Изолацията и стената пазят от тропическа жега

В световен мащаб се харчи много повече енергия за охлаждане, отколкото за отопление.
12.07.2017
Баумит България ЕООД
27
Баумит, изолация, охлаждане на дома, изолирани домове, стенна конструкция
Изолацията и стената пазят от тропическа жега
Източник: Баумит България ЕООД, www.baumit.bg

С изолация ще Ви бъде и прохладно. При тропически жеги над 30° C, изолираните домове поддържат температурата на вътрешния въздух около 25° C.
Масивното строителство подсилва ефекта на охлаждане. Това показаха дългосрочните измервания в изследователския парк Вива на Баумит.
В световен мащаб се харчи много повече енергия за охлаждане, отколкото за отопление. При постоянни високи температури над  30° C  дори и в нашите ширини все по-често се задава въпросът "Как мога да охлаждам своя дом изгодно и същевременно да опазвам околната среда?" 
В изследователския парк Вива на Баумит  се измерват и записват от две години и половина външната и вътрешната температура на десет различни изследователски къщи. Резултатите са съвсем ясни: Изолацията предпазва от лятно прегряване. Така, при външни температури до 36°C вътрешната температура на изолираните къщи бе поддържана около 25° C, докато в неизолираните (например 25 см тухла без изолация) бе горещо като в тропиците - около 30° C.
Стената като акумулираща маса
Освен изолацията и стенната конструкция играе основна роля за поддържане на приятна вътрешна температура. Изолацията на масивно построените къщи пази от слънце и горещина външните стени. Във вътрешността на къщата масивните стени се грижат за по-постоянна температура на вътрешния въздух и през лятото за прохладен и приятен вътрешен климат. 
Обобщение на измерванията:  При къщи с еднакъв коефициент на топлопреминаване (U-стойност) важи - колкото "по-масивно" е строителството на стенните конструкции, толкова по-ниски са измерените вътрешни температури на помещенията.

Автор: Баумит България ЕООД
Закони Нормативна база Коментари