Избор на домашно кино

Едно от съвременните забавления е киното. Все повече хора предпочитат да наемат филм и да го гледат у дома в уютна обстановка, но без да губят от качеството на картината или звука..
15.11.2013
Тихомир Иванов
1258
интериор, домашно кино, мултимедия, техника за дома, аудио и видео
Все повече хора предпочитат да наемат филм и да го гледат у дома
Източник: Интернет

Едно от съвременните забавления е киното. Все повече хора предпочитат да наемат  филм и да го гледат у дома  в уютна обстановка, но без да губят от качеството на картината или звука. За целта е необходима така наречената система за домашно кино, която да пресъздаде ефекта на големите киносалони в дома ни.


 В тази статия ще разгледаме основните компоненти в истинското домашно кино. То от своя страна се дели на 3 нива – входно, средно и висок клас, където цените на компонентите нямат ограничения, а качеството е изключително високо.


Входното ниво се характеризира с дисплей / телевизор , аудио-видео ресивър , източник – HD сателитен приемник, блу-рей, ДВД или медия плейър и разбира се комплект озвучителни тела. Фирмите, специализирани в тази област, продават готови дизайнерски комплекти 5.1 / 7.1  , които биха задоволили естетически всяка домакиня . Практиката показва,че това е голям проблем в световен мащаб и затова е най-трудно избирането на система входно ниво, която да подхожда на интериора на помещението и същевременно да звучи добре. Цените при входното ниво варират от 1200 до 3000 лв.


Познатите ни системи за домашно кино от 400 лв. до 1200 лв. всъщност са далеч от същността на киното и не се класифицират от сериозните потребители като такива. Според наши проучвания такъв тип системи са чиста загуба на средства за сериозните киномани.


Средното ниво в домашното кино е доста разтегливо понятие,  цените на един комплект варират от 3000  до  25000 лв. Потребителите в средния клас обикновено избират висококачествени телевизори с голям екран и много екстри за подобряване на картината  или проектори с екрани от средния ценови диапазон. Озвучителната система също е на ниво – ресивърите са с много екстри, комбинирани с възможността да възпроизвеждат качествен стерео звук, а звукът от тонколоните при ефектен филм може да обърка съседите ви какво точно се случва във вашето жилище. Екраните за проекторите са с основа около 200-250 см, при това положение от разстояние за гледане 5-6 метра се пресъздава ефекта на кинозалата за голям екран.


Високото ниво или така нареченият HIGH END са системи от изключително висок клас, конструирани за взискателни клиенти. Последната най-скъпа такава система, която бе коментирана в един от известните форуми, струваше на притежателят и около 7 000 000 $ , но съм чел и за по-скъпи такива и тук не включваме допълнителните екстри като автоматизацията на помещението, т.е. осветление, климатизация, отопление, вентилация и т.н. Обикновено тези системи се инсталират в специално за целта пригодено помещение.  В зависимост от конструктивното решение за съответното помещение се изчислява броя на тонколоните, акустиката и мебелите , след което се избират процесор и усилватели които подават звука към озвучителните тела. Проектора и екрана са от най-висок клас и в някои случаи, в зависимост от източника на сигнал, работят по-добре дори и от големите киносалони, същото важи и за озвучаването. Много по лесно е да се постигне качествено озвучаване за 5 места, отколкото за 500, както са големите кинозали.


И така да се върнем към компонентите необходими за една прилична система входно ниво :


1 . Комплект тонколони 
2.1 / 5.1 / 7.1 в зависимост от големината, формата и мебелите в помещението.


2.1 / 3.1 комплектите се предпочитат от потребители, които са забравили да прокарат кабели за задните озвучителни тела и нямат такава възможност. 2.1 / 3.1 комплектите се състоят от лява, дясна тонколона + суббас, а при 3.1 и централна + суббас ( нискочестотна тонколона). АВ ресивърите имат симулация на съраунд за 2/3.1 колони. 5.1/7.1 комплектите включват  лява , дясна и централна тонколона отпред и 2/3/4 съраунд колони от задната страна на мебелите за сядане, както и суббас отпред или отстрани в помещението.


2. АВ ресивър ( усилвател ) 
Повечето потребители предпочитат бюджетни усилватели с по-малко екстри, тъй като ги използват само за гледане на филми и слушане на музика/ радио. В тези системи определяща е цената, а не качеството и екстрите. Ресивърите обикновено са 5.1 канални, напълно достатъчно за възпроизвеждане на добър звук.


3. Bluray или мултимедиен плейър
Тук клиентите имат изключтелно богат избор от възпроизвеждащи устройства. Пазарът е наводнен с различни марки и модели и е трудно за дадени пари да се избере най-доброто решение. Понякога това отнема седмици или месеци сравнения по магазините. Практиката показва, че повечето потребители използват комбинирани медия плейъри или лаптопи, които възпроизвеждат информацията, която от своя страна се съхранява на твърди дискове самостоятелно или в NAS система.


4. Дисплей, телевизор или малък проектор.
И тук нещата са сходни с източниците на сигнал. Хората често биват подвеждани от недобросъвестни консултанти в големите вериги, затова е хубаво преди покупка на дисплей да се дискутира или най-малкото да се чете в съответните интернет форуми, след което да се закупи точно определена марка или модел. Някои потребители избират евтини мултимедиини проектори като прожектират директно върху стената, която е боядисана с бял латекс или със специализирана за целта боя. Така се постига доста сериозен ефект с малко пари.


5. Кабели за свързване на компонентите.
Важно е какви кабели използваме в системата , цената им в бюджетната система трябва да е около 10% от общата и стойност.  В специализираните фирми за аудио и видео техника има богат избор и на всеки един клинт ще бъде добре обяснено какви кабели са нужни за съответната система.


Компонентите необходими за средния клас система за домашно кино са :


1. Комплект 5.1 / 7.1 тонколони среден клас 
Тук потребителите имат голям избор от това, как да комбинират озвучителните тела за максимално добър звук. Най-продаваните тонколони в този клас са стоящи на под с високоговорители 6.5” или 8 ”, суббас  с 10” или 12” високоговорител и централна и задни тонколони подходящи за съответните интериори. Фронталните колони много често се използват за стерео звук , т.е. голям процент от тези потребители са почитатели на качествения звук и с удоволствие слушат редовно музикалните си колекции. . В тези системи могат да се включат и по-скъпи и качествени озвучителни тела в зависимост от финансовите възможности на потребителя, а най-честата практика е само фронталните лява и дясна колони да са скъпи заради качественото възпроизвеждане на стерео звука.


Има и т.нар. тонколони за вграждане в стена – това са специлно разработени тонколони, които се вграждат предимно в гипсо-картонени стени. Целта им е да не заемат място в помещенията и също така от естетическа гледна точка.  Има и такива тонколони, които на практика са невидими, т.е звуковия излъчвател е от обратната страна на гипскартона, но за сега цените им са все още много високи  и не отговарят на качеството на звука, което възпроизвеждат.


2. Висококачествен АВ ресивър
Това са ресивърите осигуряващи максимално високо качество на звука както при кино, така и при стерео режим. Обикновено тези усилватели са „ натъпкани” с всякакви екстри като управление по мрежа ( за автоматизираните сиситеми за дома ) , Blutooth  за пускане на музика директно от телефона или таблета без кабели, интернет радио, има над 25 000 музикални канала в интернет , а от скоро има услуги, които доставят музика с висока резолюция от 24 бита / 96 или 192 Килохерца. Една от основните екстри на този клас ресивъри е ъпскалирането на видео сигнал или казано с по-прости думи обработка на видео сигнала чрез удвояване на редовете . Много ефективно е при приемане на ТВ сигнали от спътник или кабелна тв . Там максималната резолюция на картината е 1080i , а усилвателят ще удвои редовете и ще стане 1080р . Ефектът се изразява в по чиста картина , по-хубави цветове , изглаждане на ръбовете и премахването на двойните линии. Тези ресивъри имат и по няколко зони на работа , т.е. в хола можете спокойно да гледате кино, докато в спалнята съпругата ви може да слуша музика, а детето ви в неговата стая радио или друга музика. Зоните могат да се комбинират за съответните помещения и всеки да контролира своята зона от мобилния си телефон/ таблет  или със специализирано дистанционно управление. Друга екстра са двата HDMI изхода, което позволява едновременно включване на 2 телевизора или телевизор и проектор. Да не забравяме и управляемите тригери за всеки вход. Те позволяват при избиране на вход „ПРОЕКТОР” само с натискане на едно копче  да се спусне автоматичният екран от тавана, да се спуснат щорите или завесите и да се включи проектора или да излиезе със специален лифт от тавана.


При избор на такъв ресивър използвайте форумите за информация, но най-сигурният признак за качество на звука е тяхното тегло. За да възпроизведе силен и качествен звук, ресивърът трябва да има голям, мощен трансформатор , а той тежи много. Не разчитайте на добър звук от леки усилватели.


3. Комбиниран Bluray /DVD Audio /SACD / мултимедиен мрежови плейър
Тук изборът не е много голям , тъй като повечето потребители се ориентират към универсалните плейъри, които възпроизвеждат  всякакви видео и музикални формати и стандарти. Повечето такива плейъри са базирани на един модел от един производител с дребни доразработки и в зависимост от дизайна се предпочитат различни производители. Тези плейъри възпроизвеждат с високо качество както звук така и видео, имат мрежови функции да възпроизвеждат съдържание от твърди дискове или NAS системи, компютри  и т.н. Последните модели вече използват видеопроцесори на фирмата Darbee, които създават по-дълбока и детайлна двуизмерна картина с триизмерен ефект. Някои потребители си сглобяват компютри специално пригодени за гледане на филми, слушане на музика, както и за игра на компютърни игри. 


4. Телевизор и проектор 
В тези системи редовна практика е да има и телевизор и проектор. Обикновено на проектора се гледат филми, спортни събития или компютърни игри. 


Телевизорите се избират предимно от висок клас , а проекторите са в средния ценови диапазон. Критерии при избора на проектор са 3D възможност, 1080 резолюция и осветеност, която се изразява в Ansi лумени, колкото повече са анси лумените , толкова по-ярка ще бъде картината. Оптичната система на проекторите също има голямо значение за качеството на картината. Понякога не можем да поставим проектора точно срещу екрана и се налага да бъде по в страни и тогава една качествена система с отместване на оптиката ще компенсира този проблем. Източникът на светлина също е от значение. Вече се появяват проектори , които вместо метал халогенна лампа имат LED (светодиоден светлинен) източник. Предимството му е , че има по-дълъг живот, около 15000-20000 часа, но пък осветеността не е толкова силна ( за сега) . От друга страна лампите имат живот от около 2500  до 6000 часа в икономичен режим, за момента стойността на една лампа е около 7-10 %  от стойността на проекторите от средно ниво. Проектор с една лампа може да даде осветеност до 3600 анси лумена.


Екраните в средния клас трябва да се подберат внимателно със съответните специалисти, за да може да се извади максимума от проектора, а не да „убие” осветеността и цветовете. Всяка фирма в тази област има наръчник с мостри от екраните, които продава и опит с различните видове проектори и адекватно може да предложи на клиента правилния екран. HDMI кабела от проектора до ресивъра също трябва да бъде съобразен с дължината между компонентите, защото тя се отразява на качеството на картината. Не малко са случите, в които потребителите залагат в тавана евтин кабел, закупен от компютърни магазини и след като инсталират проектора разбират за трудно поправимата грешка. Желателно е преди вграждане системата да се изпробва.


5. Кабели 
Кабелите в средния клас трябва внимателно да се подберат в съответствие със ситемата. Много популярни са кабелите от посребрена мед , те са най-добри като съотношение цена качество. Конекторите на кабелите също са от значение, купувайте конектори само от доказани марки и производители. Не оставяйте такъв дребен компонент да влоши качеството на системата ви. Обърнете внимание и на токовите кабели и филтрите за ток. В България токът не е много качествен, има много шумове в мрежата, които влияят отрицателно на качеството на звука. Мрежовите кабели и филтри ни помагат да се справим донякъде с тези проблеми. Стойността на кабелите в система от среден клас е около 20 % от цената на цялата система.


6. Акустична обработка
В  някои интериори се допуска акустична обработка на помещението . Има производители, които предлагат дизайнерски акустични панели , които драстично подобряват звука във вашето помещение. Акустичната обработка на стаята е предпоставка за отличен звук . Тъй като акустиката е наука, с която не всеки е запознат добре, горещо препоръчвам използването на специалисти в тази област ако не Ви се занимава да четете в интернет и да коментирате в специализираните форуми. Имайте предвид, че дори само няколко правилно разположени панела могат значително да подобрят качеството на звука в помещението.


Система от висок клас :
Тук може много да се пише относно компонентите за системите от висок клас. Ще се опитам с няколко изречения да представя основните компоненти в една такава система. Потребителите на този тип продукти обикновено са заможни меломани, киномани и силно вълнуващи се от тази материя, стигайки не рядко до мания. Те са отлично запознати с всичко в тази област и дори сами конструират и правят единични изделия за лично ползване.


Такъв тип система задължително се помещава в специализирано помещение с акустична обработка. Има специализиран компютърен софтуеър, който може много да помогне за изчисляването на помещението и разположението на акустичните компоненти в зависимост от озвучителната система. Задължително се прави 3D проект и се симулира системата. В такива случаи акустичната обработка допринася много за качеството на звука. Основните акустични компоненти са абсорбери, панели, които поглъщат част от звука, дифузори, такива панели, които го разпръскват и не му позволяват да се отразява, бастрапове – „улавят” пресиления бас и слушателят чува само „полезния”звук, най-просто казано. Важна и е настилката в помещението, обикновено специален мокет или килим, връзките на панелите за стената и дори самите мебели. При такава акустична обработка е силно препоръчително ползването на доказани акустични специалисти. При такива високи цени трябва да се извади максимумът от всеки един компонент. 


Тонколоните са с висока мощност , от 250-300 Вата стигайки до 2-3 Киловата. Идеята на тази голяма мощност е при ниско ниво на усилване да се чуват всички честоти , които системата възпроизвжда. Цената за чифт фронтални колони започва приблизително от 20 000 лв и може да достигне до 400 000 лв.  Централната тонколона също е от много висок клас, тъй като тя възпроизвежда диалозите в киното. В повечето посветени киносалони се използват по 2 мощни суббаса с обща мощност около 2 Киловата . Съраунд колоните също са мощни и чувствителни , за да могат да възпроизведат и най слабите ефекти от филма. Разполагат се съобразно местата за сядане, така че да покрият със звук възможно най-голям периметър.


„Мозъкът „ на такава система е аудио-видео процесора. В него става декодирането на сигнала от източникка и правилното разпределение на звука към усилвателите. В него става също превключването на източниците, управлението на проектора, обработката на видео сигнала ако е необходима. В този тип процесори се използват най-качествените компоненти в индустрията, както и най-новите и надеждни технологии. Усилвателите са отделни стъпала изцяло съобразени с озвучителните тела, които захранват. В повечето такива системи обикновено са около 1 Kw  на канал. В тези усилватели се използват специални тороидални траннсформатори и нискошумящи транзистори с много голям коефициент на полезно действие. 


Източниците на аудио и видео сигали също са универсални плейъри от най-висок клас, в някои случаи потребителите предпочитат да използват за стерео звук външни цифрово-аналогови преобразуватели, отделен транспорт, отделни захранващи блокове и филтри за ток и стабилизатори на напрежение.  Също така се ползват  модифицирани сателитни приемници, видео конзоли за игри като Playstation , XBox и Nintendo, специализирани компютри, NAS сървъри, мултимедийни плейъри. 


Екраните в такива системи са големи, с база над 4 метра, от специални материи с висока светлоотразимост и поглъщане на амбиентната светлина. Проекторите са обикновено с 3 DLP чипа и кристални призми , чрез които се избягва цветното колело, което формира цветовете при едночиповите проектори. Така се избягват всички недостатъци на системата като ефекта на дъгата и някои замрежвания при по-чувствителни очи., както и множество артефаки , които се дължат на бързото въртене на цветното колело. Такива проектори са с архитектура с 2 лампи и могат да достигнат до 7-8000 анси лумена осветеност и 2 000 000 :1 контраст. Има и други типове проектори като 3LCD, Lcos, SRXD, но повечето потребители предпочитат 3 чиповите DLP проектори .Качеството на картината е изключително виско дори и при резолюция 1920 х 1080 . Новата система 4К Ultra HD e с резолюция 3840 х 2160 , но все още до този момент няма разпространено съдържание, което може да се гледа . Надяваме се ,че в близките 5 години това ще стане общо достъпно.


Кабелите в системата са много важни, те трябва да съставляват до 30 % от общата цена и са предимно произведени от строго специализирани фирми. Една от известните в тази област фирми за аудио и видео кабели има много различни технологии, които звучат по различен начин. Има кабели от чист въглерод, който не старее и не си променя параметрите във времето, има кабели от сплави на благородни метали, има кабели от чисто сребро или платина, със специални диелектрикови покрития ( тефлон , хълифлекс и др. )  Захранващите кабели са важни в тази система, тъй като се изисква голям ток за усилвателите. Пасивни и активни токови филтри и стабилизатори на напрежение. 


И последното място в системата се падна на специализираните мебели за домашно кино. Има фирми , които произвеждат кресла и дивани за домашни кина с механизми за релакс или масаж, със специални звукопоглъщащи материи, хладилни отделения за студени напитки и даже контрол на цялото помещение само с един джойстик или вграден дисплей -осветление, отопление, климатична инсталация, завеси. Някои от креслата имат механизми с вибрации, накланяне и разтърсване , които са свързани с аудио–видео процесора и в зависимост от филма пресъздават усещането на героите, когато се возят в коли, карат мотори, ски, летят или пропадат. 


В заключение бихме могли да обобщим, че в зависимост от отделения бюджет можем да се ориентираме към съответното ниво система за домашно кино или ако желанието е по-голямо от средствата, да си набавяме компонентите един по един във времето. Така няма да загубим пари от по-слаба система. Силно препоръчително е при ново строителство, ремонти ако се предвижда автоматизация на дома и система за домашно кино или музика във всяка стая това да се предвиди и предварително да се заложат съответните кабели и блокове. Посъветвайте се с архитекти, интериорни дизайнери или най-добре в специализираните за домашно кино фирми преди да направите съответните стъпки по закупуването на подобна система. Така ще си спестите много проблеми и грешки и ще се наслаждавате на висококачествени звук и картина дълго време. 

+9
Закони Нормативна база Коментари