Изберете кухня с индивидуално присъствие във Вашия дом

За да улесним избора Ви при обзавеждане Вашата кухня, сме Ви подготвили няколко ключови момента, които да вземете предвид при подготовката.
02.12.2022
Мила Стоянова
4740
кухня, кухненски плотове, мебели за кухня, обзавеждане на кухня, модулни системи за кухни
Кухня Integra Mat
Източник: Еником М, www.enikom-m.com

Няма съмнение, че за да обзаведеш своята кухня-мечта се изискват не малко усилия и средства. Поради тази причина някои започват с нея, други я оставят за последния етап от финализирането на жилищния си проект.  Но не винаги нещата изглеждат толкова сложни. Важното е да знаете точно какво искате и да си намерите правилния партньор за изпълнение. За да улесним избора Ви, сме Ви подготвили няколко ключови момента, които да вземете предвид при подготовката.


Кухня Tara     Източник: www.enikom-m.com

Изборът на кухня се обуславя от няколко основни неща

Да започнем с вида на помещението, където ще се намира бъдещата Ви кухня. Това самостоятелна стая ли е или кухнята Ви ще бъде част от дневната? В съвременните панелни жилища тя е изнесена дори на балкона или е обособена в малко килерно отделение. Всичко това ще Ви даде представа за мащаба на бъдещия Ви проект. Трябва да определите с колко място разполагате, какво желаете задължително да присъства като мебел и кои са необходимите електроуреди. Тук е моментът да обърнете внимание, че разположението на всички тях не зависи само от вашето естетическо чувство. Трябва да се съобразите с наличните връзки с ел. инсталацията и водопроводната система, местоположението на комина и други.


Кухня Integra White      Източник: www.enikom-m.com

Няма място за паника, когато има на кого да разчитате. Ето защо, доверете се на професионалист, който да изготви проект за Вашата кухня с всичко необходимо, от което се нуждаете. Освен, че ще вземе точните размери на помещението, той ще планира проекта индивидуално и ще предвиди всички технически параметри.

Помислете също за какво точно ще използвате Вашата кухня. Каква ще бъде нейната функционалност? Някои от Вас ще подходят с насмешка по този въпрос, но той съвсем не е за подценяване. Ако сте хоби-готвач, например, Вие ще прекарвате много време тук и вероятно ще използвате различни уреди и съдове за готвене. Несъмнено ще имате нужда от повече пространство.  Това предполага и по-голям термоплот, а защо не и самостоятелен кухненски остров. Не пропускайте тази подробност, когато се срещнете с Вашия проектант.


Кухня Fineline с кухненски остров.     Източник: www.enikom-m.com

По отношение на дизайна възможностите са изключително разнообразни

Както вече споменахме, тук ще си говорим за модулни системи по индивидуален проект. Имате възможност да избирате между различни материали за изработка на вратите като ПДЧ, MDF с естествен фурнир и MDF боя гланц или боя мат, например. Върху гланц боята може да бъде нанесено и UV покритие,  за още по-голяма устойчивост.

Фурнирът е естествен дървесен материал. Той се предлага в по-малко разновидности като цвят, но придава естествен външен вид и екологична безопасност на материала на Вашата кухня. Може да заложите на него като самостоятелен избор или да го съчетаете с MDF боята.


Кухня Modern     Източник: www.enikom-m.com

При изборът на кухненски плот трябва да се ръководим от неговите свойства за издръжливост във времето. Той може да бъде изработен от дърво, естествен или технически камък, като един от най-разпространените варианти е термоплотът. По своята същност, той е изграден на принципа на ПДЧ плоскостите, включващи дървесни частици и е най-изгоден във финансово отношение. Покритието му е гетинаксово, което предпазва повърхността при досег с остри или топли предмети. Освен това на пазара се предлага голямо разнообразие от разновидности, които ще задоволят и най-претенциозния вкус.

Съвременните модели кухни по проект включват висока колона за вграждане на фурна и микровълнова печка, както и висока колона за вграждане на хладилник. Не забравяйте, че при монтажа ѝ всички електроуреди трябва да са налични.


Кухня Infinity      Източник: www.enikom-m.com

Модулите могат да бъдат оборудвани с механизми за плавно прибиране за чекмеджетата и с повдигащи механизми, за горните шкафове. Вратите могат да бъдат снабдени с панти с демпфери за плавно прибиране. Така всяко използване на кухненски шкаф ще се случва с лекота и без излишен шум. Някои модели могат да ви предложат и практични органайзери за посуда и аксесоари, като разделител за прибори, вградена кофа за боклук и механизъм за бутилки.


Кухня Nero     Източник: www.enikom-m.com

Изборът на стил е въпрос на индивидуален вкус

Но и не само. Не забравяйте, че дори и разположена в самостоятелна стая, кухнята  Ви е част от концепцията на цялото жилище. А то само по себе си, вече има собствен стил. Ако сте се насочили към „винтидж“ модел, например, то нека той да бъде съчетан и с останалата част от дома Ви.


Кухня Винтидж     Източник: www.enikom-m.com

Сред актуалните трендове при обзавеждането на кухни са „рустик“, „класически“, гореспоменатият „винтидж“ с носталгия към минало и модерният, набиращ широка популярност поради своята практичност и изчистен вид – „скандинавски“. Добрата новина е, че именно кухнята по индивидуален проект ще Ви осигури възможност да направите правилния избор.


Кухня Duo     Източник: www.enikom-m.com

А какво ще кажете за цвета на бъдещата си кухня? Днес свободата да го изберете е вдъхновяващо голяма. Защото избираме цветовете и заради емоцията, с която ни въздействат. Ето защо кухня в синьо, жълто и зелено си е абсолютен хит. В съчетание с още цветни аксесоари, ще си създадете един страхотен цветен оазис – пристан на Вашите кулинарни преживявания и възможности. Bon Appétit!

 

Автор: Мила Стоянова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари