За победителите в конкурса A’Design Award се отварят много възможности

Специално интервю с Maryam Karbalaei C.S Manager на A' Design Award and Competition за онлайн списание „Още за къщата” – медиен партньор на конкурса.
28.02.2023
Вяра Петкова
578


Maryam Karbalaei, 
C.S Manager в A' Design Award and Competition

Старши Инжинер, Магистър на Науките с опит в управленческо консултиране, строителство, околна среда и идустрии свързани с дизайна, специализиране в проучване, развитие, технически надзор и консултации.
 

 

Може ли да опишете с няколко думи какво представлява конкурсът A’Design Award и как той изглежда през Вашата призма?
Конкурсът е международен и в офиса имаме колеги от цял свят. За нас е без значение произхода на хората, с които работим, както и на нашите клиенти. Нямаме политически интереси или предпочитания, за нас е важен единствено добрият дизайн. В конкурса участват дизайнери от Китай, Америка, страни от Близкия Изток и много други. Журито ни също е международно, като всяка година разглежда старателно всички изпратени проекти и излъчва победители в различни категории за най-добър дизайн. Имаме договори с различни медийни партньори по света, като вас, които на свой ред ежемесечно избират най-добрите дизайни и ги публикуват в техните сайтове.
 

Бихме искали да ни разкажете малко повече за историята на конкурса и от колко време той съществува. 
A’Design Award Competition е създаден преди 10 години. В началото неговата аудитория е била сравнително малка, но през последните шест години наистина много се разраствахме и ежегодно излъчваме страшно много победители. Аз лично съм част то екипа от 5 години и когато започнах, конкурсът беше набрал вече сериозна преднина. Сред членовете на журито има професионалисти от различни сфери- професори, предприемачи, медии и учени. Може ли да ни опишете как всички тези хора работят заедно по оценяването на проектите и как ги разпределят по между си?
Конкурсът предлага около 100 различни категории. Всеки член на журито, избран от нас, е професионалист в различна категория. Част от журито например е специализирана в Дизайн на опаковката (Packaging Design), друга част в Интериорния Дизайн и Архитектурата и т.н. Ние отделяме проектите в различни категории и те автоматично се зареждат в профила на съответния специалист. Той на свой ред разглежда едни по един всички получени проекти и дава предварителна и съответно финална оценка на всеки от тях. 
 

Както споменахме вече на нашите читатели, проектите изпратени в по-ранен етап на конкурса, могат да получат предварителна оценка от журито и по този начин дизайнери своевременно да направят необходимите промени по него. Разкажете ни повече за тази услуга. 

Интересна обратна връзка, която получаваме от нашите клиенти във връзка с този тип журиране е, че конкурсът е изключително прозрачен и справедлив. Тази оценка на журито помага на участниците, още в начална фаза, преди да са внесли съответната такса за участие, сами да преценят какъв е шансът им за победа и струва ли си да продължат по-напред в състезанието.


Всеки участник получава предварителна оценка и обратна връзка от журито с насоки как може да промени проекта си, така че да увеличи своите шансове за победа и тази процедура е напълно безплатна. Участниците са изключително доволни от тази възможност, защото тя им дава свободата сами да решават какви стъпки да предприемат.


Ако решат, че участието си заслужава, заплащат таксата за записване и проектите им се изпращат за финална оценка. Всеки един проект се разглежда от всички членове на журито в дадена сфера и получава точки от тях. Така например в категорията Интериорен Дизайн имаме жури с повече от 20 души в състава си. Интериорните проекти се разглеждат от всеки един от тях и получават съответните оценки. Накрая се сумират всички получени точки и по този начин се излъчва крайния резултат и финалистите. 
 

Освен журито, сайтът на A’Design Award разполага с приложение, което още преди него извършва контрол на проектите и дава съвети на участниците. Разкажете ни повече как работи това приложение.
На първо място предлагаме упътване с техническите изисквания за това как трябва да бъде изпратен един проект, като например фон и размер на снимките. Нашият IT екип е написал специален код, с помощта на който сайтът автоматично проверява изпратените кандидатури и изпраща мейл с насоки какво трябва да бъде променено преди те да стигнат до журито.

 

За победителите в конкурса се организира специална Гала Вечер за връчване на наградите и изложба с участие на печелившите проекти. Как се провеждат тези две мероприятия?

Гала Вечерта и изложбата към нея се провеждат в Италия, град Комо. Освен на тази локация, през годината правим изложби в различни точки на света като Китай, Индия, Казахстан и др. След нощта на награждаването получаваме запитвани от наши клиенти дали може да направим изложба в тяхната държава. Ние подписваме с тях съответните договори и по този начин изложбата обикаля различни дестинации.


Може да разгледате нашия YouTube канал, в който са заснети изложбите ни в Индия, Китай и Иран, където беше наистина вълнуващо. Преди Covid пандемията успях да обиколя много от тези места, след което ситуацията стана малко по-сложна, но това не ни попречи да продължим да се занимаваме с това начинание. 


Участниците в конкурса, независимо дали са сред печелившите или не, могат да станат част от т.н. Business Network. Какво представлява тази мрежа?
На първо място ние искаме разрешение от дизайнерите за регистрация на техните проекти в бизнес мрежата. Така че всичко е издържано законово. След като публикуваме проектите им, извършваме вид рекламна дейност. Изпращаме нашия Newsletter на всички големи фирми, които са наши партньори и по този начин бизнесът получава възможност за директна комуникация с дизайнерите. Така ние се превръщаме в мост между дизайнер и клиент. В действителност тази дейност не е пряко свързана с работата на конкурса, но решихме да предложим и тази услуга на нашите клиенти, така че да получат по-големи възможности за професионално развитие. Опитваме се да оптимизираме максимално online работния процес, тъй като нямаме физическата възможност да направим лична среща с всички наши клиенти и партньори, тъй като те са наистина много- повече от 10 000. По този начин не губим нито тяхното, нито нашето време излишно. 


Имате ли идея колко дизайнера кандидатстват годишно при вас?
Честно казано не мога да ги преброя. Най-натоварен при нас е месец февруари, през който регистрираме най-голям брой кандидатури, тъй като както знаете, крайният срок за записване е 28-ми февруари.


Конкурсът предлага три крайни дати през годината, а именно ранна, стандартна и крайна. Всички дизайнери чакат последния момент, за да се запишат, въпреки че имат цяла година за това. (смее се) Какъв съвет бихте дали, като човек от първо лице в този конкурс, на дизайнерите, които никога до сега не са участвали в A’Design Award?
Трябва да пробват! Ако регистрират проекта си в нашия сайт могат да получат съвети от много важни хора от света на дизайна, като професори и професионалисти, които цял живот виждат най-добрите проекти в световен мащаб. Това наистина много би им помогнало. Ако спечелят нашия конкурс отварят пред себе си много нови възможности, като например реклама от страна на едни от най-известните медии от цял свят. По време на Гала вечерта дизайнерите могат да намерят потенциални клиенти и спонсори. Според мен това е един нов път, който няма край.


Имахме например една клиентка от Южна Африка, която прави само и единствено дизайн на обеци. Това е едно младо момиче, което след участието си в нашия конкурс, намери страшно много клиенти. Всички искат да си купуват от нейните обеци. Получаваме обратна връзка от известни дизайнери и големи архитектурни студия, от които сме получавали наистина изумителни проекти и които споделят, че след участието си в конкурса са научили как да представят своите проекти по най-добрия начин творбите си. 
 


С какво бихте завършила това интервю - нещо лично от Вас за нашите читатели в България?
Ще се радваме да виждаме все повече имена от България в нашия конкурс и с удоволствие бихме ви гостували с нашата изложба на печеливши творби. 
 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари