За виното с любов!

Интервю на "Още за къщата" с г-н Михаил Марковски - Президент на Българската Асоциация на Професионалните Сомелиери (БАПС)
13.12.2012
Още за къщата
488
вино, домашна изба, енотека, сомелиер, избор на вино
Всичко за виното!
Източник: Интернет

Господин Марковски, каква е винената култура на българина и какви са пътищата, които трябва да извървим, за да се сравняваме с французите или италианците, например ? Защо живеем в тракийските земи, а сме по-скоро „ракиени” хора?

- Жителите на големи френски, италиански, британски и германски градове в средновековието са били принудени да смесват вода с вино за да могат да я пият. Нека да не се определяме по този начин, а да се вгледаме динамиката на промените. За последните 10 години в сравнение с миналото, винената култура у нас търпи сериозно развитие благодарение на усилията на всички свързани с виното. Забележителен е ръстът на консумация на вино в сравнение с другите напитки. Пътищата, по които вървим за постигане на постоянно ниво на консумация на вино минават през промяна на навиците в храненето, изграждане за критерии за оценка на качеството на храни и напитки, обучения, презентации, посещения на производствени бази и много още други инструменти на познанието. Обърнете внимание  на филмите, които гледате -  в 90% от тях ще видите чаши с вино. Това е световна концепция и ние също вървим с нея. Най-бавно се променя домашното възпитание и домашните навици, там ще има промяна може би след още 10 години.


Докога според вас за българина понятието „ландшафтен архитект” ще е адекватно на „градинар” и понятието  „сомелиер” ще е адекватно на „келнер” ?

- И каква е разликата? Първите и двамата се занимават с цветя и треви, вторите и двамата носят чаши и бутилки! Всеки може да направи градина да сервира вино! 

Да ама не! 
Аз за моята градина ходих при специалист, който направи чертежи, обясни ми  къде е добре за обитателите и растенията да се разполагат насажденията за да съжителстват успешно. Има цяла наука за тази работа! Кое растение къде е добре да бъде насадено. Нали като измрат ще ви отнемат сили, средства и време. Ако ви пречат и се дразните, значи не сте им намерили мястото. Къде да се постави водно огледало, за да има светлина на определено място, как да са разположени нивата, за да няма резки преходи и да не страдат деца и възрастни. Всичко трябва да работи в синхрон и хармония, да не е робство и нонстоп копане, работа и тонове вода.


Когато старият „аршин”, с които „мерим” се замени с „професионалнализъм” ще се променят нещата. Професионализъм означава обучение, опит и реализация. Както чиракът става калфа, а калфата – майстор, така и от градинаря и келнера може да се получи ландшафтен архитект и сомелиер при съчетание на подходящи други условия. Това важи за всяка професия и колкото по-бързо го разберем, толкова по-бързо ще си спестим мъки и терзания.


Виждали ли сте качествени домашни колекции от вина и те по-скоро изключение ли са у нас или са вече по-масов факт?

- Не. Всички са повлияни от емоции и са изключение. 


Ако вие сте консултант на ресторант или на частен клиент за попълване на колекция или за създаване на такава, от къде ще започнете с препоръчането на вина? Кой е необходимия минимум от базови вина за една добра колекция?

- С изчистване на концепцията и създаване на критерии, по които се сформира колекцията. Всичко си има място и предназначение, както в градината.


Вкусът към определен тип вино по-скоро субективен ли е или е въпрос на култура?

- Субективно предпочитание. Културата предполага отворено отношение към различни стилове, видове и случай.


Вие лично, като познавач и ценител, какви вина пиете и какво има във вашия дом (Нямам предвид марки, а тип вино.)?

- Аз лично нямам ден без вино и пия различни вина спрямо мястото, повода, настроението, храната и компанията. Тези фактори имат различна сила на влияние в избора на вино. Харесвам вина, в които аромата на дъб е добре съчетан с плодовите аромати и не доминира. Вкусът да е балансиран в отношение сладост и киселинност, хармонични в силата на усещането на аромат и вкус, средно до плътни с продължителен послевкус. 


Кои са по- общите правила за съчетаване на различните вина с определен тип храна?

- Хармонията предполага допълване на едното с другото. Мазна храна с тръпчиво и киселинно, суха храна с течно и сочно, сочна храна със стягащо сухо вино, сладка храна със сладко вино. Както виждате, ще ви трябва малко опит, за да стигнете до удоволствието от хранене с вино. Опита се придобива с практика, а критериите в комбинацията и с теория


Има ли „женски” и „мъжки” вина?

- Има невежество. Ето обяснение на пагалски повтаряни фрази: 


  • Мъжко вино и женско вино” – виното няма пол! Сладостта е атрактивното усещане  за децата. Нормално е майките да търсят предпочитаното от децата. 
  • „Мавруда е тежко вино, Мелник - също” – тежеста на виното е проблем на технологията, а не на сорта. От мавруд можете да произведете бяло, розе, леко черено, средно плътно червено и плътно червено. Доказателството е на рафтовете!
  • „Бяло, бяло що не си…”- много по-трудно се произвежда бяло вино, погледнете текста на тази песен от страна на неуспелия производител на бяло вино! 
  • „От това боли глава” – от всичко в прекалени количества боли глава. 
  • „Това е химия” – Имат ли друга наука, с която да опишете процеса на трансформация на захар в алкохол? Ако едно вино не ви допада – не го пийте, но не го „оплювайте”.

„Кое е най-хубавото вино?” – Кога? С кого? Къде?


Моето лично запознаване с българските вина мина през Австрия. Защо в чужбина ценят сякаш повече българските вина, отколкото в България?


- Според мен не ценим нашите неща поради липса на познание, критерии,  домашно възпитание, а и консервативен традиционализъм има вповече. Това означава страх от пробване на нови напитки и храни, страх да не се „минем”,  да не ни излъжат. Доверието минава през изпитанието, успешният тест премахва разочарованието. Не живейте в миналото проверете и намерете вашите неща!


Какви са етапите на оценка на едно вино от сомелиера? Каква е последователността, в която се извършват те? 


- На първо място се оценява виното. Съдържанието на чашата с вино! Ако е добро, хубаво, прекрасно има значение цената, от къде е, кой го е направил, къде го е направил, как го е направил, в какви бъчви е отлежавало, етикета, опаковката, колко количество е направено, къде са лозята от което е направено, колко е добива от декар, каква е почвата на която е расло лозето, къде се продава, какви награди има. НИКОГА В ОБРАТЕН РЕД!


Кои вина бихте препоръчали за празниците, които предстоят? Какви вина могат да се съчетават с рибата на Никулден, с постната трапеза на Бъдни вечер и с богатата новогодишна трапеза?


- В момента по всички търговски обекти се провеждат дегустации на вина. Моля ви,  опитвайте винаги! „С колата съм!” е най-честото оправдание за отказ, което съм чувал. От една-две глътки не се постига опиянение, а когато опитате, ще изберете и своето вино. Съчувствам на непиещите вино!

+8
Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари