Златарство и архитектура и общото между тях в една къща

Какво ви е необходимо за перфектния уикенд? Малка къща, двор, изпълнен с екзотични видове, и „средиземноморски” изглед...
10.10.2010
Даниела Арнаудова
505
еднофамилна къща, архитектура, „средиземноморски” и, къща, двор
„Екзотиката” идва от с. Главатарци, над язовир “Кърджали”.
Източник: Фотограф: Соня Станкова

 

Обект: Еднофамилна къща до язовир Кърджали

Проект: арх. Стойчо Янев 

Какво ви е необходимо за перфектния уикенд? Малка къща, двор, изпълнен с екзотични видове, и „средиземноморски” изглед. Но това не е някакъв средиземноморски пейзаж. „Екзотиката” идва от с. Главатарци, непосредствено над язовир „Кърджали”. Еднофамилната къща, която ви показваме, е на семейство Пепеланови, известни златари. Историята започнала преди 25 години в далечната 1985-а. Тогава трима златари от Кърджали закупили първите парцели до едноименния язовир, превърнат днес в атрактивна вилна зона. Ето и продължението!  

  Що се отнася до архитектурата, къщата е направена особено, поне според собственика й. Той възложил на архитект Стойчо Янев да постигне известна реплика на къща, френски модел. Въпреки това постройката е пригодена изцяло към особеностите на силно наклонения терен. Той предполага стръмен покрив, който преминава в двускатен в задната част на къщата. Нетрадиционно е и влизането в къщата - странично от пътеката на двора. Главният вход е като покрит от еркери, постигнати чрез „издатините” – балкони на втория етаж.

 Обработката на фасадите е с естествен камък и минерална мазилка в цвят екрю. Дограмата е дървена, с прекъснат термомост. Керемидените покриви на къщата са оградени със стоманобетонни бордове тип „барбакани”, които прикриват олуците. Особеното е, че част от покрива продължава и над верандата, на няколко стъпала над терена. Тук е оформена тераса, покрита с мозаечни плочи и обърната изцяло към градината.  

През1985 г. семейство Пепеланови имало твърде модерни разбирания за разпределението на своята крайградска вила. „Идеята беше да имаме голям хол с всекидневна, точно над тях се виждат и двете спални, изникнали на едно полуниво. Можеше да завършим изцяло плочата отгоре, така на второто ниво щяхме да имаме не две, а четири спални.” Все пак те избират първия вариант и така пространството горе-долу в лятната къща остава отворено. Другото интересно решение, което предприемат, е да направят мокро помещение горе до спалните, с директен подход от стаите към него. За всекидневната остъкляването е в цялата височина на етажа. Така се постига плавното преливане на външната паркова среда в интериора и се  открива прекрасна гледка към язовира. Вътрешното пространство умело е допълнено от картините на известния местен художник Серкеджиев. Времето в дома отброява стар часовник, немско производство.     

По онова време, в далечната 1985-86 г., липсата на материали беше най-сложният проблем пред всеки започнал да строи нова къща, разказва Пепеланов.  „Тогава нямаше камък, затова всичко в къщата ни е облицовки, гнайс, тухла, цимент. Спомням си как съм ходил до Каспичан и Шумен, за да търся врачански камък. Беше трудно да намериш дори килограм пирони или пръскана мазилка. Работата вървеше бавно, банките не отпускаха пари, така че сме разчитали само на лични спестявания, но пък навремето имаше много добри майстори. Използвани са предимно цимент, вар и... вода, без никакви лепила. За съжаление добрите ни майстори отдавна не са в България.” От строежа на своята къща Пепеланов е запомнил едно – никога да не прекъсва работата си. „Спрях за малко през лятото на 1986-а, но това ми излезе много солено. Цените на материалите скочиха рязко, бях завършил къщата на груб строеж, но трябваше да прекъсна. Затова пък малко по-късно намерих добър майстор. Той цяла зима съвсем сам направи камината, всички облицовки, мивки, бани.” 

Днес къщата в Главатарци приютява и младото семейство Пепеланови. Особен уют създава градината, един истински парк, където си съперничат палми и плодови дръвчета в съчетание с растения, присъщи за региона. За нейния „дизайн” се е погрижило семейството през годините. „Всичко, което виждате в двора, с изключение на тези палми, се прибира през зимата. И понеже тогава ние рядко идваме тук, целият дом е пълен с цветя. Докато през лятото, по малките часове, често идвам да ги поливам. Така поддържаме двора вече двадесет години”, казва г-н Пепеланов. 

 

+4
Автор: Даниела Арнаудова
Закони Нормативна база Коментари