Зелените прегради (размисли на една ландшафтна архитектка)

Вероятно всеки е бил в градина, в която се чувства удовлетворен и щастлив. Има и други, които не носят такива емоции. Разликата идва единствено от хармонията.
15.03.2007
Ланд. арх. Евдокия Борисова
12
градина, жив плет, ландшафт, лабиринт
Зелените прегради (размисли на една ландшафтна архитектка)
Източник: Ланд. арх. Евдокия Борисова

ВМЕСТО НАЧАЛО
Не знам дали ще заинтригувам читателя с този абзац, но той е неизбежен за начало на този текст, а както се казва в една известна пиеса – ”.....изключително важно е, всяко нещо да има начало........(Мая Новоселска).

Вероятно всеки е бил в градина, в която се чувства удовлетворен и щастлив. Има и други, които не носят такива емоции. Разликата идва единствено от хармонията. Хармонията във всичко – форми, елементи, растения, композиция. Оттук следва, че няма лош двор или парцел, има непрофесионално изпълнение. Ето например темата за зелените прегради – елемент в ландшафтната практика, който дава разнообразни възможности за структуриране на простанството. Тоест да разделим, от една страна, градината на различни ”стаи·, за да се задълбочи интересът на посетителя, чрез отвори и прокрадващи се гледки и да скрие, от друга страна, грозни фасади, постройки и кътове. Един успешен метод е терасирането на терена, който, разбира се, е неизбежно решение за стръмни дворове, но дава именно това разнообразие от погледи, в зависимост от ъгъла на наблюдение. За един линеен парцел – този вариант може да разчупи градината и да я направи впечатляваща.
 
КОИ СА ТЕ?
Най-популярната зелена преграда е ЖИВИЯТ ПЛЕТ. Масовият вариант е направо ”заразителен" – разполагане на растения покрай оградата. Търсеният  ефект е на лице – изолация от любопитните съседски очи. Моето мнение е, че този стандарт определено се е изчерпал и губи всякаква атрактивност, макар утилитарността си. За да е поне малко интересен, е хубаво да бъде прекъснат на места от друг вид растение, с друг цвят листа, с друга височина, или дори група от няколко храста и да се зададе ритъм на скучния жив плет. А не е задължително и да следва правата линия – вълната, начупената линия, застъпване на отделни храсти биха допринесли за  повече живописност в самата градина.

Живите плетове могат да имат различна височина, зависи какво искаме да постигнем – висока зелена ограда или бордюр от ниски храсти, за разделяне на отделни цветни лехи например. А в зависимост от това от какви видове е съставен – има свободно растящи – диви живи плетове  и  ”подстригани". Друго разделение на живите плетове е финансовата граница, която вие си поставяте. Защото красиви живи плетове, изпълнени от вечнозелени и иглолостни храсти, са по-луксозни на нашия пазар от растенията с опадливи листа.

Живият плет може да бъде изпълнен от редица видове иглолистни, вечнозелени, листопадни храсти, дори от ниски дървета с основно изискване да търпят подкастряне, защото по този начин редицата се сгъстява и дава ефекта на зелена стена. За високи живи плетове са подходящи клен, люляк, явор, някои видове глог, жълта акация, туя, кипариси. За средните и ниските живи плетове се използва най-често птичето грозде, някои видове спирея, киселият трън, евонимус, чемшир, пираканта, махония, илекс, тис.

Много често наблюдавам обществени пространства, заградени с жив плет. Там ролята му е друга и съвсем оправдава замисъла – да няма достъп до тревните площи, да се избегне прокарването на къси пътечки от забързани минувачи. И така трябва да е.
Произлизайки от живия плет, следващият зелен ”преградител· е по-скоро игрив представител на кралските паркове. ЛАБИРИНТЪТ. Изисква наистина обширно пространство, ако се проектира в чист вид. Но импровизации са възможни – дори само ако бъде загатнат като такъв. Но при всички случаи лабиринтът се превръща в акцент в двора, за което му е необходимо място, за да ”диша".

ПЕРГОЛАТА И ТРЕЙАЖЪТ са архитектурни елементи в градината, които имат същата роля, но за да са зелени, е задължително да бъдат богато накичени с увивни растения. Перголата представлява  колони от различни материали – дърво, камък, тухли, метал  и скара обикновено от дърво. Типичен пример за нас, българите, е лозницата във възрожденската къща. Покривайки най-често верандата пред къщата, тя носи романтика и уют, не само сянка в горещия ден, което би осигурила и една тента. Когато перголата е свободно стояща, някъде в двора, тя разграничава и очертава определени акценти. Например пергола над входа, окичена с ароматни рози, пергола по протежение на пътека, която задънва в пейка, скулптура или чешма. Примерите са много.

Трейажът е вертикална скара от летви и най-добре участва на места с нежелани гледки. Изпълнени с увивна растителност те най-точно определят понятието ”зелена стена", която може да скрие от една страна или да бъде декор за подчертаване на отделни елементи. За една малка вътрешна градина или дори тераса трейажът с увивните храсти  е най-хитрият начин за озеленяване, без да бъде ”откраднато" и без това от малкото пространство.
За да не се компрометира вашият трейаж, е важно неговата конструкция да отговаря на подбраната лиана, в зависимост от нейното тегло. По-леки видове са грамофончето и тунбергията, следват кичестата пасифлора, бръшлян, роза, а най-тежки са благоуханните глициния и текома.
 
ВМЕСТО КРАЙ
Нека ви разкажа една забавна история от древна Япония - майсторът на чаената церемония Sen-no-Rikyu построил градина, разполагайки висок жив плет, който скривал гледката към морето. Естествено собственикът на градината бил изключително недоволен от този факт, докато един ден не се навел да си измие ръцете в малкото езерце. Оттам през през една пролука в плета  видял морето и се усмихнал. Той открил не само интересно дизайнерско решение на Sen-no-Rikyu, но и философска нотка за живота - пренасяйки  връзката между езерцето и океана  върху него самия и безкрайната вселена.
Доверете се на вашия ландшафтен архитект, за да бъде градината ви повече вълнуваща! 

Автор: Ланд. арх. Евдокия Борисова
Закони Нормативна база Коментари