Известни са победителите в Шестите годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019

На 16.10.2019 в Sofia Event Center за шеста поредна година се проведе Церемонията по награждаването на победителите в Годишните архитектурни награди Архинова 2019.
17.10.2019
ARCHINOVA
4639
архтектурен конкурс, Арх Инова 2019, Годишни архитектурни награди
Победителите в Шестите годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019
Източник: www.archinova.bg

Церемонията по награждаването в Годишните архитектурни награди АРХ ИНОВА се проведе на 16 октомври вечерта. Водеща на церемонията в Sofia Event Center отново беше Ива Дойчинова, а залата събра над 300 гости и приятели - представители на водещи архитектурни бюра, известни архитекти, специалисти от строителния бранш, спонсори, медии и др.
 

Източник: www.archinova.bg

За първи път в шестото издание на „Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА“ са включени всички категории, обединяващи темите на конкурса през изминалите 5 години. АРХ ИНОВА стартира с 14 категории, които след подаването на 108 проекта бяха обединени в 11 категории. От тях бяха излъчени 26 номинации. Досега във всяка от категориите бяха определяни първо, второ и трето място. Тази година се присъжда само по една награда в категория предвид техния увеличен обем.
 

Проф. д-р арх. Тодор Булев – председател на Съюза на архитектите в България     Източник: www.archinova.bg


„Радостно е, че архитектурата продължава да вдъхновява младите хора да творят и да се борят за място под слънцето, защото тя е вечна професия и винаги ще има място за нови лица в нея. Поздравявам организаторите на конкурса, който се утвърждава със своето архитектурно ниво. Има много конкурси, но някои от тях бързо девалвират, а АРХ ИНОВА има своето бъдеще - затова ще продължим да го подкрепяме, а Съюзът на архитектите ще продължава да се развива и да утвърждава позициите на нашата архитектура в обществото“, каза проф. д-р арх. Тодор Булев – Председател на Съюза на архитектите в България – Партньор на конкурса.
 

Арх. Николай Баровски, заместник-председател и временно изпълняващ длъжността председател на Камарата на архитектите в България     Източник: www.archinova.bg

АРХ ИНОВА е качествен конкурс, защото същността на архитектурата е да създава бъдещото пространство и да го променя, затова иновативността е много важна и помага за локалната идентичност във всеобщото архитектурно множество“, каза арх. Николай Баровски, заместник-председател и временно изпълняващ длъжността Председател на Камарата на архитектите в България – също партньор на конкурса.
 

Източник: www.archinova.bg

Тази година журито бе съставено от 11 архитекти, работещи в България:
доц. д-р арх. Александрина Ненкова, арх. Атанас Динев, арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Николов, арх. Георги Цикалов, арх. Ивайло Мишев, арх. Йоши Ямазаки, арх. Милена Крачанова, арх. Румен Йотов, арх. Тодор Обрешков и арх. Христо Хаджиганчев.
 

Председателят на журито арх. Атанас Динев - член на УС на КАБ     Източник: www.archinova.bg


„Конкурсът АРХ ИНОВА се утвърди и стана традиционен. Той носи своето послание и нека следващото издание бъде с още по-високо качество и да търси иновативната архитектура“, каза Председателят на журито арх. Атанас Динев - член на УС на КАБ.

Първата категория, в която бяха излъчени победители бе
Категория БИЗНЕС И АДМИНИСТРАТИВНИ СГРАДИ
 

Надстрояване на съществуваща постройка - администрация“ с проектант „ПОТС Студио“ ООД - арх. Християн Александров     Източник: www.archinova.bg

 

В категория БИЗНЕС И АДМИНИСТРАТИВНИ СГРАДИ участваха 15 проекта, номинирани са 4.
Наградата получи проект „Надстрояване на съществуваща постройка - администрация“ с проектант „ПОТС Студио“ ООД - арх. Християн Александров.

 

инж. Анна Стайкова - архитектурен консултант в REYNAERS Aluminium и Дияна Кинова - издател на списания „Още за къщата” и The Building, и организатор на конкурса      Източник: www.archinova.bg


„Удоволствие е за нас да присъстваме на церемонията, защото виждаме, че архитектите ни се сблъскват с доста предизвикателства, но се справят с тях и проектите им са иновативни и функционални“, каза при връчването на наградата инж. Анна Стайкова - архитектурен консултант в REYNAERS Aluminium - Генерален партньор на конкурса.

Наградата от името на арх. Християн Александров прие Дияна Кинова - издател на списания „Още за къщата” и The Building и организатор на конкурса. Арх. Александров пристигна на церемонията малко по-късно и успя да се включи в общата снимка на победителите.
 

Kатегория ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ

 

Църква „Стълба към небето“, Пулпит Рок, Норвегия, Проект: „НП Архитекти“: арх. Пламен Русев и арх. Невена Русева      Източник: www.archinova.bg

В категорията ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ участваха 9 проекта, от които са номинирани 4. Наградата получи проект Църква „Стълба към небето“, Пулпит Рок, Норвегия, с проектант „НП Архитекти“: арх. Пламен Русев и арх. Невена Русева.

 

Неделин Василев, Мениджър продажби в TECHNOPANEL и арх. Пламен Русев и арх. Невена Русева     Източник: www.archinova.bg

„За мен е чест да Ви поздравя с вълнуващите проекти, които представяте, пожелавам Ви успех и да сме близо до Вас при осъществяването на творбите, които създавате“, каза при връчването на наградата Неделин Василев, мениджър продажби в TECHNOPANELСребърен спонсор на конкурса. „Изненадани сме от наградата, защото в конкурса участват страхотни професионалисти. Благодарим на организаторите, на спонсорите и на журито“, каза арх. Пламен Русев.

 

Храм на Мира – Нор-Па-Де-Кале, Франция, Проект: Simple.Architecture,  арх. Александър Йончев     Източник: www.archinova.bg

В категорията ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ журито присъди и една поощрителна награда. Тя е за проект Храм на Мира – Нор-Па-Де-Кале, Франция, с проектант Simple.Architecture - арх. Александър Йончев.
 

инж. Васил Попов, търговски директор и прокурист на SEMMELROCK STEIN + DESIGN и арх. Александър Йончев     Източник: www.archinova.bg

Наградата връчи инж. Васил Попов, търговски директор и прокурист на SEMMELROCK STEIN + DESIGNСребърен спонсор на конкурса. „Благодаря на организаторите и на журито, че е оценило нашия проект, както и на всички колеги тук и във Франция, с които работим и ще продължаваме да работим“, каза арх. Александър Йончев.    


Категория БИЗНЕС ХОТЕЛИ
 

Проект за градски хотел на бул. „Христо Ботев“ в София“    Проект: „А-проект Архитекти“: арх. Александър Димов и арх. Зорница Нинова      Източник: www.archinova.bg  

 

В категория БИЗНЕС ХОТЕЛИ участваха 3 проекта, от които журито номинира и награди „Проект за градски хотел на бул. „Христо Ботев“ в София“ с проектант „А-проект Архитекти“: арх. Александър Димов и арх. Зорница Нинова.   
 


арх. Александър Димов,  арх. Зорница Нинова и арх. Александър Бояджиев, експерт дизайнерска програма в IDEAL STANDARD      Източник: www.archinova.bg  


„Радвам се, че връчваме награда точно в тази категория, защото именно в сектора на бизнес хотелите архитектурният продукт, който бива реализиран, е голям бонус за бъдещото развитие на добър бизнес модел“ каза арх. Александър Бояджиев, експерт дизайнерска програма в IDEAL STANDARD Златен спонсор на конкурса. „В този проект всичко е под земята, разкрива се археология, а средата е групов паметник на културата“, каза арх. Александър Димов. „Преди 6 години съседите бяха против, сега вече са с нас и очакваме да видим реализиран този малък, но сложен проект“, добави той.


Категория ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА

Еко селище "Дива бука"    Проект: „Фимера Дизайн“ и арх. Петя Танъмова       Източник: www.archinova.bg                            


Категорията ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА събра 4 проекта, от които са номинирани 2.
Наградата отиде при проект Еко селище "Дива бука" с проектанти „Фимера Дизайн Студио“ ООД, арх. Петя Танъмова и л.арх. Петя Гроздева.
                           

Славчо Янев – мениджър продажби в ROSSIMA,  Иван Грозев от „Фимера Дизайн Студио“ ООД и арх. Петя Танъмова     Източник: www.archinova.bg

„Радвам се, че съм на такъв престижен форум и се гордея с българския архитект, защото резултатите от неговия труд са на световно ниво“, каза при връчването на наградата Славчо Янев – мениджър продажби в ROSSIMA – Сребърен спонсор на конкурса. „Благодарим на журито, на екипа ни и на организаторите, защото това е един от най-честните конкурси с идеална цел. Благодарим и на възложителите, че ни позволиха да направим това, което искахме“, каза Иван Грозев от „Фимера Дизайн Студио“ ООД.


Категорията АТРАКЦИОНИ, СПА И УЕЛНЕС ЦЕНТРОВЕ, АКВАПАРКОВЕ
 

СПА център на хотел "Кемпински Гранд Арена",
Проект: „М1К3 Проект“ ООД: арх. Славин Байлов, арх. Маргарита Божинова, арх. Георги Костов     Източник: www.archinova.bg


В категорията АТРАКЦИОНИ, СПА И УЕЛНЕС ЦЕНТРОВЕ, АКВАПАРКОВЕ участваха 3 проекта. Номиниран и награден е само един проект и това е СПА център на хотел "Кемпински Гранд Арена", с проектант „М1К3 Проект“ ООД: арх. Славин Байлов, арх. Маргарита Божинова, арх. Георги Костов.
 

Деница Киркова, управител на CRYSTAL SPA & WELLNESS, арх. Славин Байлов, арх. Маргарита Божинова     Източник: www.archinova.bg

 

„Всички проекти са прекрасни, а тази категория е моята страст и моята работа, затова много се радвам, че връчвам именно тази награда“, каза Деница Киркова, управител на CRYSTAL SPA & WELLNESSСребърен спонсор на конкурса 


„Много стойностен конкурс, в който участваме за първи път, защото нямахме достатъчно добър проект за него. Този за спа център на хотел „Кемпински Гранд Арена“ е малък проект, правен с много любов, и благодарим както на инвеститора, така и на всички участници в процеса“, каза арх. Славин Байлов.
 

Категория МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИK Residence
    Проект: STARH - арх. Светослав Станиславов     Източник: www.archinova.bg


В категория МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ състезаващите се проекти са 24, а номинираните - 3. Журито присъди две равностойни награди. Едната е за K Residence с проектант STARH - арх. Светослав Станиславов.
 

Иван Димитров, представител на VEKA за България и арх. Светослав Станиславов от STARH     Източник: www.archinova.bg

„Изключително ни е приятно да присъстваме на конкурс за красота, защото този конкурс е точно това. Дори само да връчваме награда, чувството е неописуемо“, каза Иван Димитров, представител на VEKA за България – Златен спонсор на конкурса.


„Развълнуван съм при толкова много и добри проекти да бъдем наградени, затова благодаря на журито за високата оценка и наградата. Благодаря на колегите от STARH за чудесната работа, на арх. Димитър Кацаров, с който работихме активно, на инвеститора за доверието, на изпълнителя за брилянтната реализация и прецизна изработка. Поздравявам и организаторите на АРХ ИНОВА, че за поредна година ни събират да отпразнуваме добрата българска архитектура“, каза арх. Светослав Станиславов.
 

Garden Vision Residence,  Проект: „Арх Инженеринг“, арх. Гергана Саралиева и арх. Блага Кирова     Източник: www.archinova.bg

Другият награден проект в категорията е Garden Vision Residence с проектант „Арх Инженеринг“: арх. Гергана Саралиева и арх. Блага Кирова.
 

Десислава Конова, Финансов мениджър на PHIVEX PROJECT и арх. Гергана Саралиева     Източник: www.archinova.bg

„Благодарим на организаторите и на всички, които с вашия творчески подход успявате да подобрите качеството на живот и да го направите по-цветен“, каза при връчването на наградата Десислава Конова, Финансов мениджър на PHIVEX PROJECT – сребърен спонсор на конкурса.
 

арх. Гергана Саралиева и арх. Блага Кирова от Арх Инженеринг и Десислава Конова от PHIVEX PROJECT     Източник: www.archinova.bg

„Благодарим на организаторите и респект към всички участници - има много добри проекти и затова сме два пъти по-благодарни за наградата за този проект, който сме работили с много любов и труд“, каза арх. Гергана Саралиева.

 

 Категория ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ

„Джентъл парк“ – комплекс от 13 къщи с допълващо застрояване“ с проектант  „ЛП Арх“ ООД: арх. Атанас Панов, арх. Лорита Панова, арх. Ивайло Игнатов и арх. Грета Атиа     Снимка: Минко Минев     Източник: www.archinova.bg

 

В категорията ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ се включиха 7 проекта. От тях бяха номинирани 2 и наградата получи
„Джентъл парк“ – комплекс от 13 къщи с допълващо застрояване“ с проектант  „ЛП Арх“ ООД: арх. Атанас Панов, арх. Лорита Панова, арх. Ивайло Игнатов и арх. Грета Атиа.

 

инж. Тодор Димитров, ръководител „Технически отдел“ в ALUKÖNIGSTAHL и арх. Николай Велчев от ЛП Арх ООД     Източник: www.archinova.bg


„За поредна година връчвам награда в конкурса АРХ ИНОВА – събитие, което много ми харесва, защото награждава наистина хубави творения. Проектите изискват много „човешко вложение“ и благодаря на всички, че имаме възможност да ги видим“, каза при връчването на наградата инж. Тодор Димитров, ръководител „Технически отдел“ в ALUKÖNIGSTAHL  – сребърен спонсор на конкурса.


„Благодарности от името на арх. Атанас Панов и целия екип на „ЛП Арх“ за присъдената ни награда. За нас е огромна чест и удоволствие да участваме в този конкурс“, каза арх. Николай Велчев.


Категория ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ
 

Джентъл Хаус 3“ - Четири жилищни сгради с допълващо застрояване“     Проект: „ЛП Арх“ ООД, арх. Атанас Панов и арх. Лорита Панова. Снимка: Минко Минев     Източник: www.archinova.bg

 

В категория ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ участват най-много проекти - 25. От тях са номинирани 5. Журито отличи „Джентъл Хаус 3“ - Четири жилищни сгради с допълващо застрояване“ с проектант „ЛП Арх“ ООД: арх. Атанас Панов и арх. Лорита Панова. Снимка: Минко Минев

 

Инж. Петър Петров, Мениджър продажби и продукти във WIENERBERGER и арх. Николай Велчев от ЛП Арх ООД     Източник: www.archinova.bg

„Един такъв конкурс, освен приятната церемония, е и голяма отговорност, защото, давайки оценка и награди, изразяваш себе си и своите възгледи. Радостно е, че тази вечер виждаме много и силни проекти. Всеки ден, срещайки се с проектантите и с хората, които искат да имат своя най-добър дом, виждаме колко трудно е да се реализира една къща - някой път изискванията са странни или сложни. Затова поздравявам всички, които имат куража и смелостта да покажат своите проекти“, каза при връчването на наградата инж. Петър Петров, мениджър продажби и продукти във WIENERBERGER  – златен спонсор на конкурса.

„Благодаря на колегите за силната конкуренция, защото без конкуренция няма конкурс. Другото е благодарение на екипа“, каза при повторното си излизане на сцената арх. Николай Велчев от ЛП Арх ООД.
 

Източник: www.archinova.bg

Журито присъди и една Поощрителна награда в тази категория. Тя е за проект Еднофамилна жилищна сграда "Sunny place" с проектант Архитектурно студио “MI-A”: арх. Марина Игнатова, арх. Ана Дядкова, к.арх. Мариела Иванова.
 

Румен Иванов - търговски мениджър на HÖRMANN BULGARIA и Архитектурно студио “MI-A”: арх. Марина Игнатова, арх. Ана Дядкова, к.арх. Мариела Иванова     Източник: www.archinova.bg

„За поредна година участваме в това чудесно събитие, има прекрасни проекти“, каза при връчването на наградата Румен Иванов - търговски мениджър на HÖRMANN BULGARIA – сребърен спонсор на конкурса.

„Изненадани сме и благодарим на журито, както и на инвеститорите, които ни позволиха да реализираме нашата идея. Надяваме се да продължаваме все така“, каза арх. Марина Игнатова.

 

В категория ВАКАНЦИОННИ ХОТЕЛИ в надпреварата се включиха 11 проекта. Журито номинира 2 проекта и не присъди награда.

В категория ТЪРГОВСКИ СГРАДИ участваха 4 проекта.
Журито номинира 1 проект и не присъди награда.

В категория ИНДУСТРИАЛНИ СГРАДИ участваха 3 проекта. Журито не номинира и не присъди награда.
 

Арх. Фредерик Якобс, един от основателите на Conix RDBM Architects     Източник: www.archinova.bg

Благодарение на Генералния партньор REYNAERS ALUMINIUM специален гост на събитието беше арх. Фредерик Якобс, един от основателите на световно известното архитектурно ателие Conix RDBM Architects. Той говори за тенденциите в архитектурата и разказа за проектите на студиото (очаквайте подробности).
 

Дияна Кинова - издател на списания „Още за къщата” и The Building и организатор на конкурса     Източник: www.archinova.bg

„Щастливи сме, че АРХ ИНОВА расте и се развива, всяка година предлагаме нещо ново и различно и с огромен интерес и удоволствие бихме се вслушали във всички съвети на жури, архитекти, партньори и колеги, за да бъде конкурсът догодина още по-добър и интересен“, каза Дияна Кинова - издател на онлайн списания „Още за къщата” и The Building и организатор на конкурса.
 

Нели Найденова - издател на CityBuuld.bg и организатор на конкурса     Източник: www.archinova.bg


„Благодаря на всички Вас, че сте тук на тази специална вечер и се надявам да бъдем заедно и догодина, за да можем да популяризираме стойностната българска архитектура“, каза и Нели Найденова - издател на CityBuuld.bg и организатор на конкурса.
 

Победителите и организаторите си направиха обща снимка.
Гостите имаха възможност за неформални разговори по време на коктейла и разгледаха изложба на номинираните проекти във фоайето на Sofia Event Center.

 

Номинирани в категория БИЗНЕС И АДМИНИСТРАТИВНИ СГРАДИ бяха още:
 

„GARITAGE PARK“ - Комплекс със смесена функция                       
Проектант:  Stephen George International
арх. Тихомир Казаков, арх. Александър Доу, арх. Стоимен Демерджиев, арх. Антон Антонов, арх. Ралица Лазарова, арх. Явор Димитров, арх. Йордан Начев, арх. Трифон Пеев, арх. Мария Мишинева, художник  Росен Дамянов
Източник: www.archinova.bg
 


BGA корпоративна офис сграда                              
Проектант:  STARH
арх. Светослав Станиславов
Източник: www.archinova.bg
 

Бизнес Парк София Сграда 15                               
Проектант:  „А и А Архитекти“
арх. Ангел Захариев, арх. Асен Милев, арх. Георги Беширов
Източник: www.archinova.bg

Номинирани в категорията ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ бяха още:
 

Детска градина „Излез навън”                                
Проектант:  Студио Лусио архитекти
арх. Мария Стайнова, арх. Виолетка Славова, арх. Красимир Крумов, арх. Деница Динчева,  арх. Захари Мерджанов, арх. Иванка Иванова, арх. Даниела Славова, арх. Анета Славова
Източник: www.archinova.bg
 

Международен център за кариерно развитие - Международно висше бизнес училище                           
Проектант:  „ЛП Арх“ ООД
Автор: арх. Атанас Панов, арх. Лорита Панова,  арх. Ивайло Игнатов, арх. Жулиета Павлова
Снимка: Минко Минев
Източник: www.archinova.bg

 

Номиниран в категория ТЪРГОВСКИ СГРАДИ беше:
 

Идеен проект за нов център на Боровец
Проектанти: арх. Шабан Шабан и арх. Антон Димитров
Източник: www.archinova.bg
                         

Номиниран в категорията ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА беше още проектът:
 

Ваканционно селище близо до Геракини, Гърция                              
Проектант:  ПАМ Консулт
арх. Румен Първанов
Източник: www.archinova.bg

 

Номинирани в категория ВАКАНЦИОННИ ХОТЕЛИ са:
 

WAVE resort                             
Проектант:  E-ARCH
арх. Мартин Христов, арх. Галина Балева, арх. Ина Динева, арх. Никола Малкочев
Снимка:
Източник: www.archinova.bg
 

Семеен хотел за сезонно ползване                                
Проектант: ПАМ Консулт
арх. Румен Първанов
Източник: www.archinova.bg

 

В категория МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ номинирани бяха още:
 

АНИМА – Жилищна сграда с подземен гараж                                 
Проектант:  „ЛП Арх“ ООД
арх. Атанас Панов, арх. Лорита Панова, арх. Ивайло Игнатов, арх. Искрен Манев, арх. Николай Велчев, арх. Катерина Тончева
снимка:Минко Минев
Източник: www.archinova.bg

 

Общински модулни сгради в София
Проектант: ПАМ Консулт, 
арх. Румен Първанов
Източник: www.archinova.bg

В категорията ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ бяха номинирани още:
 

Жилищна структура в кв. "Бояна", София                                 
Проектант: СТУДИО 17,5-М,
арх. Пламен Михайлов
Източник: www.archinova.bg

В категория ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ номинирани бяха още:
 

Еднофамилна къща                               
Проектант: „ПОТС Студио“ ООД,
арх. Християн Александров
Източник: www.archinova.bg

 

Еднофамилна къща – Кап д‘Ай, Франция                             
Проектант: Simple.Architecture,
арх. Александър Йончев
Източник: www.archinova.bg

 

II8I – Три еднофамилни жилищни сгради                               
Проектант: ЛП Арх ООД,
арх. Атанас Панов,  арх. Лорита Панова, арх. Катерина Тончева
Снимка:Минко Минев
Източник: www.archinova.bg


 

Източник: www.archinova.bg

„Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА" е некомерсиален конкурс, който поощрява и популяризира качествената архитектура и стойностните проекти на базата на четири основни критерия: иновативност на архитектурни решения и приложени технологии, устойчивост на архитектурата и хармонично вписване на сградите в околната среда, функционалност на сградите и естетика. Организатори на наградите са специализираните медии в областта на архитектурата, строителството и интериорния дизайн: ka6tata.com, The-Building.eu, Citybuild.bg, Citybuildhome.bg

 

Източник: www.archinova.bg

АРХ ИНОВА се подкрепя и от спонсорите: ETEM, ТЕХНОДЖИМ, NOLINA, OLYMPUS, MENADA.

 

 

 

Автор: ARCHINOVA
Закони Нормативна база Коментари