Идеи за декориране на лятната къща

Интериорът на лятната къща трябва да е семпъл и натуралистичен, а поддръжането на чистотата да се извършва със сравнително по-малко усилия, отколкото в основното ни жилище.
15.07.2015
Румяна Бонева
8
интерио, идеи за декорация, дизайн, Лятна къща, къща
Естествените материали за основен акцент в лятната къща.
Източник: www.queendecor.co.uk

С настъпването на топлите летни дни все по-често желаем да се отдалечим от градския шум и да се насладим на приятен и спокоен уикенд или дълга ваканция в лятната си къща. А ако имаме късмет да разполагаме с такава край морето, уютното й и удобно обзавеждане със сигурност е основен приоритет. С малко фантазия и изобретателност може да освежим и разкрасим любимото ни място за отдих.
Интериорът на лятната къща трябва да е семпъл и натуралистичен, а поддръжането на чистотата да се извършва със сравнително по-малко усилия, отколкото в основното ни жилище.
Естествената красота на природните материали, свежите светли нюанси и меките материи допринасят за спокойствие и ведро настроение. Тематичната украса е още един елемент от общата идея да внесем късче от природата в нашия интериор.  

Практичен и опростен дизайн за удобство и уют
Едва ли ще се ни стане приятно ако влизайки в лятната къща се сблъскаме с ненужни столчета и табуретки, струпани одеяла и потънали в прах многобройни картини на стените. Все пак намерението ни е да си починем, а не да се впуснем в дълго чистене и суетене. Затова най-добрият вариант е обзавеждането да е практично и функционално, без излишни вещи, които само ще внасят безпорядък.

Светлина и простор в стаите
Добре е да изберем светли тонове за стените. С това визуално ще уголемим пространството и ще придадем повече светлина в помещението. За лятната къща в планината са подходящи нюансите в светло зелено и резида, тютюнево или светло сиво. Ако вилата ни е край морето може да изберем тюркоазено синьо, кремаво и шампанско. Красотата на бялото е непреходна и разбира се остава класика защото се комбинира с всички останали цветове. Ефектен фототапет с природен пейзаж допълнително предразполага за отпускане и релакс. 

Да изберем еко материали 
Природните материали ще добавят пленителен чар към декорацията на лятната къща. Решените в дърво мебели и подова настилка, плетени ратанови кресла и диванчета, декорация с камък и тръстика са само малка част от креативните идеи за спокойствие и романтика посредством даровете от природата.

Мебелите - малко на брой и преди всичко удобни
Винтидж мебелите са отлично решение при обзавеждането на къща за отдих. Носталгичното им очарование сякаш ни пренася във времето и неусетно забравяме за ежедневния стрес и многобройните ангажименти. Този стил предлага възможността да експериментираме и с повече ярки цветове, като с това не бива да се прекалява. Може да комбинираме и няколко вида мебели за по-ексцентрично излъчване. Не е необходимо за запълваме всяко кътче на стаите с излишни маси и шкафове – това ще придаде претрупан вид, а почистването ще е по-трудоемко. Удобният тапициран или снабден с меки възглавници диван е задължителен елемент за дневната. Ако от терасата се разкрива красива цветна градина или морски пейзаж, добре е да поставим дивана с лице към гледката ако има възможност за това. Компактна масичка, било то дървена или плетена също ще е от полза за изстудените напитки и семейните игри. Като цяло е важно мебелите да са удобни и многофункционални, а също така и да не са особено тежки и масивни за да не изискват усилия при местене или пренасяне.

Подходящите материи
Меките памучни тъкани отново в светли нюанси са изключително подходящи за завивки и кувертюри в спалнята. Няколко възглавнички с раирани щампи, морски или флорални мотиви допълнително ще възбудят ваканционното настроение. Фините тюлени или ленени пердета ще внесат повече светлина и приветливост. Не бива да забравяме да подсигурим и едно две леки одеяла за хладните вечери. 

Тематични акценти в украсата на лятната къща
Декорацията на лятната вила може да се окаже изключително забавно и вълнуващо преживяване. Всеки един детайл носи тематично послание и оригинален щрих в интериора. С малко въображение и креативни идеи ще избягаме от клишетата и ще превърнем това място в незабравимо кътче за приятели и близки. 

Плажните и морски мотиви неминуемо събуждат спомена за приятни емоции от почивката на плажа и галещия летен бриз. Независимо от това дали къщата за отдих се намира в близост до морския бряг или на километри от него, достатъчно е да добавим няколко морски мотиви в общия сюжет и всеки път ще усещаме прохладното им и очарователно излъчване. Рамките за снимки и картини с фигура на рибки и други морски животни са оригинални накити за стените и етажерките. Мидите и раковините са също пленителни декориращи елементи. Огледало или часовник с форма на корабен рул за спалнята, декоративни дървени пана с думи и фрагменти от плажа, весла за гребане, малки поясчета и какво ли още не – докъдето стига фантазията ни. 

Ефектна декорация за лятната къща в планината са животинските елементи и кожи,  дървените греди за тавана и украсата от камък. Цветовете са натурални, земни, като използването на естествени материали е основен акцент. Подходящи са мебелите, изработени от състарена и грубо обработена дървесина.

Да добавим зеленина
Живите растения в кашпи и саксии ще освежат и обогатят интериора. Ако обаче посещаваме вилата по-рядко, това не е добър вариант, тъй като стайните цветя ще увехнат. Хербарий от различни цветя, поставени в облепени с мидички вази също е една впечатляваща идея. 

Дворът и градината
Добра идея е да изберем различни треви и многогодишни растения, за да може подрязването и поливането да се извършва с минимални усилия. Бихме могли да си направим малък алпинеум с декорация от различни камъни. Вечер беседката и пътеките ще бъдат приятно осветени от фенери от ковано желязо и вградени лампи. Няколко свещи също са добър избор, с който ще добавим изключителна романтика на сбирките след залез.

+4
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари