Идилия на две нива

Жилището е на площ от 240 кв. м и заема последните етажи в подпокривното пространство на жилищна кооперация в столицата.
18.12.2011
Мая Янева
56
къща, интериор, жилище, мезонет
Идилия на две нива
Източник: Снимки: Димитър Шиклев

Мезонетът съчетава удоволствието да имаш жилище, разположено на два етажа, което е характерна черта на къщата и в същото време осигурява удобствата на дом в жилищна сграда близо до центъра на големия град. Жилището е на площ от 240 кв. м и заема последните етажи в подпокривното пространство на жилищна кооперация в столицата. 


На първото ниво в апартамента в един общ обем се помещават дневната, трапезарията и кухнята. От входната врата светло антре води към дневната зона, а един отделен ръкав на коридора води назад, където в отделно крило дискретно е разположена спалня за гости с прилежаща баня. Текстилът в тази спалня е цвят бордо и сякаш преднамерено се отличава от цветовете в останалата част на жилището – откроява мястото, предназначено за гости. 


Непосредствено зад външната врата е разположено мокро помещение, а под стълбището мястото е оползотворено с дрешник, затворен зад голямо огледало. 


Интериорът на дневната зона е решен лаконично в два цвята – венге и слонова кост. От основния коридор има подход към кухнята, а през арковиден отвор се влиза в трапезарията, която е отворена към дневния обем. Кухнята е с мебели по поръчка в цвят венге и обков в инокс, като иноксовата тема се допълва от аспиратора и хладилника. Готварският център е обособен във функционален остров. 


Настилката в дневния тракт е ламиниран паркет в цвят избелен дъб. В трапезарията бялото в текстила формира контрастен ансамбъл с червената стена в скосената част на помещението. Геометрията на прозорците приятно хармонира с правоъгълните форми на трапезарната маса и столовете. 


Ниска мека мебел с множество възглавници осигурява комфорт на обитаване в дневната тв зона. Гърбът на дивана представлява корпусна мебел с етажерки от страната на трапезарията. 


В тази зона е камината, която стои подобно на крайъгълен камък в първото ниво. Тя е прилепена към стълбището от едната страна и осигурява топлина и естетическа наслада в зоната за телевизия. От нея назад е разположено П-образно помещение, плътно обградено с рафтове, които съхраняват богатата библиотека на домакините. Интелектуално-артистичната атмосфера е затвърдена от пиано, което е основна мебел в тази част на дома, а китарата и наргилето навяват бохемски мисли.


Сиамски котарак гордо обитава мезонета и където и да застане, стои като най-подходящото интериорно допълнение. Всъщност той е може би вдъхновението за цветовата гама на дома – кафяво, слонова кост и някои акценти в светлосиньо. В цялото жилище ненатрапчиво се прокрадва котешката тема: в антрето закачалки котешки опашки, голяма декоративна писана от дърво в дневната, портрет на сиамеца домакин над бюрото в кабинета, пластики и картини на котки...


Стълбище с мраморни стъпала води към втория етаж. Нестандартни висящи етажерки вместо парапет затварят стълбището от едната страна, а от другата ниши в стената разчупват бялата монотонност и осигуряват място за декоративни закачки. 


На второто ниво е разположена спалнята на домакините с прилежащи баня и дрешник. От стълбите се стъпва в отворен обем с работен кабинет, плавно преминаващ в ателие, което води до още една спалня с баня. Тук мебелировката е подчертано еклектична: модерните мебели в кабинета осигуряват удобство за работа в домашна среда, в ателието подпокривното скосяване е усвоено с ниски мебели по поръчка, а реставрирана кантонерка от близкото минало се откроява като акцент. 


Цялостното впечатление, което лъха от жилището, е хармония – съчетание на мебели и цветове, които гарантират спокойствие на обитаване.

+4
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари