Златна Прага, разказана в изкуство, история и неповторима архитектура

Прага е златна не само заради славната си история и живописна архитектура, но и заради непреходния спомен, който ще остави в сърцето ви.
30.08.2022
Мила Стоянова
1535
забележителности, Златна Прага, маршрути по света, квартал Храдчани, Старе место
Източник: VIA Travel Ltd. www.viatravelbg.com

Всичко, което ще кажем за Прага ще бъде малко на фона на истинското преживяване, което бихте си осигурили, ако я посетите. Столицата на Чехия е притегателен център за туристите през цялата година. Колкото и да се опитвате да се подготвяте за емоцията, която ви предстои, бъдете сигурни, че няма да успеете. Прага е златна не само заради славната си история и живописна архитектура, но и заради непреходния спомен, който ще остави в сърцето ви.


Поглед към нощна Прага     Източник: www.viatravelbg.com

Историческият център на пражката столица се образува в далечното минало след обединението на няколко квартала около прочутата река Вълтава - Старе место, еврейският Йосифов, Нове место, Мала страна, Храдчани и Вишеград. Всеки от тях е допринесъл за облика на съвременна Прага чрез постройките си в различни стилове - готически, ренесансов, бароков, модернистичен.

Историческият квартал Храдчани някога е бил територия на крале и владетели. Разхождайки се по едноименния площад ще достигнете до прочутия Пражки дворец – величието на местната архитектура. Наблизо е и църквата „Лорета“, която ще ви разкаже легендата за момиче, което за една нощ е пуснало брада и катедралата „Свети Вит“, където са били коронясвани пражките крале, дворците Мартинец, Шварценберг, Тоскана и Двореца на архиепископа.

Манастирът Страхов също ще ви впечатли с невероятното си културно наследство. Открит е през далечната 1143 г. от група Премонстранти, представители на Римо-католическия орден на канониците, които са отседнали в него. Отворен е наново за посещения след падането на комунистическия режим през 1990 година. На територията му могат да се видят църквата Свети Рох, Страховската художествена галерия и уникалната Страховска библиотека.


Източник: www.viatravelbg.com

Отправяйки се по прочутия Карлов мост – една от емблемите на Прага, няма как да не забележим трийсетте статуи и скулптури на светци, които го обграждат. В далечината ще видите и корабчета с туристи, които плават по река Вълтава и на които и вие може да се насладите, ако желаете. Мостът, построен през 1357 г. от Карл IV съединява кварталите Мала страна и Старе Место и е чудесно място за романтична разходка както през деня, така и през нощта.

Интересни забележителности на Стария град са Староместкият площад с астрономическия часовник, църквата на Дева Мария пред Тин в готически стил, бароковата църква Свети Николай  и Карловата уличка – тясна и осеяна с магазинчета, която води началото си от кметството и стига до Карловия мост. В центъра на площада се намира статуята на Ян Хус – религиозен реформатор, изгорен на клада заради идеите си.

 
Кулата с часовника на Староместкия площад и църквата "Св. Вит"     Източник: www.viatravelbg.com

Няколко думи и за астрономическия часовник, разположен на южната фасада на сградата на кметството. В света има три такива часовника, като пражкият е най-старият функциониращ и до днес. Монтиран е през 1410 година. Часовникът има астрономическа скала, която посочва разположението на Слънцето и Луната в небосвода. На всеки кръгъл час се появява фигурка на един от 12-те апостола или други същества, сред които е тази на „Смъртта“ изобразена като скелет, който „посича“ времето. Това забележително творение на механиката и изкуството не случайно събира тълпи от хора на площада.

Ако разполагате с още свободно време, горещо ви препоръчваме да посетите и Зоолгическата градина на Прага. До нея се стига с удобен градски транспорт, тъй като е разположена в покрайнините на града. Отделете си поне половин ден, за да се насладите на голямото видово разнообразие на парка и условията, които са специално създадени за удобство на обитателите.


Източник: www.viatravelbg.com

Известен още като Градът на стоте кули, Прага ще ви очарова още и с малките си магазинчета със старинни кукли в различни размери, редица сувенири местно производство, сред които е и чешкият анимационният герой Къртичето. Световноизвестният кристал Бохемия и много други местни атракциони също ще ви впечатлят. Както знаете, в страната се произвеждат и изделията на Кохинор – фабриката за канцеларски материали с повече от 230-годишна история има редица фирмени магазини, от които можете да си вземете различни видове моливи, бои и арт пособия. Disney също имат представителство, от което можете да закупите оригинални фигурки на любимите си герои.

Почти на всеки ъгъл ще ви предложат масаж на краката от опитни азиатки и то на доста достъпни цени. Не пропускайте да опитате и местния деликатес Trdelník – вкусно малко коминче от тесто. Предлага се в най-различни вкусове и разновидности – от обилно натъпкано със сметана и плодове до солени варианти, много подобни на хот-дог. И разбира се, чешката бира – тя се лее почти на всеки ъгъл и спокойно можете да започнете с първата чаша за деня още преди обяд. Бирата е лека, пивка и с различни вкусове. За истинско удоволствие на сетивата посетете Микропивоварна „У Медвидку“, Кръчма „У Пинкасу“ или Кръчмата „У Златехо тигра“ – исторически заведения, в които традициите на добрия вкус се спазват и до днес.


Източник: www.viatravelbg.com

А кога е най-подходящо да посетите Прага?
Всъщност, чешката столица е очарователна през цялата година и поради това, че е разположена по-на север, лятото не е горещо. Въпреки това ви препоръчваме пролетно-есенните посещения. Но разбира се, най-романтичният период в годината за Прага е месец декември. Предколедно градът оживява в невероятна атмосфера сътворена от коледни базари, предлагащи ръчно изработени сувенири, месни деликатеси, наливна чешка бира, ароматно греяно вино, медовина и още много изненади. На Старометския площад се издига внушителна коледна елха, огряна от стотици малки светлинки. А уличните музиканти и танцьори, облечени в традиционни одежди и веселието на това място, ще ви пренесат в Коледна чешка приказка.

Искаме да ви разкажем още много за този прекрасен и спиращ дъха европейски град. „Сърцето на Европа“, както го наричат, е един своеобразен музей на открито, разказващ историята на вековете със своите статуи на светци и личности, часовникови кули и островърхи сгради, фенери и пищни фасади. Място, което всеки от нас трябва да посети поне веднъж в живота си.

 

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари