Зимната градина

Тя включва, от широкото пространство между двете стъкла, обикновено на холния прозорец, остъ¬кления балкон до специално отделеното място, което слънчевата светлина обилно огрява през стъклен покрив.
15.01.2006
Мариана Викторова
200
изложение, цветя, растения, зимна градина, саксии
Зимната градина може да бъде приятно място за почивка.
Източник: Мариана Викторова

Зимната градина е широко понятие за съвременните домашни условия. Тя включва, от широкото пространство между двете стъкла, обикновено на холния прозорец, остъкления балкон до специално отделеното място при съвременното строителство, което слънчевата светлина обилно огрява през стъклен покрив.

Трудно е да се дадат конкретни съвети за избора на растителните видове или за тяхното подреждане в домашната зимна градина, тъй като това се определя от разметрите на помещението, неговото изложение и конструкция. Класическата зимна градина изисква професионални знания и не е лесно занимание. Освен това микроклиматът в нея създава условия за развитие на много болести и неприятели по растенията, ако не се поддържа подходящ температурен, воден и въздушен режим. А това още повече затруднява, ако отглеждаме различни по изисквания растения.

За да подредим зимна градина (поставяне в затворено, но светло място най-малко на 5 - 6 саксии), трябва да се съобразим с видовия растителен състав и със сезона. През лятото, например, в нея може да отглеждаме светлолюбивите растения, които не понасят преките слънчеви лъчи. Но това зависи от изложението - ако е южно, трябва да защитим цветята с тънко перде, щори или тенти; ако е се¬верно, можем да поставим само сенколюбиви и сенко-издръжливи растения.

Основно правило е при подреждането на саксиите до прозореца да поставим светлолюбивите.
При възможност по-високите растения се слагат отзад, а напред в посока към жилището по-ниските, за да обхваща погледът цялото разнообразие.

През есента и зимата, когато в зимната градина се внасят и саксиите или сандъчетата от балкона, цветята се пренареждат. По принцип всеки сезон трябва да започне с обилно измиване на растенията: с остра (силна) струя срещу насекоми (листни или щитоносни въшки, акари, белокрилка и други неприятели) или с мека струя (с душ накрайник) за почистване на праха по листата, последвани от забърсване с влажна кърпа. Добре е накрая растенията да се напръскат с анти статичен и антисептичен гланц, който предпазва от заболявания и паразити и придава блясък на листата.

В зависимост от броя на саксиите и размера на зимната градина може да се подредят различни по височина стой¬ки - цветарници или по стените да се монтират куки за ампелните цветя или етажерки.

Автор: Мариана Викторова
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
WRITE OFF - Двукомпонентен лак на водна основа за създаване на повърхности за писане с маркери

На база на нови технологии алифатни полиуретанови смоли. Осигурява отлична адхезия към правилно подготвени повърхности и притежава много добра химическа устойчивост.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
BERLING SHIELD - Еднокомпонентен хидроизолационен разтвор на водна база полисилоксан/ силан нанотехнология

Прониква дълбоко в порите на основата, хидроизолира тънкослойни мазилки, вароциментови мазилки, видими бетони, тухли, керемиди, неполирани мрамори, фуги и други. Не променя външния вид на основата. Алкалоустойчив, предотвратява ефлоресценция. Предотвратява растежа на мухъл, гъбички и плесени. За вътрешни и външни повърхности.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари