За малките детайли, които правят интериора на една къща

Казват, че домът е там, където си оставил сърцето си. Нямаше как тази мисъл да не засенчи всички останали първи впечатления от уютния дом на семейство Шинкови.
08.07.2010
Весела МАРКОВА, Мая ЯНЕВА
114
архитекти, вила, интериор, дървени елементи, камък
За малките детайли, които правят интериора на една къща
Източник: Георги ВЕЛИЧКОВ

Казват, че домът е там, където си оставил сърцето си. Нямаше как тази мисъл да не засенчи всички останали първи впечатления от уютния дом на семейство Шинкови. Една къща, създадена с толкова много любов и внимание към детайла, определено въздейства именно със силата и дълбочината на вложените чувства.
В случая резултатът е съвсем естествен и далеч не преднамерено търсен, проектът е на арх. Христо Шинков, а интериорното оформление - на Албена Шинкова. И въпреки че животът на семейството е твърде динамичен, те винаги намират време да се насладят на уютния си планински дом. Нещо повече, където и да са, къщата винаги е в мислите им. Тя е построена само за девет месеца.
Вложените изключителна любов, познаване на материята и търпение от страна на стопанката, придават онази автентичност и топлота на интериора, характерни за френския провансалски стил. Връзката и отношението на домакините към Франция са много по-дълбоки от чисто физическото им проявление в този дом. Собственичката Албена години наред се занимава с история на френската мебел, издирва и колекционира ценни експонати, надживели епохата си, но въпреки това запазени в превъзходен вид и с достолепна осанка.
Непреодолимата страст по красивото, ювелирно мебелно изкуство пробужда в нея особено силно и благородно чувство да опази това ценно наследство и да го върне обратно в ежедневния бит на хората. “Всеки един уважаващ себе си французин е горд с притежанието на поне един старинен експонат в дома си.
В много семейства такива мебели се предават през поколенията като ценна реликва, носеща не само отпечатъците на времето, но и съхранила в себе си автентични спомени от фамилната история.” Именно това неподражаемо чувство за семейна принадлежност и безценна стойност, поддържащо духа на фамилията, Албена трудно открива у българите. Това е и една от причините, които я карат да създаде дом, одухотворен от ценното присъствие на мебели и аксесоари с непреходна стойност.
Страст, хоби и професия се обединяват в една мисия, която днес е почти изцяло реализирана. Постигнатото вдъхновява собственичката, а бурните положителни отзиви на гостите на дома я карат да се замисли сериозно за перспективата на тази дейност тук, в България. Така само от месец започнатото преди време начинание вече има своето продължение.
През декември в София бе открит мебелен салон за автентични, старинни френски мебели и аксесоари - ANTIKA http://www.antika-galeria.com. Галерията за старинни мебели и уникати от Франция вече се радва на голям интерес, а Албена получава запитвания и поръчки за конкретни мебели.
Тя се заема със задачите с невероятен ентусиазъм, постоянство и непоколебимост. Същите емоции, които ù помагат да осъществи своя мечтан дом, което на практика далеч не се оказва толкова лесно.
Kъщата в този си вид е реализирана с цената на много усилия, търпение и ясна цел, която не признава пречки. Стилът, характерен за българската копривщенска къща, е пресъздаден най-вече чрез малките прозорци и кепенци от евкалиптово дърво, бялата мазилка и специфичния силует. Керемидите са “Атика Антик” от фирма “Брамак” и наподобяват турската керемида. Отвън е оформена уютна покрита тераса с античен полилей и маса от масивно дърво - бряст в традиционен стил.
Стъпалата са от стари траверси, по идея на стопаните на къщата. Няма улуци, допълнително ще бъдат спуснати вериги, по които да се оттича водата. Интересен факт е, че специалната дограма както и всички дървени елементи, пресъздаващи старинната визия на къщата, са изработени във Франция от евкалиптово дърво.
На комина на оджака присъства и характерният символ за Франция - петелът, изработен от камък. Камъкът за външната облицовка е от Сатовча.
Уникални декоративни елементи са разпръснати из цялата къща, всеки със своето предназначение или плод на нова трактовка.
Отвътре романтичното настроение на френския прованс ни обгръща на мига. Но това съвсем не е единственото впечатление, което предизвиква тази къща. Бързо става ясно, че приятната атмосфера не се дължи просто на умело пресъздаване на старинния стил. Тук интригата е заплетена на много по-дълбоко ниво. Запознатите вече са разпознали почерка на майсторската еклектика. Прецизната селекция, гарнирана с безупречен вкус, много финес и сантименталност, вещина и сериозни познания, издават почерка на доказан естет.
Невероятно е как не толкова голяма по площ къща изглежда изключително просторна и озарена от светлина. Нежни и ефирни, дантелените завеси в дневната с типичните мотиви - савойски сърчица, внасят първата романтична нотка. Снежнобялата леко грубовата варова мазилка озарява с меко сияние вътрешното пространство като същевременно създава перфектен фон за изява на специалната селекция от мебели.
Плочките за настилката в дневната и кухнята в стил рустик също са донесени от Франция. Старинен чекрък, отново от Франция, вече има ново предназначение, оборудван с лампион, украсен собственоръчно от Албена с плетени парчета дантела, той приковава погледа с необикновен рисунък, струящ от бледата му светлина.
Кожухът на камината е иззидан от камък, донесен от Франция, а в кухината е инсталирана готова горивна камера. Старинно бебешко креватче, ясла от 18 век, е превърнато в място за складиране на дървените трупи до камината. Меден съд - потиш – е пригоден за съд за събиране на пепелта от камината.
Диванът в хола е кожен - телешка напа. В ъгъла е поставена малка масичка, наречена салед, създадена по времето на Анри IV и характерна принадлежност за буржоазната къща. Такава масичка може да се види и в магазин “Антика”. Тя излиза на мода отново през 20 в., и може да се види във всеки френски дом като място за поставяне на телефон, ваза, саксия и други интериорни допълнения. Плотът ù е почти винаги от мрамор.
На стената в дневната е поставено и друго забележително приспособление - автентичен барометър от бронз и дърво. Пердетата са декорирани с типичните за планинските области еделвайси. Декоративните греди, преминаващи през таваните на помещенията, всъщност са от стиропор, обработен по специален начин, и с покритие от лак, така че изумително сполучливо да имитира старо дърво.
Камината, електричеството, водопроводът, мазилките, довършителните работи и дървените детайли, всичко това е направено от един човек – Йордан Йорданов.
Кухненската мебел е в провансалски стил. Кухненският шкаф е с лице от дъб, масив, донесено от Франция. Плочките на стената в кухнята са малки, провансалски, старинна етажерка филигран е поставена на стената с уникална история – докарана е до собственика си с първата влакова композиция във Франция.
Впечатление прави помощна масичка от ковано желязо, украсена със супник.
Борило за избиване на масло, каквито са се ползвали в миналото, днес служи като красив акцент в кухнята. Трапезарната маса от края на века, която събира дванадесет човека, е раположена леко под диагонал и също може да се намери в магазин ANTIKA. Разкошен руски наследствен самовар подчертава допълнително ефекта на непреходните ценности. Типична нормандска маслена картина краси стената в кухнята. Тук е поставна и старинна графика на Моцарт.
Съдове в провансалски стил от мед, с дълги дръжки декорират по неповторим начин кухнята. Грижливо подбрани и подредени порцеланови съдове, закупени от домакинята от полския център у нас преди години, сега са намерили своето място върху полицата в кухнята на тази уникална къща. Медни аксесоари за кухня, обработени по специален начин допълват усещането за история и традиции.
Не можем да пропуснем и подложката за горещи съдове от рисувана керамика с дървен обков. Особен колорит внасят керамични кутии за подправки в кухнята с картини от Мулен Руж, които са наредени на един от филигранните рафтове в кухнята. Те са илюстрация на модата в началото на миналия век, когато подобни изображения от светския живот навлизат в декорацията на кухненски съдове.
Спалнята на малката дъщеря също в старинен, френски стил, но този път дървеното легло е отстъпило място на ефирно месингово легло с детайли от розов мрамор. И тук откриваме характерната дървена тоалетка, която може да се намери и в магазин ANTIKA. Нишата е изградена по идея на Албена, но с изключителното творческо съдействие на Йордан Йорданов и наподобява старинните зидани етажерки в античен гръцки стил.
Автентичният финиш е постигнат със специална техника на боядисване с ръка , което допринася за изключителната визия. Скосен прозорец внася мека светлина точно над леглото. Огледало със златен обков, маса с мраморна конзола и малко столче пред тоалетката, оформят място за правене на тоалета. Таблите на леглото са месингови. Полилеят е комбинация от керамика и месинг, аплици в същия стил довършват декорацията. Вратите са от орех, с брави в старинен стил от Франция.
Изграденият с толкова много любов дом се превръща в символ, символът на едно семейство, в неговата сила, притегателната сила, връщаща го отново и отново там, където всичко е мило, познато и уютно...

 

проект: Арх. Христо Шинков
интериор: Албена Шинкова
изпълнител: Йордан Йорданов

+8
Автор: Весела МАРКОВА, Мая ЯНЕВА
Закони Нормативна база Коментари