Здравец за здраве и дълголетие

Широко се използва в озеленяването на паркове, дворове и градини. Подходящ за бордюри и зелени петна в кътчета с оскъдна светлина.
09.05.2022
Ваня Минева
881
озеленяване, градина, растение, здравец
Здравецът образува красиви зелени туфи и бордюри от листна маса над която се подават нежните розови цветчета.
Източник: www.ka6tata.com, снимка: Ваня Божинова

Здравецът (Geranium) е широко срещан, както в градски условия, така също и в природата. Състои се от 422 вида, като от тях има едногодишни, двугодишни и многогодишни растения. Разпространен е в умерения пояс, в Южна и Източна Европа и по всички наши планини.


Често срещани видове в България са:
Обикновен здравец (Geranium macrorrhizum),
Зловонен здравец (Geranium robertianum),
Кръвен здравец (Geranium sanguineum),
Блатен здравец  (Geranium palustre) и др.
 

Цветчетата на здравеца са розово-лилави, групирани по 2-3 на цветоносна дръжка. Снимка: Ваня Божинова


Здравецът е тревисто растение, което достига височина не по-голяма от 50 - 60см. Расте на туфи. Листата са с нарязана форма, покрити с лепкав мъх, с диаметър 5 - 8см. При откъсване се улавя специфичен аромат. През есента се обагрят в червеникаво-керемидени отенъци.


Цъфти в природата през април-юли, а понякога и в началото на  септември. Цветчетата са розово-лилави, групирани по 2-3 на цветоносна дръжка. Образува красиви зелени туфи и бордюри от листна маса над която се подават нежните розови цветчета. Използва се за направа на ритуални букети. Здравецът е медоносно растение.
 


Здравецът обича по-скоро сенчести и полусенчести места.. Снимка: Ваня Минева


Непретенциозен към светлината и почвата, обича по-скоро сенчести и полусенчести места. Широко се използва в озеленяването на паркове, дворове и градини. Подходящ за бордюри и зелени петна в кътчета с оскъдна светлина. Добре се съчетава с Момина сълза (Convallaria majalis), Чемшир (Buxus) и други непретенциозни към светлината растения.
 

Размножаването става чрез разделяне на коренището. Най-подходящото време е есента, но може и през пролетта.
Снимка: Ваня Минева

 

Здравец за здраве и дълголетие
Освен декоративното приложение на растението, то има редица лечебни свойства. Използват се, както листата и цветовете, така и корените. Бере се по време на цъфтеж, а корена се вади през есента. Лечебните свойства на здравеца са много.


Използва се най-вече за понижаване на кръвното налягане, но също има противовъзпалително, противомикробно, имуностимулиращо, кръвоспиращо, нервноуспокоително действие и др. При продължителен прием на извлек от корена на здравец се наблюдава трайно намаляване на кръвното налягане, понижаване на кръвната захар, подобрява кръвоснабдяването на сърцето.
Ето и няколко полезни рецепти:

Чай
Една супена лъжица изсушени листа се заливат с 250мл. гореща вода. Престоява 10-15мин., след като се прецеди се пие на гладно, на два пъти, сутрин и вечер.

Запарка
Една супена лъжица коренище се залива с 300мл. гореща вода и се оставя да престои 30мин. Прецежда се и се пие 2-3 пъти на ден преди хранене по една малка кафена чашка.


Отварата се използва и за борба с дерматити и гнойни възпаления на кожата. От растението се извлича Гераниево етерично масло. То е добро кръвоспиращо и антисептично средство. При леко разреждане с вода може да се обтрива лицето.

Маслен извлек
Напълнете бурканче с листа от Здравец и залейте със зехтин- прясно пресован, да покрие листата. Поставете на слънце за две седмици. Разклащайте всеки ден. Прецедете през марля и съхранявайте в хладилника.


Освен полезните качества на Здравеца, при неправилно дозиране и прием може да причини нежелани реакции. Особено да се внимава при бременност, кърмене, стомашна язва, тромбози, гастрит и алергии.

Автор: Ваня Минева
Закони Нормативна база Коментари