Изкуството на тишината

Ударният шум възниква при непосредствено въздействие върху подовете на сградите при ходене, местене на мебели, чукане, танцуване и др.
15.06.2011
“Юромакс” ЕООД
346
топлоизолация, звукоизолация, изолация, isolgomma, изолация за подове
серия Roll
Източник: “Юромакс” ЕООД

Ударният шум възниква при непосредствено въздействие върху подовете на сградите при ходене, местене на мебели, чукане, танцуване и др., като звуковата вълна се разпространява по конструкцията на сградата, и то много по-бързо от въздушния шум ( за сравнение скоростта на разпространение на звука във въздуха е 344 м/сек, а в бетон е ? 5 000 м/сек.)


Звукозаглушаването на подовите конструкции от ударен шум не може да се постигне само с увеличаване на масата им. Най-ефикасно увеличаване на звукозаглушителната способност на подовите конструкции се постига, като над носещата плоча се постави междинен амортисьорен пласт от меки подложки или насипни материали.
Съществуват различни решения за изолиране на ударен шум, но най – често използваните са плаващ под от каменна вата, повдигнати подове със слой от керамзит или перлит, както и плаващи подове, изградени от гумени подложки (рулонен изолационен материал) с малка дебелина. Предимствата на първите два вида са добра топлоизолация и пожароустойчивост, но същевременно с това са по-трудно приложими в съвременното жилищно строителство, тъй като намаляват полезната височина в помещенията (от 8 до 10 см), по-трудоемки са за изпълнение и съответно по-скъпи.  
Съвременно решение на проблема предлага италианската фирма Isolgomma, която е разработила висококачествена звукоизолация от гранулирана рециклирана гума.
От създаването си през 1972 година Isolgomma разработва звукоизолационни продукти и решения с цел подобряване качеството на живот. Фирмата е лидер в производството на звукоизолации за жилищното и общественото строителство.
Продуктите на Isolgomma са произведени от 92% рециклирани материали, подбрани много прецизно с високотехнологични процеси, за да запазят околната среда и качеството на живот.


Рулонен изолационен материал серия Roll 
Състои се от продукти за звукоизолация на подове, които присъстват в строителния сектор повече от 30 години. Тази серия е една от най-надеждните и изпитани на пазара и представлява дългогодишният опит на ISOLGOMMA в проучването и развитието на иновативни материали и производствени процеси. Употребата на специален рециклиран каучук, наречен SBR, дава на продукта висока устойчивост и еластичност,  правeйки го отличен изолатор от ударен шум при всякакви подове. Продуктите в серия Roll имат високи звукоизолационни характеристики и са лесни за полагане. Устойчивата и гъвкава подложка прилепва много добре към основата и благодарение на самозалепващата лента по краищата си се полага бързо и лесно с голяма точност.


Описание R4 R6 R8 R10
Дебелина мм 4 6 8 10
Плътност Кг/м3 400 335 295 265
Коефициент на звукоизолация от ударен шум ?Lw dB 24 25 26 27


Серия SylCer  
Серия SylCer e иновативен материал, идеален за подобряване на звукоизолацията на съществуващи сгради по време на възстановителни работи на подове с керамични покрития. SylCer е рулонен изолационен материал с висока плътност и малка дебелина, изработен от SBR и EPDM регенериран каучук, които перфектно абсорбират ударен шум. Полага се върху съществуващи подове, а отгоре може директно да се положи ново керамично или каменно покритие. Серията SylCer е част от продуктовата гама на ISOLGOMMA, покриваща всички европейски изисквания.


Описание SylCer
Дебелина мм 3
Плътност кг/м3 820
Коефициент на звукоизолация 
от ударен шум ?Lw dB 17


Серия  Upgrei
Линията Upgrei е една иновативна гама от продукти за звуко- и топлоизолация на подове. Разработени по последна технология тези продукти дават изключителни резултати, когато се използват за направата на подове с много високи изисквания за шумо- и топлоизолация. Продуктите, които се базират  на изпитаната Grei технология, са направени от специални EPDM гранули и слой от полиестерни фибри.
Комбинацията от тези 2 материала дава продукт с изключително високи акустични, температурни и механични показатели.
Серия UPGREI е идеална при места с ударен шум и топлоизолация на всякакви подове, където е необходимо високо ниво на звукопоглъщане. Материалът сам по себе си е влагоустойчив и изключително здрав. Устойчивата и гъвкава подложка прилепва много добре към основата и благодарение на самозалепващата лента по краищата си се полага бързо и лесно с голяма точност.


Описание Upgrai
Дебелина мм 8
Тегло кг/м2 2.60
Коефициент на звукоизолация от ударен шум? Lw dB 32


 

Закони Нормативна база Коментари