Изискванията към вътрешните стълбища

Всички поне веднъж сме изпитвали неудобството на твърде стръмна стълба или такава с прекалено късо стъпало, когато петата ни остава без опора...
15.12.2008
Весела Маркова
5725
интериор, стълба, стълбище, интериорна стълба
Източник: сп. "Още за Къщата"

Всички поне веднъж сме изпитвали неудобството на твърде стръмна стълба или такава с прекалено късо стъпало, когато петата ни остава без опора, да не говорим за екстремното усещане при слизане от такива стълби, дискомфорт усещаме и при нееднакви по размер стъпала и компенсиращо височината твърде високо стъпало.Дизайн на Заха Хадид
Може би сте попадали и на стълби със стъпало с наклон, което нарушава равновесието на тялото и прави изкачването трудно, а спускането изключително нестабилно. Това са едни от най-често срещаните грешки при проектирането на стълбища. Трябва да се знае, че каквито и да са условията, стълбището трябва да бъде удобно и безопасно, за целта трябва да бъдат спазени препоръчителните норми.

Общият наклон, който преодолява една стълба, не трябва да надвишава 43°, при таваните се допуска наклон до 74°. Препоръчителната широчина на стълбата е 1 м, а височината между отделните стъпала е желателно да не надвишава 20 см., комфортната широчина на стъпалото е задължително над 25 см.

При витата стълба с трапецовидна форма на стъпалата широчината на стъпалото при оста на завъртане е минимум 10 см, а в противоположния край не по-малко от 20 см. Допустимото отклонение във височината между стъпалата е 0,5 см. При стълбище с повече от три стъпала комфортът и изискванията за безопасност предполагат парапет, който от своя страна не бива да е по-нисък от 90 см и трябва да може да понесе натоварване от поне 100 кг.

Пресмятането на височината и широчината на стъпалото се прави по формулата 2h+b=60-65см (h-височина, b-широчина). Оптималните размери са 14-17 см височина и 28-30 см широчина.
Правилното изчисление както и акуратното изпълнение са съществено важни при конструирането на стълбите, тъй като грешките няма как адекватно да бъдат компенсирани.

Детайлите (стъпала, парапети, греди, колони, конзолни болтове) също трябва да бъдат прецизно изработени по зададения проект, а при стълбище, което ще се монтира в стълбищна ниша, точността до милиметър е задължителна.

Дървената стълба е много предпочитана и харесвана от собствениците на къщи, не само защото дървото придава специфична топлина и уют на пространството. Изискването е дървесината, която се използва, да бъде здрава, устойчива и с красива повърхност.Конструкцията на стълбата може да бъде и от различна дървесина, достатъчно устойчива и не задължително с декоративни качества. Дървената стълба има и някои неудобства. С течение на времето може да се появи скърцане. Това обаче не е непреодолим проблем.

Когато се появи скърцане трябва най-напред да се локализира зоната, след това да се проследи внимателно къде точно е най-скърцащия участък. Ако скърцането е еднакво по цялата площ на стъпалото, тогава ще е необходимо цялостно укрепване. В най-общия случай причината за проскърцването е следствие от образуването на луфтове помежду дървените части и детайли или охлабени връзки, водещи до триене между тях, което може да се преодолее чрез затягане на връзките или поставяне на допълнително укрепващи елементи.
Друга опасност при дървените стълби е деформация при повишена влажност, което също може да бъде избегнато чрез подходяща импрегнация.

Металната стълба е друг много харесван вариант, особено в съвременни интериорни решения или класически интериори, където декоративни елементи от ковано желязо както и ажурни стълбища от ковано желязо са изключително подходящи.За стълбите в съвременните интериори са подходящи и различни комбинации от метал и стъкло. Това са изключително атрактивни и леки конструкции, които въздействат освежаващо на пространството като не се натрапват с плътен и тежък силует, а напротив, извисяват се фино и елегантно. Най-често се среща комбинацията закалено многослойно стъкло и метални части от полирана стомана.

Стъклото в определени случаи може да бъде заменено от друг прозрачен полимерен материал като плексиглас. Когато се използва за стъпалата гладкото стъкло трябва да бъде обработено с абразив, така че да се избегне подхлъзване.

В съвременните high-tech интериори много сполучливо се вмества конзолната стълба. Нейната конструкция е много лека и ненатрапчива, тъй като видима остава само металната подпора от външната страна на стълбището, докато другия край на стъпалата е като „залепен” за стената, посредством скрити стоманени болтове. Ажурния силует на тази стълба разширява оптически пространството, осигурява невъзпрепядствана гледка и от двете нива, дава възможност за игра с осветлението.

Освен дърво, метал и стъкло, много популярни са стълбите с каменни и керамични стъпала. Облицовките за стълби са много и най-разнообразни. В България най-често се използва дърво или керамика, но плочи от естествен или изкуствен камък също намират приложение особено при изискани и луксозни интериори.

Носещата конструкция при каменното стълбище трябва да бъде изключително здрава, подсилен стоманобетон, а стъпалата трябва да стъпват върху страници от стоманени профили. Каменните стълби изглеждат перфектно, когато са допълнени с красив метален парапет.Парапетите и перилата са необходими, за да осигурят безопасност при изкачване и особено при слизане по стълбата, те са незаменима помощ и при ползване от възрастни хора и деца именно поради сигурността, която осигуряват.

От друга страна парапетите са една прекрасна възможност за декорация на стълбата. Те могат да са сглобяеми и монолитни, от дърво, неръждаема стомана, алуминий, месинг, ковано желязо, стъкло, поликарбонат и други.Безпроблемната експлоатация на стълбата е свързана и с добрата й осветеност. За стъпалата не е препоръчително да се използва хлъзгава повърхност. Ако материалът, от който са направени е прекалено гладък и полиран желателно е стълбите да се покрият с мокетени ленти, пътека или да се залепят противоплъзгащи ленти.
 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари