Изживейте Япония - създайте си неповторими спомени за цял живот!

За туристите Япония е притегателна, въпреки езиковата бариера. Удобствата, които страната създава привличат ежегодно хиляди посетители и я превръщат в предпочитана дестинация.
27.10.2022
Мила Стоянова
1055
туризъм, Япония, Токио, Осака, Киото
Замъка Мацумото.
Източник: Виа Травъл, www.viatravelbg.com

Известна като Страната на изгряващото слънце, японската цивилизация датира отпреди 30000 години. Днес тази величествена страна съчетава богатата си история с ултрамодерното си настояще. Но и не само. Японците са една от малкото нации, които успяват да създадат баланс между технологичния прогрес и хармонията с природата. Това превръща Япония в уникално място, което само може да бъде преживяно.

За туристите Япония е притегателна, въпреки езиковата бариера. Удобствата, които страната създава привличат ежегодно хиляди посетители и я превръщат в предпочитана дестинация. Но, за да не потънете в безкрайното море от преживявания, ние ще ви дадем няколко съвета какво да запечатате във вашите спомени.


Кръстовището "Шибуя" в Токио.     Източник: www.viatravelbg.com

Да започнем от столицата Токио - комбинация от съвременни чудеса и културен чар. За мнозина Токио предизвиква визии с обширни силуети, неонови светлини и футуристични вибрации. Въпреки, че градът наистина е оживен център на бъдещето, връзката му с традиционна Япония продължава, създавайки уникален пейзаж, където миналото и бъдещето живеят в хармония. Сред улиците му, например, не е необичайно да се натъкнете на вековни светилища, освен високите жилищни сгради. Тук хората са намерили начин да опазят съкровената природа, с която съжителстват от поколения. Примери затова са „земята на цветята” – крайморският парк „Хитачи“.


Токио, парк Шинджуку Гьоен.     Източник: www.viatravelbg.com

Ако искате да се впуснете в необятната история на столицата, не пропускайте стария квартал Асакуса, в който ще попаднете на завършения през 645 г. храм Каннон - будистки комплекс с орнаментирани портали, зали и пагоди, разположени сред паркове и градини. Други интересни забележителности са Имперският дворец и мостът  Ниджубаши (Двойният мост).

Контрастът между модерното настояще и древното минало се усеща най-осезаемо, когато попаднете в района Ропонги. Тук се издигат три от най-високите сгради в Токио, сред които Токио Тауър (копие на Айфеловата кула), а наблизо е и Сони билдинг. Изключителен колорит придават и най-оживеното кръстовище в света „Хачико” и най-високата кула в света, с внушителните 634 м – кулата „Небесно дърво“.

Ако пък искате да се повозите на най-бързия асансьор в света, трябва да заминете за град Йокохама и да посетите Лендмарк Тауър – втората най-висока сграда и четвъртата по височина структура в Япония.

 
Снимка 1 - планината Фуджи.                                                Снимка 2 - Киото, Бамбуковата гора.     Източник: www.viatravelbg.com

Но въпреки атракциите на модерния метрополис, няма как да не бъдем привлечени от необятната и завладяваща планина Фуджи. За японците това е като Балканът за нас българите. Със своята височина от 3776 м угасналият вулкан е най-високия връх в Япония. Районът около него е част от националния парк „Фуджи – Хаконе – Изу”. Планината предоставя спиращи дъха гледки, но освен на разнообразната ѝ флора, можете да се полюбувате и на нейните езера и термални извори. Според древната японска религия, Фуджи е светилище, обитавано от духове и винаги е пораждало мистика у всеки, който има късмета да я съзерцава на живо.


Замъкът "Мацумото".     Източник: www.viatravelbg.com

Друга интересна забележителност, която заслужава внимание е историческият град Мацумото и едноименният замък, който се нарича още Гарвановият замък, заради преобладаващия черен цвят по фасадата. Тази крепост се счита за една от трите най-съвършени в Япония.

Както знаем, кулинарията в страната на Изгряващото слънце е известна по цял свят със своята автентичност и неповторим вкус. Не пропускайте да ѝ се насладите като опитате местното „саке“ или си спретнете едно „кайсеки“: традиционна вечеря в японски стил. Но ако искате да се насладите на нещо наистина автентично, посетете някоя местна ферма за производство на уасаби.

А чували ли сте за „Парка на снежните маймуни“, които обожават да се киснат в горещите термални води, наречени онсен и да предизвикат у посетителите десетки усмивки и възклицания? Този природен атракцион се намира в близост до японската олимпийска столица Нагано.


„Парка на снежните маймуни“ близо до Нагано.     Източник: www.viatravelbg.com

Ако и вие искате да стъпите в истинските обувки на японците, опознайте тяхната история и бит като посетите етнографския комплекс Хида – традиционни японски къщи от последните две столетия. Постройките са в архитектурния стил гасшо-зукури – дървени къщи, в чиито конструкции изцяло липсват пирони или други метални материали, а специфичните им сламени покриви, стигащи почти до земята, дават името на стила – те са като две ръце, сключени за молитва.


Никко, храмът Тошогу     Източник: www.viatravelbg.com

Недалеч от Токио се намира град Никко и едноименният национален парк - едно от най-старите религиозни места в Япония, център за поклонение на последователите на шинтоизма и будизма. Храмовият комплекс Тошогу се намира под егидата на ЮНЕСКО и предоставя възможност на посетителите да се сблъскат с древността лице в лице. В града можете да се насладите и на музеят на изкуствата „Омия Бонсай“ в парк Ашикага, в който ще имате възможност да видите повече от 120 бонсай шедьоври, създадени чрез умелата работа и естетическото чувство на майсторите.


Киото - Златният павилион     Източник: www.viatravelbg.com

Киото е друга важна дестинация в Япония, която следва да посетите. Той е бил столица на страната в продължение на столетия, и днес по нищо не отстъпва главната си роля. В града има 17 обекта от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, а 1/5 от историко-архитектурните паметници са обявени за национални съкровища на Япония. Сред емблематичните храмове на Киото са Златният павилион, който носи името си заради последните си два етажа покрити със злато и „Сребърният павилион“ със своята педантично поддържана пясъчна градина „Море от сребърен пясък“.


Киото - градините към Сребърния павилион     Източник: www.viatravelbg.com

И както „пътят на чая е път на спасение чрез красота”, така и Киото ще ви потопи в своята многовековна история, чиято неизменна част е изкуството на гейшите. За да се потопите в автентичната му атмосфера, посетете квартал Гион - най-известното място с ресторанти и очая (къщи за чай), където гейко (гейша) и майко (ученички на гейша) ще ви очароват с присъствието си.

Тук се намират още храмът Фушими, посветен на светилище, както и естествената бамбукова гора Сагано – една от най-големите забележителности на Япония. Японците изпитват особена почит към бамбука. В тяхната култура той е символ на благополучие, мир и дълголетие и олицетворява мъжката воля и непоклатимост. Гората е част от 100-те звукови пейзажи на страната.


Замъкът Осака     Източник: www.viatravelbg.com

Вече загатнахме за японската кухня и нейните неповторими специалитети, но в Осака това преживяване наистина може да се превърна в неповторимо събитие. Защото тук е меката на местната кулинария. Градът е царство и на електрониката и се отличава с визионерство и стремеж към технологично развитие.

И ако вече успяхте да се потопите в преживяването, наречено Япония, то не ви остава нищо друго освен да започнете да планирате следващото си пътуване. Не забравяйте, че страната на изгряващото слънце е особено очарователна през пролетта, когато цъфтят японските вишни.

 

Автор: Мила Стоянова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари