Идеален цвят за трапезарията

Вероятно се досещате защо повечето ресторанти и заведения за обществено хранене са в преобладаващ червен цвят. Червеният фон в мястото за хранене стимулира апетита.
19.03.2012
Антоанета Салфидж
7
трапезария, цветове, кухня
Най-добре е трапезарията да потъне в неутрални, меки тонове.
Източник: Антоанета Салфидж

Вероятно се досещате защо повечето ресторанти и заведения за обществено хранене са в преобладаващ червен цвят. Червеният фон в мястото за хранене стимулира апетита. Червеното също така провокира хората към сближаване и комуникация. Тези характеристики на червеното го правят на практика идеален за зоната за хранене.
Така ли е в действителност? Не е ли все пак твърде ексцентрично да потопим трапезарията си в червено, особено ако тя се намира в общо помещение със зоната за почивка в дневната. Факт е, че дори и да пожелаете червеното да присъства около масата за хранене, нужно е внимателно да подберете неговите нюанси. Вашата крайна цел трябва да е топлина и уют, а не агресия.  Ако трапезарията например по цял ден е обляна от слънце, може да се окаже безпредметно да засилвате енергията с ярко червено. Бихте могли да включите този тон с дискретен фон от картина, окачена  над масата.
Освен червеното за повишаване на апетита в трапезарията може да използвате оттенъците на жълто и оранжево. Те всъщност са прекрасна алтернатива на агресивния тон. В интериора на трапезарията избягвайте виолетово и  пурпурно (освен ако не се подлагате на перманентна диета и пост). Тези тонове влияят успокоително и подтикват тялото към почивка и дори мързел. Синият цвят е по-подходящ от виолетовият. Той не влияе на апетита, но пък стимулира общуването със седящите около масата.  Особено красиви стават интериорите, когато се съчетае синя стена с бели мебели и бели съдове.
Най-добре е трапезарията да потъне в неутрални, меки тонове. В сравнение с общия фон на всекидневната тя трябва да е с един нюанс по-мека и топла. Ако все пак стаята ви се струва безлична и скучна, можете да я разнообразите с няколко участъка с цветни стени. Това може да е кафява стена на юго-запад или елемент със земен цвят в началото на трапезарията. Изкуството фън-шуй препоръчва и друго – да поставите картина в сини цветове, ако стаята ви е северна. Така тя ще привлича вниманието на главата на семейството и ще поддържа целеустремеността по пътя на кариерата.
Оказва се, че не е без значение какъв цвят ще са съдовете на трапезата. Всеки цвят сериозно влияе на вкусовите рецептори и предизвиква предчувствие за конкретен вкус. Жълтите чинии например предизвикват по-бързо слюнкоотделяне от червените. Жълтите и зелените бонбони създават очакване за кисело, а червените напротив – за сладко. Влиянието на цветовете върху вкуса е основна причина, поради която посудата в обществените заведения и ресторанти е изцяло в бяло. Колкото и красиви да са съдовете, когато са  бели те успяват да запазят неутралитет и да насочат вниманието към самото ястие.

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари