За любовта към историята в една къща

Да запазим традицията днес е особено важно, тъй като вече все по-рядко се обръщаме към корените си и неусетно попадаме в плен на съвременните глобални течения.
15.07.2006
Весела Маркова
529
къща, сграда, архитектура, фасади, възрожденска
Източник: арх. Йордан Нурков

Проект: Арх. Йордан Нурков

Къде другаде, ако не в къщата на историк бихме открили така добре изразено чувството за отминалото време, културните ценности и идентичността на мястото, неща, разграничаващи ни от другите народности. Да запазим традицията днес е особено важно, тъй като вече все по-рядко се обръщаме към корените си и неусетно попадаме в плен на съвременните глобални течения.
Когато обаче специфични черти на българската възрожденска архитектура от XIX век, оформят облика на една новопостроена къща, тогава вече се разкрива силата на непреходното. Представената къща, проектирана от арх. Йордан Нурков, е с неоспорими достойнства и спечели конкурса “Фасада на годината - 2005” на “Баумит България” в раздела за еднофамилни къщи.
Красивата панорамна гледка, разкриваща се от всички страни наоколо, засилва още повече усещането за облика на китното българско планинско село.
Къщата с масивна конструкция и обхваща 201 м2 застроена площ, а разгънатата застроена площ е 599 м2 . Тук са заложени всички изолационни, хигиенни, инсталационни и технологични изисквания на съвременното строителство, което гарантира необходимия комфорт на обитателите.


 

Жилищната сграда е ориентирана на  юг с широко разтворена и раздвижена фасада. В трите етажа и сутерена са разпределени всички необходими за собствениците и тeхните гости помещния, в това число пет спални със самостоятелни бани, кабинет, фитнес, сауна и обширна покривна тераса. Към втората сграда, която е едноетажна и е предназначена за домакинско семейство, са включени гараж за две коли и допълнително помешение за електрогенератор с дизелов двигател.
Ролята на дървото и камъка в този дом е специална. Като носител на характерен исторически отпечатък камъкът се появява в зидариите на партерно ниво, в градината за пътеките, оградата, като елемент за аранжиране на фонтана, в стените на барбекюто, в плочните керемиди на реставрираната стопанска постройка, за оформяне на оригинални дворни чешми. 
Запазени останки от римската епоха, част от историята на град Никополис ад Иструм, оформят малък кът – лапидариум.
 
Дървото участва в множество различни елементи, като декоративна обшивка, парапет с традиционните похвати и елементи от възрожденските паянтови конструкции за терасите. Неповторимо излъчване създават и множеството съдове и сечива, събрани и съхранени, за да пренаесат духа на българската къща от 19 и 20 век.
 
Традицията в българската къща е оставила своеобразен отпечатък в интериора, с възстановените дървени скринове, дървеното дюшеме, мебелите и аксесоарите, вълнените губери, Автентичен и същевременно съвременно решен, този дом съчетава богат дух с необходимо удобство.
 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари