ЗЕЛЕН ГРАД – МИСИЯ ВЪЗМОЖНА В БЪЛГАРИЯ

Кога София или друг български град ще стане част от световната инициатива „Зелен град“? Как институциите, обществото и озеленителният бизнес в България могат да си подадат ръка
20.10.2014
Списание Още за къщата
60
зелен град, Леон Смет, green city, София и Леон Смет, озелевняване
Terrace Amsterdam Airport
Източник: http://taofes.eu/

Кога София или друг български град ще стане част от световната инициатива „Зелен град“?

Как институциите, обществото и озеленителният бизнес в България могат да си подадат ръка и заедно да работят за концепцията, променила десетки градове в Европа и света? Как в нея могат да се включат и обикновените граждани? Какви са предизвикателствата, които решава концепцията „Зелен град“ и как може тя да бъде приложена в София, един от най-замърсените и прашни градове в Европа?
Отговорите на тези и други въпроси се очаква да бъдат обсъждани с общинските власти в София и Леон Смет, ръководител направление „озеленяване и разсадници“ на Anthos, холандската Кралска търговска асоциация за декоративни растения. Той ще сподели успешни зелени практики пред широка публика: в открита дискусия „Зеленият град – мечти и реалност“, в Дома на архитектите в София (22 октомври) и по време на Асамблеята на общинските еколози в Правец (23 октомври), както и на публична лекция същия ден в Лесотехническия университет в София.
Инициативата „Зелен град“ възниква през 2002 година по време на Флориада, световен фестивал на цветята, който се организира веднъж на десет години в Холандия. За дванадесетте години на своето съществуване концепцията е възприета в много страни в Европа и на други континенти, следват я в  Германия, Ирландия, Англия, Франция, Люксембург, Испания, Китай, Корея, Индонезия, Сингапур, където „зеленото“ трайно навлиза в дневния ред на властите и обществото. Основната й цел е да насърчи следването на нови тенденции при планирането и изграждането на зелени площ, така че озеленяването да спомага за решаване на проблемите със замърсяването на въздуха и водите, да повишава обществения просперитет, да придава на градовете по-красив и привлекателен изглед, да е в подкрепа на устойчивото икономическото развитие.  Това се постига чрез иновации в териториалното планиране на местно, национално и международно ниво.
Зелената концепция за града има няколко измерения, преплетени в цялостна визия за града: икономика, здраве, чистота, уют и наслада от средата, в която хората живеят и работят. Стойността на имотите в „зелените” райони нараства с от 4 до 30 процента в сравнение с кварталите без озеленяване. Дървета и храсти в непосредствена близост до къщата намаляват с до 10 процента сметките за ток и отопление. Зеленото значи и здраве. Пациентите се възстановяват с 20 процента по-бързо, ако гледката от прозореца разкрива зеленина, жителите на зелените квартали боледуват по-рядко. Парковете примамват хора за разходка и отдих, което също подобрява здравето им. Зеленината е хапче и срещу преумората и нервното напрежение на забързаните делници на съвременните хора. Зеленината се бори успешно и със замърсяването на въздуха. Дървета, храсти и дори мъхът помагат за филтрирането на дребните прахови частици и така пречистват въздуха.
Концепцията за „зелен град“ се основава на разбирането, че това не е лукс, а печеливша инвестиция.
Инициативата “Зелен град“ има разработено ръководство представящо политики, инструменти и технически решения за озеленяването на градовете: планирането на зелени площи, обществени зелени площи, частни и полуобществени зелени площи, зелени покриви и стени, градско земеделие, „зелено“ изкуство, по-добър градски климат.
Вижте тук първото издание на брошурата „Зелен град“.
Три от публичните изяви на  Леон Смет :
•    презентация в Дома на архитектите (САБ), организирана от АК‘‘Ж‘‘ ландшафтни архитекти при РК София град към КАБ  и Съюз на ландшафтните архитекти , с участието на Дирекция Зелена система София: “Green City – Imagination and Reality”, 22 октомври, Дома на архитектите(САБ) ,ул. „Кракра“ 11, 17 часа.
•    презентация на концепцията за Зеления град по време на Асамблеята на общинските еколози в Правец: 23 октомври, хотел РИУ Правец, 12 часа.  
•    открита лекция в Лесотехническия университет организирана от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България  на 23 октомври– бул. „Климент Охридски“ 10, зала 4, етаж трети, 17 часа

Автор: Списание Още за къщата
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
GEL AD AQUA безцветнен лак в 12 готови нюанса

Лак гел за импрегниране на дърво на водна основа. Тиксотропна смес от акрилни емулсии и восъци. Създава водоустойчива повърхност, като в същото време позволява на дървото да диша. Придава кадифено покритие. Готов за употреба гел, не пръска при полагане. Предпазва дървото от дървесен червей, гъбички и плесен. Съдържа абсорбенти за ултравиолетови лъчи и влажност.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари