Иван Радев - За свободата на формите и различния поглед в интериора

Иван Радев е част от новото поколение наши дизайнери, внасящи чрез своя авторски поглед съвременно звучене и оригиналност. Прекрасно е, че вече все по-рядко виждаме скованите, банални соцрешения, които обаче продължават да напомнят за себе си, подавайки се от някой ъгъл. Иван Радев е талантлив и ерудиран, активно работещ млад творец. Няколко основни критерия за откриването на собствен, верен творчески път.
15.09.2008
Интервю на Даниела Житарска
314
Художник, продуктов дизайн, Иван Радев, дизайн на осветителни тела
Източник: Иван Радев

 

 

 


Иван Радев е емоционален, енергичен, експанзивен и креативно мислещ млад творец. Не обича традиционните неща, а провокацията в нестандартното, новото и непознатото. Той създава нови форми, претворява стари, превръща ежедневното в уникално. Средното си образование завършва в единствено по рода си в България и на Балканите “Средно специално художествено училище по промишлени форми”, гр. Казанлък, а висшето си завършва през 2001 г. в НХА – София, със специалност промишлен дизайн.

 


Разкажи ни за работата си. Как се ражда една твоя творба, провокира ли те нещо, или идеята идва от самата поръчка?


Работя според ситуацията, понякога клиентът ми предлага някаква своя идея, която аз доразвивам, в други случаи ми носят снимки, разбира се, имам и клиенти, оставящи изцяло на мен да реша интериорното им пространство или някой елемент от него. Подхождам според ситуацията, такъв е пазарът. Реставрирам мебели и всичко, за което се сетиш.

     


Явно е, че в работата си имаш много движение и разнообразие. Виждам, че имаш цяла развита тема от атрактивни дизайнерски осветителни тела?


Да, тези лампи са изцяло мое творение. Идеята се породи случайно, не съм я обмислял специално и целенасочено. Използвам нипели и колена от батерии за баня, с които изграждам основната конструкция на осветителната инсталация.

Обикновени крушки и фасонки, меки метални връзки от душове, нарязан бамбук, тел, хартия и всякакви детайли от различни конструкции са идеален изходен материал за направата на уникални инсталации, носещи и функционални качества. Обмислям проект да направя цялостното светлинно оформление в офиса на фирмата, производител на детайлите и модулите, от които са изградени лампите, с развитата от мен тема. Би се получило едно различно от повечето офиси, рекламно помещение с уникални произведения, съставени от техните
продукти, но използвани с друга цел.

  


С какви материали осъществяваш идеите си?


Използвам всичко, което ме заинтригува, всякакви детайли и елементи от конструкции, нипели, тръби, поцинкована тел, хром, никел, пластмаса, метал, МДФ, дърво, бамбук, хартия. От всеки изходен материал може да се създаде интересен продукт или оригинално решение за един интериор. Мазилката може да се претрие, да се използват два или повече цвята, които да придават по-старинно звучене или да придобият дори метализиран ефект. Всякакви експерименти са от полза и всеки такъв следващ носи по-интересен краен резултат. Лампи, лампиони, полилеи и т. н. са изключително благодатна сфера за това. Харесва ми предизвикателната и иновационна форма и независимо че вече почти всичко е направено, аз все още откривам, че има достатъчно много неразорани полета.


Работиш и за кинопродукции. Доколко ти помага опитът оттам? В експериментирането с материали се разкриват необятни възможности..., и много, много технологични трикове...


Изключително много. Освен това у нас, както знаеш, винаги е важно да умееш да направиш нещо оригинално, но и с евтин изходен материал, а този факт няма как да не те кара да си размърдаш фантазията и да не измислиш нещо по-нестандартно. Особено ако ти харесва да използваш различни, привидно несъвместими материали или нестандартни похвати.

 


Имаш осъществени цялостни интериорни решения...в

 

Да, интериори, магазини и др. Хубаво е, когато цялостно се мислят помещенията. Така те имат характер и генерална концепция, а това за един автор е благодатно, безгранично пространство, което от своя страна му дава свобода на действие. Естествено в повечето случаи дизайнерската работа е екипна, което много обогатява творческия процес. Взаимно се допълваме или провокираме.

  


Иван Радев е част от новото поколение наши дизайнери, внасящи чрез своя авторски поглед съвременно звучене и оригиналност. Прекрасно е, че вече все по-рядко виждаме скованите, банални соцрешения, които обаче продължават да напомнят за себе си, подавайки се от някой ъгъл. Иван Радев е талантлив и ерудиран, активно работещ млад творец. Няколко основни критерия за откриването на собствен, верен творчески път. А за нас, живеещите в тази страна, където естетиката все още е неопределено и мъгляво понятие, такива млади автори са от огромно значение. И най-важното е да осъзнаем, че трябва да им гласуваме по-голямо доверие, да им позволим да развият творческия си потенциал, да се вслушваме в техните предложения и да престанем да размахваме снимчици от някое старо, забравено списание „Некерман”.

 

Автор: Интервю на Даниела Житарска
Закони Нормативна база Коментари