Идеи и тенденции при библиотечните шкафове в дома

Да изберем подходящата конфигурацията според интериора.
15.04.2015
Румяна Бонева
5
интериор, дизайн, библиотечни шкафове, шкаф за книги, библиотека
Дизайнерски акцент - послание
Източник: www.designyourway.net

В епохата на популяризиране на електронната литература, необходимостта от пространство за книги в домовете все повече намалява. В действителност обаче, за тези от нас, които наистина обичат да четат библиотеката ще остане необходима част от интериора.
Със сигурност в дома си имаме голямо количество любими книги и не бихме искали просто да ги захвърлим на тавана. Както всичко останало, книгите се нуждаят от грижи, за да можем да им се наслаждаваме и препрочитаме. Влагата, светлината, насекомите и промяната в температурите могат значително да им навредят. Тук идва и желанието да помислим за стилен и удобен начин за правилното им съхранение в нашия интериор.
Ако не разполагаме с отделна стая, където да съберем всичките си книги, можем да организираме подредбата им в хола, трапезарията, домашния офис или дори в подстълбищното пространство по един съвременен и мултифункционален начин.
Да изберем подходящата конфигурацията според интериора
Добре познатият класически вид на библиотеката в дома е представена в масивни дървени рафтове и шкафове със стъклени или дървени вратички. Стъклените врати визуално разширяват пространството в малките помещения, внасяйки повече светлина. Също така по-рядко ще се налага да почистваме книгите, когато те са защитени от прах.
Все по-популярни обаче са стенните лавици и етажерки – просто и евтино решение.  Модерните концепции за елегантната и ексцентричната им визия са изключително разнообразни. Ръчно изработените рафтове са отлично решение за домашна библиотека в малки пространства и тесни ниши, придавайки оригинален и характерен стил в цялостния облик на помешението.
Независимо от това дали ще изберем традиционни шкафове, вградени рафтове или ще заложим на комбинация от етажерки и модерни модулни стенни конфигурации, важно е да го направим с необходимия усет за елегантен дизайн и функционалност на детайлите.
На кои материали да заложим – традиция и тенденции
Освен традиционно използваното масивно дърво, съвременните концепции в интериора предлагат изключително богато разнообразие от материали при изработката на модерни модулни конфигурации, които ще придадат уникална и атрактивна визия на помещението. Стелажи в старинен стил, изработки от екзотична дървесина, метал или устойчиво стъкло ще разкрасят интериора с един необичан и персонализиран облик за библиотеката в дома, придавайки стилен почерк в обзавеждането. Артистичен акцент ще постигнем с рафтове и етажерки от необработено дърво, декорирани с кожа или вълна, или облицовани с декоративни мозаечни плочки.
Меките естествени краски на дървото ще внесат спокойствие и романтичен щрих в модерния интериор, а решените в ярки тонове стелажи от стомана, алуминий и пластмаса ще “говорят” за класа и елегантност.
Подредбата на книгите – удобство и естетика
Може да разположим книгите произволно или да ги класифицираме по големина, сюжет, автор или цвят, за да може лесно и бързо да откриваме всяка една от тях. Наредени по цвят, книгите ще създадат изключителен визуален ефект като сектори от нюанси в една контрастна палитра. Ако разполагаме с голяма колекция би било удобно да номерираме рафтовете и да направим списък на книгите, които ще поставим на определен рафт.
Стая - библиотека в нашия дом
Какъв по-добър начин да се усамотим и да забравим за ежедневните проблеми, от това да помислим за специален уединен кът, където да се наслаждаваме на приятно четиво? Съвременният дизайн в модерните домове е съобрзен с тази важна част от интериора. Там е мястото да изразим своите лични предпочитания и вкусове в един креативен и елегантен стил.
Таванските помещения и малките стаи са чудесни места, които бихме могли да превърнем в домашна библиотека. Отново можем да експериментираме с вида, формата, цвета и материала на модулните конфигурации, които ще изберем за разположението на книгите.
Много важни елементи са подходящата естествена или изкуствена светлина и избора на удобни и функционални мебели. Със сигурност ще са необходими малък диван, удобно кресло или стол, стилно бюро и стълба, за книгите, стигащи до тавана. Подходящ килим или пътека неизменно ще внесат уют и спокойствие в стаята. Добре е да подберем акцентите в интериора по начин, който спомага приятно да се отпуснем и съсредоточим в четенето.
Една заслужена почивка след натоварения ден – нека си доставим това удоволствие!

+2
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари