Зелени стени и фасади

Терминът „зелени стени“ обхваща всякакъв вид растителни стени. Все пак, има три основни категории системи, които стоят зад този термин: зелени фасади, живи стени и подпорни живи стени.
14.08.2013
инж. Полина Петкова
186
зелени фасади, зелени стени, подпорни живи стени, фасада, стена
Може да отнеме няколко сезона преди зелените фасади да достигнат зрялост
Източник: http://greenovergrey.com/photo-gallery/photo-gallery.php

Зелени фасади.
Зелените фасади са системи при които лозя и увивни растения се използват като носещи конструкции, специално проектирани в зависимост от тяхното местоположение. Обикновено корените на тези растения се намират или в почвени легла в основата на къщата, или в саксии на междинни нива или на покрива.

Може да отнеме няколко сезона преди зелените фасади да достигнат зрялост, в зависимост от климата, вида на избраните растения, дълбочината на почвените легла,  подхранването и режима на напояване. Те могат да бъдат добавени към вече съществуващи стени или да бъдат построени като свободно стоящи структури. Използват се за да засенчат стъклени фасади, до някаква степен подсигуряват уединение и сигурност, могат да се използват за преграждане или украса на паркинг, вътрешен двор или алея. Намират приложение като беседки, асми или огради. 

Живи стени.
Тези системи се изграждат от панели съставени от предварително пораснала растителност, които се закрепят или за структурна стена или към свободно стояща конструкция. Тези модули могат да бъдат направени от пластмаса, стиропор, синтетичен плат, глина или бетон и поддържат по-голямо разнообразие и гъстота на растителните видове (например  папрати, ниски храсти, многогодишни цветя и ядливи растения) отколкото зелените фасади. Към днешна дата живите стени са разпространени както на места с тропически, така и на места с умерен климат. Те функционират добре на слънце, на сянка или в затворени пространства.

Подпорни живи стени.
Тези стени са проектирани живи структури, чието предназначение е стабилизиране на склон, като същевременно поддържат растителността, съдържаща се в тяхната структура. Те осигуряват здравина на конструкцията, за да се противопоставят на външните сили, които се явяват следствие от ъгли по-големи от естествения ъгъл на откос на почвата и предпазват склона от ерозия. Често те са съставени от модули, с цел по-лесна инсталация. Някои системи са създадени да издържат на ъгъл до 88 градуса. 

Автор: инж. Полина Петкова
ECO LEADER PROFESSIONAL- Матова емулсионна боя с отлична покривност, мека на допир повърхност

Идеална за основи от гипскартон, с висока механична устойчивост и плътно матово покритие, което скрива леки неравности на основата. Екологична интериорна боя с високи стандарти и отлично качество.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари