Изобилие, блясък и полезност: акценти от Maison et Objet '18

В продължение на четири дни, от 19 до 23 януари, всички професионалисти от света на декорацията и дизайна се събраха на изложението в Париж да идентифицират бъдещите тенденции
31.01.2018
Теменужка Захариева
511
интериор, дизайн, изложения, тенденции дизайн, maison et objet
Щанд на Essential Home.
Източник: Essential Home

Януари често е тих месец. За интериорния дизайн и мебелния свят, обаче, това е едно от най-натоварените времена на годината. С няколко големи международни изложения, предназначени за стоките за дома, най-важните от които мебелния панаир в Кьолн и Maison et Objet в Париж, глобалните тенденции за годината започват да придобиват форма.

В продължение на четири дни, от 19 до 23 януари, всички професионалисти от света на декорацията и дизайна се събраха на изложението в Париж да идентифицират бъдещите тенденции сред над 3000 изложители от 64 страни, разположени в 8 изложбени зали в парижкия парк Villepinte и представящи най-новото в обзавеждането за дома - мебели, аксесоари, текстил и осветление. Независимо, че акцентът в Париж е по-скоро върху декорацията, през последните години много мебелни компании също представят тук новите си продукти.  


                                              Cecilie Manz-дизайнер на 2018. Източник:  Maison et Objet

Всяка година един дизайнер има честта да бъде избран за дизайнер на годината за изложението и да представи своите продукти и визия в пространство, оформено по негов проект. Интересното е, че тази година Maison et Objet избра датската дизайнерка Cecilie Manz и я представи като "адвокат на топлия минимализъм". Но от друга страна, само няколко дни след приключването на изложението, споделяйки впечатленията си, много специалисти смятат, че скандинавският стил губи почва – сякаш меките пастели, чистите линии и уверената дискретност на скандинавския стил малко ни умориха.


Ваза ikebana-design Jaime Hayon за Fritz Hansen. Източник: Marie Claire Maison


Дори и малкото присъстващи скандинавски изложители показаха продукти в по-ярки цветове на горчица и бъргундско с повече мрамор и месинг – както обикновено подхождат техните френски и италиански колеги. Според списание Marie Claire Maison елегантността на стил "Арт Деко" и топлината на латиноамериканския стил поемат властта. Ръчно изработени тапети, с десени вдъхновени от работата на известни художници или с красиви флорални и екзотични нотки, текстил в същия стил с влияния от различни страни, богати килими в красиви десени – това са елементите на интериорната декорация, които заемат голяма част от изложението.


Tom Dixon представи новата си колекция от текстил SUPER TEXTURE. Източник: dezeen

И не е случайно, че известният индустриален дизайнер Tom Dixon, когото познаваме най-вече с красивите метални лампи, изработени ръчно по старинни технологии, е избрал точно Maison & Objet, за да представи новата си колекция от текстилни изделия за дома SUPER TEXTURE. В нея отново се изследват оригинални ръчни техники, но този път за създаване на интериорен текстил чрез тъкане, плетене, чрез връзване на възли, бродиране  и цифров печат. 


Колекцията от детски мебели на новата белгийска марка EcoBirdy. Източник: dezeen


От интересните нови продукти, които направихя своя дебют в Париж трябва непременно да се спомене колекцията от детски мебели на новата белгийска марка EcoBirdy, произведени изцяло от рециклирани пластмасови играчки. Създателите ѝ Ванеса Юан и Йорис Ванбриел обясняват, че искат да вдъхновяват младите хора да "допринасят за по-устойчиво бъдеще".


Себастиан Херкнер - масичка за кафе Beret. Източник: Себастиан Херкнер

Един от най-известните през последните години млади дизайнери Себастиан Херкнер показа своята нова масичка за кафе "Beret", вдъхновена от френската шапка и изработена отново от стъкло и метал.
 


                                   Forestier представи новите си изящни метални лампи на фона на стена от цветя. Източник:  instagram

Френската компания за осветителни тела Forestier представи новите си изящни метални лампи на фона на стена от хартиени цветя.


Zaha Hadid Design колекция стъкло Pulse. Източник: designboom

А компанията на Заха Хадид - Zaha Hadid Design – представи впечатляваща колекция стъкло, наречена "Pulse" заради усещането за вертикални вълни, излъчващи се нагоре от една точка на основата на всеки от съдовете.

Цялото изложение тази година беше организирано около темата "Show-Room". "Чрез цифровите технологии потребителите вече имат достъп до информация за продукти, могат да сравняват цените и дори да споделят коментари за продуктите и да ги оценяват. Ново поколение от хиперсвързани и хиперинформирани потребители искат да си възвърнат контрола ... Това е една тенденция, което нарекохме шоурумизация: вече не продуктът прави потребителя, а потребителят е този, който прави продукта" казва Vincent Grégoire от известната агенция NellyRodi.  

TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари