Зелени покриви

Зелените покриви допълват традиционната растителност без да се нарушава градската инфраструктура
14.08.2013
инж. Полина Петкова
49
зелени покриви, покрив, видове зелен покрив, зеленина
Екстензивен зелен покрив.
Източник: www.flickr.com/photos/28402310@N06/4242097632/

Ако погледнем от птичи поглед повечето градски области, се виждат декари асфалт, катран и бетон. Покривите излъчват топлина и отводняването им представлява проблем за проектантите. Има една нова тенденция, която разчупва монотонността на обикновените покриви – така наречените зелени покриви.

 Все повече и повече собственици на жилища, са привлечени от тази идея. Това е един удачен начин за справяне с проблемите на обикновените покриви, както и за защита на природата. Зелените покриви допълват традиционната растителност без да се нарушава градската инфраструктура – те заемат пренебрегвани пространства и ги правят полезни.

Едновременно с това издържат по-дълго време от обикновените покриви, намаляват енергийните разходи, създават спокойни места за отдих на хора и животни, абсорбират дъждовните води, като потенциално намаляват нуждата от сложни и скъпи отводнителни системи. В по-широк мащаб,  зелените покриви подобряват качеството на въздуха.

Както при всеки покрив, слоевете на зелените покриви съдържат отводняваща система и предпазват сградата от стихиите чрез водоустойчива мембрана. 

Съществуват два вида зелени покриви: екстензивни и интензивни.

Интензивните зелени покриви по същество са паркове разположени на високо. Те могат да поддържат храсти, дървета, алеи и пейки, с техните сложни подпорни системи, напояване, отводняване и слоеве за защита на корените. Теглото  им е между 36 и 68 килограма на квадратен метър.

Екстензивните зелени покриви са сравнително леки – между 7 и 23 килограма на квадратен метър. Те представляват почвеното покритие, което изисква малко поддръжка. Основната цел на екстензивните зелени покриви е да обогатяват околната среда, а не да функционират като достъпни градини.

Какво правят зелените покриви?
Потенциалните клиенти често се отказват от зелен покрив поради сравнително големите първоначални инвестиции. Тъй като зелените покриви изискват професионален дизайн, задълбочен структурен анализ, както и множество слоеве и системи, дори и екстензивните зелени покриви са с пъти по-скъпи от обикновените такива. От друга страна ползите от тях са достатъчно много и са повод за множество изпълнени проекти. Благодарение на това, че тази индустрия се развива, цените ще се понижат в бъдеще.

Междувременно, дългосрочните икономически ползи вече надвишават първоначалните разходи. Тъй като зелените покриви предпазват покривната мембрана от суровите климатични условия и ултравиолетовата радиация, те могат да издържат два пъти по-дълго от традиционните. Също така имат сравнително постоянна температура на повърхността. Тя е или колкото на околната среда или по-ниска, докато температурата на традиционните покриви може да се покачи до 32 градуса над тази на въздуха. Средата за отглеждане на растителността плюс самата растителност изолират сградата от високите температури и минимизират нейното нагряване. Изследвания показват, че тези системи спомагат значително намаляването на разходите за охлаждане на дома.

Тези ползи насърчават екологично мислещите собственици на жилища, да строят зелени покриви. Те спомагат отводняването и предотвратяват преливането на канализациите. Растителността и почвата действат като гъба, която абсорбира и филтрира водата, която в противен случай се стича по улуците и претоварва канализационните системи. Растенията пречистват въздуха, произвеждат кислород и правят сянка. Също така използват топлина при изпаряване на вода от листата им. Чрез този процес се получава естествено охлаждане на въздуха. 

Зелените покриви заместват твърдата инфраструктура с такава, която е не само по-ефективна, но също така красива и полезна. Дори и недостъпните зелени покриви предоставят зашеметяваща гледка за околните. 

Този вид системи съществуват от хилядолетия. Висящите градини на Вавилон, едно от седемте чудеса на света например. Северните европейци са използвали чимови покриви като средство за изолация на къщата. 

Днес в някои части на Европа зелените покриви преобладават и дори са задължителни. В Германия например 14 процента от всички покриви са зелени.  

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари