Изоставената хижа "Родина" на БДЖ

Хижа „Родина“ на БДЖ – изоставеното бижу на Витоша.
03.01.2019
631
хижа, хижа Родина, планинска хижа
Хижа "Родина" - паметник на модернизма
Източник: ГИ за обществен и релсов транспорт

Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на Витоша, но и в цяла България и изключителен паметник на модернизма. Станцията е разположена на 4 км от местността “Златните мостове” в близост до Боянския водопад на 1566 м. надморска височина. 

Хижа „Родина“ не работи повече от десетилетие. В периода 2003 - 2008 год. сградата е ипотекирана като част от серията заеми, изтеглени от ръководствата на БДЖ, които довеждат дружеството на ръба на фалита. След това, поради непогасяване на вноските, хижата е запорирана, а в края на 2016 г. бе обявена за публична продан от Частен съдебен изпълнител за около 1 млн. лв. Гражданска Инициатива за обществен и релсов транспорт подаде сигнал до прокуратурата за тази продажба като по последна информация сградата все още е държавна собственост, но неясно защо не се използва и е оставена на произвола на съдбата.

Сградата и цялото околно озеленяване оформят прекрасен общ ансамбъл. За съжаление, няма снимки от интериора на сградата, който ако е запазен във вида от 1940 г., би представлявал сериозен интерес за ценителите на класическия дизайн.

Малко история – Хижа „Родина“ на Български Държавни Железници е построена през 1940 г. по проект, дарен от семейството архитекти и любители планинари Райна Дамянова и Атанас Делибашев. Архитект Делибашев, заедно с арх. Иван Бояджиев е автор на проекта за хотел „Железничарски Дом“, известен още като "Дом на железничарите и моряците" до Централна гара. Днес там се помещава Синдикален дом на културата на транспортните работници в България, заедно с кино „Освобождение“.
Арх. Делибашев е бил част от архитектурното бюро към БДЖ в периода 1937 – 1944 г. и остава като архитект в железницата до 1951 г.

Нито една от двете сгради не е обявена за Паметник на културата. Нито един железничарски обект в България не е обявен за културна ценност.

Закони Нормативна база Коментари