Зеленчуци на балкона - пиршество за очите и за стомаха

Ако се получи, на следващата година можете да се осмелите да култивирате и по-претенциозни сортове.
15.05.2016
Константин ДИМОВ
753
балкон, растения, зеленчуци, градина на балкона, сортове
Зеленчукова градина на балкона
Източник: www.nextdoorfair.com

Да се засадят зеленчуци и билки на балкона вече не е трудно. Затова ви представяме  9 сорта за начинаещи, които гарантират бърз и лесен успех на реколтата. Дали в саксии или в гърнета, зеленчуците могат да виреят не само в градината, но и на терасата. 

В градския тип условия не всеки разполага със собствен двор, но ако имате балкон ни най-малко не трябва да се лишавате от домашно отгледани зеленчуци и билки. Балконът не  е само за декоративните растения. И ако се получи, на следващата година можете да се осмелите да култивирате и по-претенциозни сортове, съветва специализираният сайт http://www.gartentipps.com/.

Все пак не забравяйте, че да си зеленчукопроизводител на балкона има няколко предпоставки. Терасата трябва да има достатъчно добро слънчево изложение. Особено подходящи са балкони, които гледат на югоизток и на югозапад. Трябва да има достатъчна циркулация на въздух, иначе растенията са по-податливи на вредители.

Използвайте големи съдове за засаждане, минимум 10 л капацитет и по-избор от пластмаса, дърво или глина.  
Подгответе почвата добре със зрял компост, за да има достатъчно хранителни вещества.

9  зеленчукови сорта за начинаещи. Имайте предвид, че не всички зеленчукови сортове са еднакво подходящи за балкона. Освен това, за начинаещи е мотивиращо, ако не им се налага да чакат особено дълго първата реколта. В този случай е препоръчително да се насочите към сортове, които растат бързо.

1. Репички – посяват се между април и септември. Реколтата става след 4 седмици. Ако посявате на всеки 2-3 седмици от тях, ще имате дългосрочно от вкусните зеленчуци, т.е. почти 6 месеца. Репичките обичат от слънчево до полусенчесто място и могат да се отглеждат в редички в разстояние от 20 см ( между двете редички) и 6 см. между две репички. Добри съседи на този зеленчук са моркови, грах, боб, домати или салатки.

2. Салатки – марулята вирее особено добре на балкона. Подходящи сортове са рукола, червената къдрава салата Лоло Роса,  полска салата и др. Не ги садате обаче, до целина, магданоз или цвекло. Марулята сама по себе си има нужда от слънчево до полусенчесто  място.  Времето на отглеждане – от март до август. Разстоянието между 2 редички трябва да е 30 см., а между отделните марулки - 3 см.

3. Сладък грах – той се култувира много лесно. Има нужда от наистина слънчево място, мека почва , богата на хумус. Сее се между април и юли. Добри съседи на сладкия грах са салатки, моркови, репички и копър. Те се „понасят” особено добре.

4. Моркови – те обичат директната слънчева светлина и според сорта си могат да се садят още от края на февруари до юни. Спазвайте разстояние от 5 см. между растенията, а дълбочината, на която трябва да се пуснат семената е 3 см. Ако до морковите посадите лук, то имате прекрасен защитник срещу морковената муха. Добри съседи са: домати, грах, салатки, копър.

5. Домати - най-често се садят на балкона. Те се комбинират в кофа, балконена кутия и висящи кошници. Доматите имат нужда от много слънце и много вода, за да виреят. Те не понасят слана и студ, затова ги посадете от средата на май. Слагайте поединично, но не твърде близко едно до друго. Не забравяйте да сложите колци, на които  доматите да се опрат.

6. Краставици – прекрасни за гледане на балкона. Те имат нужда от много топлина и слънце. Слагайте в кофи, висящи кошници и гърнета. Освен класическите градински краставици може да отглеждате и минисортове.  Садете от средата на май. Добри съседи са с копър и боб.

7. Чушки – садете ги също от средата на май. Колкото  повече са на слънце, толкова по-добри вкусови качества имат. Сами решете дали младите растения ще ги преместите от балкона в градината или ще отгледате чушките от самото семенце. Тогава трябва да посадите семенцата на дълбочина 1 см в специални кутийки . Оставете на температура от 28⁰ С да зреят.

8. Боб – подходящ за балкона е храстовидният боб, който достига до 40 см.  Той също има нужда от колци, за да укрепне. Садете между средата на май и края на юни. Поставят се по 4 семена накуп при засаждане и оставяйте 5 см разстояние. Не го поставяйте директно до граха. Лукът и чесънът не са добри съседи. Бобът се чувства добре в компанията на домати, краставици, репички и чубрица.

9. Билки – лесно можете да ги отгледате, но те не понасят директна слънчева светлина, за разлика от зеленчуците. Поставете съдовете с билки най-добре на едно полусенчесто място. Можете да култивирате всичко, каквото ви е насърце. Най-често се отглеждат копър, босилек, магданоз, градински чай, мащерка, лавандула, маточина, див лук. Без значение кои билки са ви любими, действайте смело от средата на май.

+2
Автор: Константин ДИМОВ
Закони Нормативна база Коментари