Зелената архитектура или философията на един проект

Къщи близнаци, Косанин дол, София, е проект на студио ФУНКТ.
08.07.2010
STUDIO FUNKT
378
проект, сграда, детайли, архитектура, нискоенергиен проект
Зелената архитектура или философията на един проект
Източник: STUDIO FUNKT

Къщи близнаци, Косанин дол, София, е проект на студио ФУНКТ. Работата на младите автори е на фокус в списание „Още за къщата” не за първи път. В бр. 6 от 2008 г. представихме ниско енергиен проект на студиото, показан на изложбата VIZAR 2007 г.

При проекта в Косанин дол енергийната ефективност е отново отправна точка. Тъй като тя се обособява главно от три фактора, те са взети предвид при разработката на проекта. Те са: 1. Ситуационното разположение на сградата в парцела и ориентацията спрямо посоките на света; наличната висока растителност; геометрията на сградата, която трябва да е с минимум околна повърхнина; оптималното използване на обемите, като загубата на полезно пространство е минимум, а стрехите са със съобразена големина; 2. Архитектурните детайли и изпълнението, както и изолациите; 3. Активни системи за отопление и охлаждане на сградата.
Разгънатата площ на всяка къща е 270 м², конструкцията на сградата е масивна, а покривът е от тъмна цинкова ламарина, с цел инсталиране на фотоволтаична система и слънчеви колектори. Предвидена е вентилируема фасада с обшивка от дървени летви. Основното изложение на покрива е южно, с цел инсталиране на фотоволтаични системи.
СИТУАЦИОННО РЕШЕНИЕ
Сградата е разположена в североизточната част на парцела, за да се осигурят всичките необходими отстояния, съобразно достъпа до имота през улица - топик. Основният подход към къщите се осъществява през дворни врати, а входът за автомобили е през гаражни врати, като достъпът е през уширение в границите на имота. Пешеходният достъп през дворните врати минава под стрехите на къщата, които преминават в дървени слънцезащитни елементи, предвидени за пълзящо озеленяване. От север покривът след края на стрехата продължава в пергола с асма. При развиването на проекта са взети предвид не само архитектурните детайли, а отворите, обемите на помещенията, съществуващите дървета в парцела (основна цел на архитектите е да се запазят всички иглолистни дървета), пътят на вятъра, така че къщите да са максимално енергийно ефективни. Къщите близнаци са идентични и са ориентирани съответно на изток и запад, като всяка има собствен двор, а връзката между двете е през барбекюто в северната част на двора. Това е направено с цел къщите да бъдат с една фасада по-малко и да се отопляват по-икономично.

ФУНКЦИОНАЛНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ
Характерно за къщата е, че във височината на една двуетажна къща е вместен обем на триетажна къща. Сградата има две основни нива, плюс тавански етаж. Първият етаж е разположен на кота ±0.00 – със застроена площ жилищни помещения 177 м² и сутерен 61 м². Във всяка една от къщите това ниво съдържа дневна, трапезария, кухня, спалня, баня, мокро помещение; и сутерен – склад и котелно. Достъпът до този етаж е посредством стълба. Котелното помещение и складът са подземни, а входът към тях е през врата от двора. Вторият етаж е на кота + 3.00. Там са разположени жилищни помещения и гараж с площ 153 м². На това ниво е основният вход и при двете къщи. Всяка от къщите съдържа преддверие, в което се влиза през входна врата и през гараж, и от което стълбата води до другите нива. На това ниво има спалня с баня и мокро помещение за етажа. Всяка една къща има покривна тераса с площ60 м² , която е над едноетажното тяло на къщата (над дневната).

Подпокривният етаж е на кота + 5.60, с квадратура на плочата 122 м². На това ниво са разположени по две спални и по една баня, като се оползотворява оптимално обемът на къщата – реализирана е максимална функция в минимален обем, без да се нарушава комфортът на обитаване. В най-ниската част на северните стаи е предвиден обширен гардероб по цялата дължина на стаите, а в южните стаи, в подпокривното пространство над гаража е поместено гардеробно помещение. Всяко вътрешно пространство е максимално усвоено и е превърнато в полезна площ. Целият обем на подпокривното пространство е използван.
Сградата е проектирана със стоманобетонна скелетна конструкция. Най-външният слой на външните ограждащи стени е вентилируема фасада (дъсчена облицовка 2.5 см, въздушен слой 3 см, хидроизолационна мембрана), топлоизолация от каменна вата 12 см, решетъчни тухли 25 см и вътрешна гипсова мазилка 1.5 см. Общата дебелина на ограждащите стени е 44 см, което осигурява пасивността на двете къщи.

Покривът е двускатен със скатове посока север и юг и не случайно е с тези ъгли и форми. Северният скат е с наклон 100%, а южният – 27% и е предвиден за по-лесно обслужване, защото там ще бъдат слънчевите панели.

Основният вход в къщата е на второ ниво, покрай гаража. Барбекюто е общо пространство за двете къщи и отчасти е покрито от стрехата на къщата, която продължава в пергола, с възможност за закачане на платнени тенти.

От кухните има пряка връзка с плот към барбекюто. Големите стрехи продължават в перголи и лятото не е необходима енергия за охлаждане. Те покриват входното пространство и барбекюто и умело вписват къщите в горския пейзаж с високи борове на двора. Така се постига по-добра енергийна ефективност през летния сезон, а през зимата, когато слънцето е по-косо, пропускат слънчевите лъчи във вътрешността на къщата.

СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ
Покривните пластове отгоре надолу са: ламарина на фалц, хидрофобен шперплат 18 мм, летви 4/4 см за вентилация, хидроизолация, OSB плоскости 14 мм, топлоизолация XPS 14 см между ребрата, пароизолация, стоманобетонна плоча с наклон, мазилка, латекс. Отводняването на двата ската на покрива е чрез улуци и водосточни тръби, съответно на север и на юг.

Вътрешните преградни стени са тухлени с дебелина 12 см. Подовата настилка в жилищните помещения навсякъде е тип плаващ под за по-добра изолация срещу въздушен шум, като слоевете са отгоре надолу: гранитогрес, лепен върху изравнителна замазка, минерална вата за плаващ под, стоманобетонна плоча 18 см. Подовите настилки в баните имат замазка за наклон и настилката е гранитогрес.

Дограмата е алуминиева с двоен стъклопакет с нискоемисионни стъкла. Вътрешните врати са от боядисан MDF.

Парапетите са два вида: плътни и ажурни. Плътните се намират на покривната тераса и са с вградени в тях кашпи за растения. Ажурните парапети са от метал, боядисан с устойчива автобоя в тъмен цвят по RAL.
Освен желанието на инвеститора за ниско-енергийна къща, проектът е резултат на високото екологично самосъзнание на младите архитекти, които съчетават в своята работа зелената философия с модерен тип архитектура.

+1
Автор: STUDIO FUNKT
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари