Излезе от печат книгата „Дом Витгенщайн – Виена"

Книгата „Дом Витгенщайн – Виена, вестител на бългатската култура в Австрия” Автор на томчето е д-р Димитър Драндийски и е отпечатано от българското издателство”Гутенберг”
12.10.2017
Светлана Желева
482
култура, книга, Дом Витгенщайн, д-р Димитър Драндийс
Излезе от печат книгата „Дом Витгенщайн – Виена"
Източник: д-р Димитър Драндийски

През цялата 2017 г. във Виена се чествува с различни изяви 40- годишния юбилей на Българския културен институт (БКИ) „Дом Витгенщайн” – Виена


„Като очевидец и активен участник в дейността му през тези 40 години, написах и излезе от печат книгата ми:„Дом Витгенщайн – Виена, вестител на бългатската култура в Австрия” от Издателство „Гутенберг” – София. В рамките на 720 стр. показвам историята за създаването на БКИ, ролята на българските организаций във Виена, най-активни негови партньори и показвам многобройните му изяви и месечни програми от началото (1977) до  юни /включително/ на 2017 г. Стана една много добре външно оформена и богата с архивни материали и снимки документална книга”, споделя авторът на книгата д-р Димитър Драндийски. 


Имам честта, да Ви поканя на представянето на книгата ми на 18, октомври /дряда/ от 17.00 ч. в зала „Архиви” на Държавната агенция, ул. „Московска” 5.


Ще се радвам много, на Вашето присъствие и по-нататашна разгласа!


Повече за автора на книгата:


Димитър Драндийски е роден в гр. Оряхово, където през 1950 г. завършва и средното си образование. По-късно в София следва в Института по библиотекознание и архивистика. След завършването му, от 1956 г. работи като методист по Библиотечно дело в Софийски окръг.
През септември 1968 г. идва във Виена, където през 1969 г. се записва да следва специалност Славистика във Виенския университет.
В 1970 г. е назначен в „Научна медицинска библиотека“ на Gesellschaft der Ärzte – Wien.
Същата година започва да следва и медицина.
Пише и защитава дисертация и завършва докторат през 1977 г. във Виенския университет.
През 1992 г. за 60-годишнината си е награден с орден от Виенската камара на лекарите за заслуги в научната медицинска информация.
През свободното си време издирва и събира из австрийските архиви материали за историята на България. Плод на тази дейност е излизането на книгата му „Априлското въстание 1876 в пресата на Австро-Унгария“, която е оценена и посрещната добре от специалистите в двете страни.
Участва активно в родолюбивата дейност на Българската културно-просветна организация „Св. св. Кирил и Методий“ – Виена е дългогодишен член на нейното ръководство.
През 1998 г. се пенсионира. Продължава да работи по издирването на материали из историята на българската общност в Австрия, на която е посветена тази книга.


Автор е на книгите” Виена и българите. Из историята на българската общност в Австрия (1700-2000)“,   „Априлското въстание 1876 в пресата на Австро-Унгария”( две издания). Всеки, който проявява интерес към темата и книгата, може да се свърже с д-р Димитър Драндийски на имейл Dimiter.Drandijski@gmx.at или по телефон+ 43 664 4407 526 

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари