Изборът на вратата

Вратите са основен елемент за постигане на стил и красиво излъчване на вашия дом. Те създават неговия характер и са важен акцент в интериора.
08.07.2010
Мая ЯНЕВА
12
интериор, врата, стил
Изборът на вратата
Източник: Още за къщата

Вратите са основен елемент за постигане на стил и красиво излъчване на вашия дом. Те създават неговия характер и са важен акцент в интериора. В различните архитектурни епохи модните тенденции при интериорните врати са се променяли. Например в Америка по време на колониалната ера става популярна 8 панелната врата,. Викторианската ера налага модата на 6 панелната през късния 19 и началото на 20в. Има интересни Arts & Craft модели, както и такива с религиозни мотиви.
Разнообразието се дължи и на определени стилове, характерни за даден регион, които възникват на базата на специфичния климат или изискванията, свързани с определена културна идентичност.
Съществува голямо разнообразие от врати в зависимост от материала, от който са изработени – масивно дърво; PVC; MDF - Medium Density Fiberboard; HDF – High Density Fiberboard; ПДЧ; гладки фурнировани врати; стъклени врати.
Изработените от фазер врати не се препоръчват за помещения с висока влажност. Вратите от шперплат са от букова или тополова дървесина и в сравнение с фазера са по-устойчиви на влажност. Вратите от масив са от широколистна дървесина (бук, дъб, орех) или иглолистна дървесина (бял бор), която е по-мека и лесна за обработка, освен това и по-евтина. Широколистната дървесина е по-скъпа и по-тежка за обработка, което оскъпява вратата.
Обикновено масивните врати се композират от вертикални и хоризонтални фризове. Няма ограничение за формите, но ако искате да имате здрава врата трябва да се спазват някои правила, например, препоръчително е вратата от масив да е с един хоризонтален елемент (фриз). В случай, че стените са криви можете да си поръчате каси с подвижни первази, което прави възможно регулирането и напасването на вратите.
Вратите могат да бъдат със стандартни височина и ширина или по поръчка, в зависимост от индивидуалните потребности и изисквания на клиента. Има разнообразни цветове, текстури врати, които можете да съобразите с вашия интериор и стила, който искате да постигнете в дома си. Съвременните модели са повлияни от класически периоди в архитектурата, които имат и модерна интерпретация. Изпълнени са от устойчиви материали, предлагат се и врати с тотално новаторски дизайн и технологии.
Ето някои основни влияния, които са характерни за съвременния дизайн на вратите:

Тенденции с отзвук от историята

Врати в стил Нова Европа
Истинският Новоевропейски стил се характеризира с висока класа - дизайн в стил френска арт архитектура. Дали вашия вкус клони към официалния моден „Шато” стил или релаксиращото усещане за френски кънтри стил, вратите в стил Нова Европа ще осигурят френско вдъхновение във вашия дом. Стилът Нова Европа в архитектурата е всъщност интерпретация на дизайна на ранните 20 години на френския традиционен дизайн.
Новоевропейският стил е резултат от естетическо съчетаване на представителното с всекидневното, с акцент върху влиянието от тази еклектична френска архитектурна ера, повлияна от “Шатото”. Френският стил École-des-Beaux-Arts е богат, представителен, щедро орнаментиран класически архитектурен стил, преподаван в парижките училища през късния 19в. Той оказва влияние върху няколко американски архитекти, които се обучават във Франция и отнасят тези принципи обратно у дома. École ценели правилната интерпретация на архитектурните периоди, често основани на баланс, изчистена форма, чувство за величие и неизменност. Къщите повлияни от стила на френското „Шато” са модни през 20 в. и имат подчертано плосък покрив, а стените са украсени с гипсови гирлянди, естествени флорални десени и други скулптурни орнаменти. Тези елементи присъстват и при вратите в този стил.
Традиционен стил врати
Този стил е повлиян и отразява класическите и исторически идеи на дизайна от най-ранните поселения и времена на Америка. Той носи обаянието на новия континент, като пренася духа на Нова Англия във вашия дом чрез характерните за този период врати. Традиционната архитектура отразява принципите на практичност и функционалност. Традиционната естетика започва с началото на колонизацията и се простира през 1850г. чак до ранния 20 в., когато построяването на железниците разнася това влияние в цяла Америка. Приземните къщи, двускатните покриви и капандурите на прозорците са основни черти на Колониалния стил в Америка. Къщите трябва да бъдат с конструкция, която да отговаря на суровите условия за Източното крайбрежие. Този стил се определя като един от най-функционалните жилищни архитектурни стилове.
Викториански врати
Романтична изразителност и въображение са характерни за вратите с Викториански стил. Верни на схващанията за Викториански дизайн вратите в този стил са много необичайни врати. Те са с богата орнаментация и ефектно възпроизвеждат този исторически период в съвременния дом.
Викторианската епоха се простира от началото на 1830г. и продължава до началото на 20в. Периодът е характерен със своята романтичност, където неконвенционалните идеи намират почва и се реализират. Декоративните ефекти са широко третирани и еклектизма бележи естетиката на този период.
Врати в кънтри стил

Тези врати пресъздават типичния стил, характерен за този исторически период – два основни вида - тип панел и със стъклена конфигурация. Има и съвременни интерпретации на тези исторически стилове. Вратите са формирани от квадрати, поставени във вдлъбнатини панели. Голямо е разнообразието от възможности за стъклени конфигурации. Американският “фермерски” архитектурен стил е хибрид от разнообразни късчета архитектурна история, получил живот от местните занаятчии и строителната традиция на това време. Разнообразието на стил носи пионерския дух на емигрантите. Дали градите нов дом, вдъхновени от кънтри стила, или реставрирате стара къща, този тип врати е идеалният вариант за реализация на оригинален проект.
Модерни врати

Чистите геометрични линии придават на вратите съвременен вид, който изпълнява вашето желание за интериор по „последна дума на модата”. Ранният модернистичен стил става понпулярен в САЩ през 1920г. Той всъщност възниква в German Bauhaus school и е базиран на прецизна геометрия, силно отличаващ се от архитектурата на миналото. Редуцирани детайли и чист, „научен подход” при дизайна определят визията на стила, орнаментите, текстилът и декоративните елементи отстъпват място на чистите линии.
Определеното отдалечаване от традиционната архитектурна е повлияно от максимата „по-малкото е повече”. Навлизането на индустриалните материали като бетон и стомана прави възможно внедряването на голямо количество стъклени части в прозорците, както и при вратите, чрез което се създават отворени, въздушни пространства, добавя се светлина.
Последен писък
Големият избор в момента на пазара варира от врати в класически стил до екстравагантни иновации на базата на масивно дърво в комбинация с кожа и мозаечен ефект, плетени апликации от кокосово дърво, променяща се иноксова повърхност, стъкло – цветно и матирано, масивно дърво с вградени кристали Swarovski.
От функционална гледна точка има различни предложения, които решават определени проблеми или съответстват на спецификата на дадена къща. Това са плъзгащи се и при отваряне врати, които се придвижват по релси, успоредно на стената или се „скриват” в самата стена, врати които са с височина до тавана, врати, които се сгъват ветрилообразно, конструкции с неподвижна надстройка, която стои като естествено продължение на вратата и създава илюзия за врата, висока до тавана и др.
Интересно предложение е врата, която стои над нивото на стената. Тя е тотално дистанцирана от всичко познато до момента и предлага ново естетическо възприятие и семпло техническо решение. Друга модерна визия предлагат вратите, които перфектно се сливат със стената и защитават концепцията за нова дизайнерска естетика на линеарност и есенциалност. Те се предлагат във вид, който предполага тяхното третиране успоредно с това на стената – боядисване или залепване на тапет, както и с различни покрития – емайлиран лак, опалово и прозрачно стъкло, дъбово дърво...
Интересно впечатление за вълна създава врата, която се характеризира с био-динамична линия. От едната страна извивката те приканва към леко затваряне, а от другата сякаш те насърчава да влезеш. Тази извита и закръглена повърхност, освен приятното усещане при допир, създава невероятен декоративен ефект. Предлага се от дъб, матиран лак и в много разнообразни, наситени цветове.
От гледна точка на функционалността, плъзгащите се врати предлагат голямо удобство. Те се произвеждат с едно или две плъзгащи се крила с различна височина и ширина, което дава възможност да се ползват освен като врати, като портали и за изграждане на цяла стъклена стена. Тази система дава възможност да създадете усещане за прозрачност, светлина и простор, които съответстват на съвременните отворени и свързани пространства.
Авангардна визия и екстравагантност демонстрира врата, която бележи края на традиционната технология при вратите, с иновации като липса на покритие, заоблени краища, скрити панти и брава с двоен ход. Касата, която е от сив емайлиран алуминий, може да се монтира на стени с различни дебелина.

Автор: Мая ЯНЕВА
Закони Нормативна база Коментари