Изграждане на вътрешно стълбище в стара къща

Как да направим така, че да има „топла връзка“ между единия и другия етаж на къщата или просто да можем от първия етаж да се качим на втория етаж без да се налага да излизаме навън.
15.02.2022
Светлана Влайкова
5935
интериорни стълби, модулни стълби, вътрешно стълбище, вити интериорни стълби, стълби за тавански помещения
Източник: КИМИ-1 ЕООД, www.woodbulgaria.com

През последните години живеем във време, което малко или много промени начина ни живот. Искаме или не искаме, се наложи, престоят ни у дома да бъде по-дълъг и по-продължителен. Желанието на все повече хора е да живеят в къща, където да има повече простор. Там можем да излезем на чист въздух в градината, да се почувстваме по-свободни и по-спокойни. Допирът до природата и животът на село се оказа спасителен бряг за много семейства и все повече хора се насочват към инвестицията да закупят къща на село.

Много хора купуват стари, по-евтини къщи или получават в наследство някоя развалина. След придобивката започват предизвикателствата. Установяваме, че повечето неща са пред разруха. Много от старите къщи имат външни стълбища, на никого ненужни в днешно време. Някои къщи на два етажа са изградени с плоча, други с гредоред, но достъп до втория етаж има само чрез външното стълбище. И тук се сблъскваме с една от първите задачи по отношение на удобството и практичността – как да направим така, че да има „топла връзка“ между единия и другия етаж на къщата или просто да можем от първия етаж да се качим на втория етаж, без да се налага да излизаме навън. Решението на тази задача е чрез изграждането и монтирането на вътрешно стълбище в къщата.

 
Дървена стълба, бук    Източник: www.woodbulgaria.com

Вътрешното стълбище може да се монтира независимо, че в старата къща не е имало такова стълбище преди това. Изграждането му не е лесна задача и преди да преминем към него е желателно да се консултираме с архитект и строителен инженер (конструктор). Може да се доверим и на фирма, която се занимава с изграждането на вътрешни стълбища и също е възможно да ни консултира. В такива специализирани фирми можем да получим и проект, в зависимост от индивидуалните ни потребности и нужди.

Защо е нужно да се консултираме с архитект и конструктор? Това се налага поради факта, че конструкторът трябва да направи съответните изчисления за плочата, която разделя двата етажа и натоварването на стълбището, а архитектът трябва да помогне с това кое е най-подходящото място в къщата за монтирането на вътрешното стълбище.

 
Дървена стълба     Източник: www.woodbulgaria.com

На пазара на строителни материали и конструкции има готови вътрешни стълбища. Те са различни видове и се различават не само по материала, от който са изработени, но и по формата и дизайна. Различните видове стълбища имат за цел да решат различните казуси, възникнали при преустройството на къщата и създаване на връзката между два етажа.

 
Вити стълби, дъб     Източник: www.woodbulgaria.com

Витите (спираловидни) интериорни стълби са едни от най-използваните за реновация в стари къщи. Те могат да бъдат различни по своя дизайн и форма на детайлите. Независимо от това чрез тях се осигуряват нужната практичност и удобство. Свързват първия и втория етаж посредством спираловидна конструкция. Могат да се монтират дори и в малки пространства. По отношение на материалите – предпочитани са дърво и метал, но може да се включи и стъкло. Парапетът и стъпалата могат да бъдат в подходящата форма и цвят по избор. Всичко зависи от нашето предпочитание, финансови възможности и цялостния интериор на къщата.

Модулните интериорни стълби са идеално решение, когато имаме повече място на първия етаж, защото те могат да се монтират близо до едната стена. Те също са практични и удобни. Парапетът може да бъде в красиви форма и подходящ материал, а стъпалата да са широки и удобни. При тях може да се изгради и междустълбищна площадка. Могат се изработят от различни материали. В повечето случаи се използва неръждаема стомана, плексиглас, стъкло, дърво и пластмасови елементи. При използването на този вид стълбища е възможно и изграждането на различни шкафове и рафтове под стъпалата, които да са част от цялостния интериор на помещението.

  Прави интериорни стълби, монтирани до едната стена     Източник: www.woodbulgaria.com

Стълбите за тавански помещения са изключително практично решение за къщите, в които няма място за монтиране на друга стълба. Те са сгъваеми. Изработени са от иглолистен материал и/или метал. Тъй като те се прибират към тавана посредством сгъване, са изключително практични. Спестяват пространство и в сгънато положение изглеждат незабележими в тавана на къщата.

Плъзгащите се алуминиеви стълби са обикновено на няколко секции. Представляват алуминиева стълба с широки стъпала. Могат да бъдат произведени и от дърво. Специфичното, което трябва да знаем за сгъваемите стълби е, че те могат да се монтират в помещение с максимална височина 2900 мм. А максималното натоварване за тях е 160 кг. Вътрешното стълбище може да се допълни и с подходящото осветление, така че през нощта то да изглежда осветено и красиво.Вътрешното стълбище е прекрасно решение за къща на два етажа. То може да се поръча в готов вид, практично, удобно и лесно за монтаж. Ако Ви е трудно да вземете решение какво да бъде то, можете спокойно да се доверите на специалистите, които се занимават с монтаж на вътрешни стълбища. Те не само ще Ви консултират, но и ще направят възможно изграждането му в съответствие с индивидуалните Ви изисквания и желания.Вити интериорни стълби, бук     Източник: www.woodbulgaria.com
 

Автор: Светлана Влайкова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари