Изкуството на щампования бетон вече реалност и в България

Преди около 50 г. появата на щамповани бетони в Калифорния се превръща в хит.
15.05.2006
инж. Стефан Драганов
11
щампован бетон, настилки от бетон, екстериорни настилки
Изкуството на щампования бетон вече реалност и в България.
Източник: инж. СТЕФАН ДРАГАНОВ

Преди около 50 г. появата на щамповани бетони в Калифорния се превръща в хит.
Възможността, посредством специално изработена от устойчив полиуретан щампа да се оформя релеф с различна форма върху повърхността на бетона и по този начин да се получи ефект, наподобяващ скъпи настилки от естествен камък, определя по-нататъшното масово разпространение на тази технология в Европа и света.

Щампованият бетон е дълготрайна, висококачествена и естетична настилка, подходяща за алеи, пешеходни зони, площади, паркинги, паркове, за зоните около басейни, детски площадки и тераси.
От архитектурна гледна точка нещата изглеждат наистина привлекателни, защото възможностите са големи и предоставят изключителна творческа свобода. Изборът на цвят и форма в различни комбинации и добавен естетичен ефект на изкуствено “състаряване” (патиниране) на повърхността посредством цветен отделител - неизменна част от системата - са ограничени единствено от въображението ни.

Използването на качествени материали, стриктно спазване на технологичната дисциплина и натрупания опит са гаранция за отличен резултат.

Основните компоненти на системата са: висококачествен, дисперсно армиран с фибри бетон, който да отговаря на технологичните и експлоатационни изисквания. Върху повърхността на пресния бетон се полагат - повърхностен втвърдител-оцветител, цветен отделител за нюансиране на повърхността, химичен оцветител и импрегнатор за запечатване на повърхността.

Изключително важно е използването на специалния набор от инструменти за всеки един етап от обработката на бетона. Това са професионални инструменти, повече от тридесет различни вида, с които се постига фина, прецизна обработка на повърхността, краищата и фугите. Като последен етап от обработката е самото щамповане, което придава окончателния релеф на настилката. 

Всичко това, съчетано с професионално отношение и към най-малкия детайл, изграждащ системата щампован бетон, е гаранция за високото качество на завършената настилка.

Автор: инж. Стефан Драганов
Закони Нормативна база Коментари