Идеи за ефектно и функционално екстериорно осветление

Осветлението в градината внася романтично настроение и приказен елемент в целия двор.
15.06.2015
Румяна Бонева
1795
осветителни тела, осветление, градинско осветление, соларни лампи, осветление градина
Екстериорното осветление превръща двора в райско кътче нощем.
Източник: www.betterdecoratingbible.com

Удължаването на деня и наближаването на лятото зарежда с позитивни емоции всички нас. Все повече време ще прекарваме в двора и градината, в приятната компания на семейство и приятели под ясното небе и омайната прегръдка на топлите летни вечери. 
Пелерината на нощта закрива пъстрите цветове в нашата градината и ги превръща в неясни форми и причудливи силуети. И тогава...нощем, градинското осветление оживява и озарява любимите ни кътчета. Осветлението в градината внася романтично настроение и приказен елемент в целия двор. Използването му е важно не само от естетическа, но и от функционална гледна точка. Добре проектираното екстериорно осветление предполага повече сигурност за дома като значително ще намали вероятността от влизането на крадци. Същинската му функция се определя от една страна в това да предостави необходимото количество светлина за ориентиране в тъмното и от друга, да акцентира върху красотата на интересните кътчета в градината и двора.Поразителен ефект на отражение чрез насочена светлина. Източник:  www.homeinspirationz.com

Къде е необходима светлина
Задължително трябва да бъде осветен входът на имота, или самият край на дворното място. Това се постига посредством ненатрапчива светлина, която не бива да пречи на съседите ни. Пътеката и градинската площадка са следващите важни обекти, където не трябва да липсва осветление за да осигурим добра ориентация за посетителите на дома. Осветяването на декоративни храсти, алпинеуми и дървета ще придаде неповторим акцент в градината през нощта. С насочена или разсеяна светлина може да подчертаем интересна статуя, пергола, кладенец или фонтан. С лампи може да осветим декоративен храст или дърво с интересно стъбло и живописни разклонения. Подходящо осветени атрактивни детайли от фасадата на къщата също ще внесат изискан чар в облика на двора.

Видове осветление за градината – предимства и недостатъци
Може да изберем между добре познатият конвенционален модел /на електричество/ или соларно осветление. Има и трети вариант, при който за осветяване се използва жив огън посредством факли и фенери, но поддръжката на този вид осветителни тела изисква усилия, а и се увеличава опасността от неволно предизвикване на пожар. 


Конвенционалното градинско осветление изисква предварителен проект относно позиционирането на градинска мебел, архитектурни елементи, скулптури и различни видове растения, които в последствие ще искаме да подчертаем с подходящите осветителни тела. Това се налага, тъй като окабеляването се полага в предварително направени изкопи на дълбочина поне 50-60см. Ако кабелите са защитени със специално пластмасово покритие, може да бъдат заровени и съвсем плитко, в противен случай трябва предварително да ги поставим в PVC тръби. Широко използвано в градински площи, осветлението на 220 V се характеризира с много добра осветяемост и яркост. Недостътък обаче е голямата енергоемкост, а вероятността от токов удар при неправилно окабеляване значително се увеличава. Ако все пак не искаме градината да е силно осветена, може да намалим напрежението до безопасните 12 V посредством трансформатор. Този вид нисковолтажно осветление е достатъчен за захранването на халогенни крушки и светодиоди.  


Нежната романтична светлина на градинските фенери. Източник: www.styleroom.fi


Монтажът на осветителните тела се извършва върху бетонови фундаменти, като има все пак и такива, които можем да поставим на стойки и да ги разместваме при желание. Разположението на електрическите ключове също е момент, за който трябва да помислим. Може да ги монтираме в самата къща, на терасата, до гаража или барбекюто – т.е където преценим, че ще е най-удобно за да можем лесно да регулираме вида и количеството осветяемост. Добре е да разделим системата на отделни групи за различните осветителни тела по отношение например на големина. По този начин ще може да ги включваме поотделно. Важно е градинското осветление да бъде обособено в самостоятелна мрежа, отделно от електрозахранването на къщата и да има отделен предпазител. Така в случай на евентуални ремонтни дейности лесно ще можем да изключим захранването.


Соларното осветление - естествен източник на светлина.     Източник: www.epicgardening.com/ www.glow.co.uk


Все по-популярно за градината е използването на соларни лампи. Тяхното захранване става не от електрическата мрежа, а посредством акумулаторни батерии, захранвани от слънчевата светлина. Това характерно свойство е и основното им предимство. Инстралират се без допълнително окабеляване или трансформиращи напрежението устройства и можем а ги разместваме когато пожелаем. Обикновено са снабдени с 1 или повече светодиоди, като акумулаторните батерии се подменят веднъж на около 2 години. Соларните лампи се задействат самостоятелно по здрач. Поддръжката им не изисква особени усилия, а липсата на кабели елиминира опасността от токови смущения. За да снабдяват градината с достатъчното количество светлина, която следва да отбележим, че не е силна, а мека и приятна, соларните лампи се нуждаят от продължително слънчево греене за зареждане на батериите – поне 8 часа.  В противен случай те няма да осветяват, а просто ще маркират пространството, в което са монтирани. Оттук следва и извода -  в мрачните и дъждовни дни, осветлението в градината ще липсва. Затова употребата на соларни лампи се препоръчва през летните месеци.

Топла или студена бяла светлина
При изборът на осветителни тела трябва на първо място да се съобразим със стила на цялостното градинско обзавеждане. В една модерна градина, където присъстват скъпи растения и изискани настилки е удачно използването на по-ярка студена светлина, както и семпъл дизайн в проектирането на осветлението. Топлата светлина е подходяща за неформална обстановка, където можем да проявим и повече въображение за желаните форма и големина на лампите. Стил и функционалност с вградени осветителни тела. Източник:  www.partpelectrical.co.uk


Какви осветителни тела да изберем
Осветителните тела, подходящи за градината могат да се конкретизират като видими /открити/ и скрити /вградени/. Първите най-често имат кълбовидна форма и подредени в характерна последователност очертават площадки и алеи. Според типа на светлинно лъчене могат да бъдат с дифузно, директно и индиректно осветяване. Дифузното осветление е подходящо над маси, пейки и в беседки. Ако искаме да акцентираме върху градинска скулптура, малко езерце или декоративно растение, които да се забелязват постоянно осветлението трябва да бъде с директно насочен лъч. Ще постигнем забележителен ефект при използването на фокусиращи спотове за осветяване на статуя или фонтан. Индиректното осветление само маркира разположението на отделните съоръжения в градината, например чешма или малка пристройка. 

При скритите освететелни тела светлината се постига в посока отдолу нагоре. Те се вкопават в земята или се вграждат в повърхностния пласт от покритието на площадката. С луни можем елегантно да очертаем пътеката, като ги монтираме от двете и страни. Може да оформим желаната пътечка и със соларни лампи. Меката им светлина не изисква никакви други съоражения за обграждане на пространството. Високите осветителни тела са подходящи за монтиране около сградата или в предния двор. В останалото дворно пространство се монтират ниски осветителни тела, които излъчват мека ненатрапчива светлина.Елегантно и функционално LED ослетление. Източник:  www.kingled.vn

Практични съвети при проектиране на градинското осветление
-  Не бива да прекаляваме с осветителните тела, малко загадъчност ще вдъхне необходимата доза спокойствие и романтика
-  LED осветителните тела са с около 50 пъти повече живот пред обикновените лампи
-  Добре е вградените осветителни тела да се предвидят на тераса или в стъпалата за по-голяма безопасност
-  Задължително трябва да се подсигурим в това да няма видими проводници ако имаме деца или домашни любимци
-  Важно е да използваме само осветителни тела, които са пригодени за външни условия
-  Винаги да проверяваме IP означението, върху самото тяло или опаковката, което съдържа цифрова информация относно степента на защита на осветителното тяло от прах и вода. Обикновено се следва от две цифри, като първата посочва възможната степен на попадане на твърди частици, а втората – защитеността на влага.

Дворът и градината лесно може да се превърнат в райско кътче и нощем. Проектирано с достатъчно стил, градинското осветление ще преобрази драматичният ефект на нощта в романтична, галеща сетивата картина. Но нека не забравяме, нощта все пак е време за отпускане и отдих и онзи момент, в който да погледнем към звездите.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари