живот.

Обзавеждането предполага минимализъм, като се дава възможност други елементи да се открояват. Като например: липсата на врати и стени, високи тавани и много светлина.

Лофт-атмосфера
Архитект Мириам Медри издава пред сп. „Zuhausewohnen”  как с мебели, подходящ под и правилните аксесоари можете навсякъде да създадете лофт-атмосфера:
1. Големи прозорци, свободни площи по стените и пода плюс пестелива мебелировка, това са най-важните правила, които трябва да спазвате.
2. Обзавеждането трябва да е по-скоро ниско, това създава усещане за пространство при нормални височини на таваните.
3. Перфектни за жилището лофт са мебели с минималистичен дизайн, импровизирани аксесоари с индустриален характер ( алуминиева щайга) и др.
4. Забравете за големите пердета. По-добре да си вземете класически щори и завеси.
5. Обособете огледални площи (срещу прозореца, както вляво или вдясно) -  създават оптичното усещане за широчина.
6. В лофт- жилището има много характерен под. Плочи с голяма площ са особено подходящи, наред с индустриален паркет или ламинат.
7. Шпакловани стени или стени, украсени с имитация на камъни, които изглеждат като зид, оставен на открито, действат много автентично.
8. Осветлението трябва по-скоро да е индиректно. Осветителните тела на тавана откриват пространството нагоре, а вградени в пода лъчисти елементи придават на стаята дълбочина.
9. Особено важно за лофт - овото усещане е редуцираната декорация, с малко, но големи елементи.  Една огромна ваза, тип делва, на стената опрeни картини, колелото в коридора... аксесоарите трябва да изглеждат така, сякаш случайно са оставени там.

+1
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари