Избран е победителят в конкурса на Велукс България „Моята къща с VELUX 2019”

Победителят тази година е обект №15 – новострояща се еднофамилна къща във вилна зона Ярема край София.
05.11.2019
Велукс България ЕООД
969
конкурс, Велукс България, Моята къща с VELUX 2019
Победителят е обект №15 – новострояща се еднофамилна къща във вилна зона Ярема край София.
Източник: Велукс България ЕООД, www.velux.bg

Приключи третото издание на конкурса на ВЕЛУКС България „Моята къща с VELUX 2019”, в който участват фамилни къщи с покривни прозорци. За пореден път бяха представени  интересни, функционални и много красиви обекти от цялата страна. Победителят беше избран единодушно от журито.

Професионално жури

Организаторите споделиха своята признателност и към журито, което отдели от времето си, за да разгледа внимателно и да гласува безпристрастно за финалистите. Всеки обект се разглежда по няколко различни критерии и получава точки за спазването им. Сборът от общия брой точки, дадени от тримата членове на журито, определя победителя.
Журито тази година беше в състав:
•    Д-р арх. Гилияна Комитова – Архитектурно бюро Гиляна и МИА Архитекти
•    Арх. Гергана Стефанова – преподавател в УАСГ и НБУ
•   Арх. Христо Станкушев – съосновател студио dontDIY


За конкурса и критериите
В основата на визията на VELUX е използването на повече дневна светлина и свеж въздух в помещенията, с цел осигуряване на щастлив и здравословен живот под покрива. Затова в този конкурс ВЕЛУКС България залага на общо обемно-пространствено решение, ефективно разпределение на дневната светлина, гледка и отношение към заобикалящата среда и оползотворяване на подпокривното пространство. Задължително условие е използването на покривни прозорци.

Екипът на ВЕЛУКС България обяви резултатите от гласуването на журито в сайта си и благодари специално на участниците.


Източник: www.velux.bg

Всички проекти притежават собствен стил и излъчване. Както за журито, така и за феновете във Фейсбук, не беше лесна задача да изберат своя фаворит.

Тази година чрез гласуване във Фейсбук бяха одобрени 18 обекта да стигнат до втори кръг. По-голямата част от представените обекти бяха скоро построени или в процес на строеж, само 4 са реконструкции на съществуващи къщи.
Благодарности заслужиха и феновете във Фейсбук, които гласуваха и коментираха под снимките на своите фаворити, за да ги подкрепят в надпреварата. Така до третия етап – гласуване от журито – достигнаха 10-те най-харесвани къщи.

За първи път от началото на конкурса журито абсолютно единодушно избра победителя – всеки един от архитектите е отредил най-много точки на един и същи обект, който според тях в най-голяма степен покрива критериите, определени от ВЕЛУКС България.
 


Обект №15     Източник: www.velux.bg

Победителят тази година е обект №15 – новострояща се еднофамилна къща във вилна зона Ярема край София. Обектът представлява двуетажна къща с двускатен покрив и чудесно усвоено подпокривно пространство. 5 броя покривни прозорци VELUX са разположени над детска стая, спалня и галерия, която е отворена към долния етаж и така слънчевата светлина достига и до дневната. В различните помещения са планирани различни по размер и функционалност покривни прозорци – серия Стандарт Плюс с горно и с долно управление и серия Премиум с ръчно и с електрическо управление. Къщата е в процес на строеж и след завършването ѝ ще бъдат добавени подходящи слънцезащитни продукти VELUX, а може би и допълнителни системи за контрол VELUX ACTIVE, за да могат собствениците да се погрижат за здравословен вътрешен климат и да превърнат къщата в умен дом.

Организаторите вярват, че все повече хора в България търсят пълния потенциал на една къща, като усвояват подпокривното пространство. То може да се използва за най-различни цели, като студио, детска стая, спалня или хоби стая – във всички случаи мансардното помещение осигурява различен поглед към света, естествена светлина и особен уют.

Можете да разгледате всички участници на специалната страница: Участници.
Прочетете повече за журито и гласуването на: Резултати от жури.
Разгледайте албума във Фейсбук: тук.

 

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари