За виното и домашната изба

Колекционирането на вино е много повече от хоби, много повече от увлечение, то е белег на култура и начин на живот.
15.12.2007
Весела Маркова
504
вино, домашна изба, шкафове за вино, винарна
За виното и домашната изба
Източник: Още за къщата

Колекционирането на вино е много повече от хоби, много повече от увлечение, то е белег на култура и начин на живот. Компромисите нямат място, когато става въпрос за хубаво вино и подбрана колекция. До какви граници може да се развие колекционерската страст зависи определено от възможностите, но и от интелекта на човек. Тази страст се съчетава с желание за пътувания, опознаване на различни култури и традиции, задълбаване в историята, преоткриване на тайните около създаването на виното, удоволствието от притежаването на изключително рядък екземпляр и волята да се запази непокътнат с години…

Колекционирането на вино е свързано и с невероятни по своя характер забавления, забавления само за определен кръг последователи, за тези, които са готови да последват своята страст, без да се интересуват от това как ще бъде изтълкувано поведението им. За доста хора може да е странен и неоправдан например ритуалът по отварянето на първата бутилка вино Beaujolais от реколтата в точно определен час, в третия четвъртък на месец ноември. Със сигурност обаче такова изживяване не може да бъде описано с думи и си струва да се опита...
 
Откъде започва всичко?
Може би от това, че виното си има своята цена, не като чисто пазарен продукт, а като средство, което доставя удоволствие и създава атмосфера. Пътят от първото дегустиране на хубаво вино до желанието да го имате близо до вас всеки път, когато пожелаете, е кратък и преминава неусетно. Докато се осъзнаете, вече сте изправени пред проблема, къде да съхранявате ценните си запаси и въпросът дали условията на съхранение са подходящи ви подсказва, че е дошъл моментът да предприемете нещо. Дали ще се ограничите само със специални стойки, шкафове за вино, или ще отделите цяло помещение за целта, от вас зависи къде ще настаните своята колекция. И ако отношението ви към виното е вече специално, то и мястото му във вашия дом също ще бъде такова.
 
Най-напред трябва да отбележим, че каквото и решение да вземете по отношение на настаняването на колекцията ви от вина, най-важното е да бъдете последователни и да доведете проекта до край. Ето защо е необходимо да сте наясно със своите желания и възможности още от самото начало. Проектирайки домашна изба, трябва да сте наясно и за кого го правите, лично за вас или ще споделяте своята колекция с гости и приятели. Можете да се доверите на своите собствени познания и информираност, но не пренебрегвайте и мнението на специалистите. Ако сте решили да инвестирате в своето хоби, няма да сгрешите, ако го направите разумно, следвайки съветите на архитект и специалист по вината. Задачата е трудоемка, но избата е за цял живот!
 
Основни насоки и препоръки при проектирането на домашна изба
Най-големите врагове на виното са светлината, топлината, вибрациите и окисляването. И тъй като виното е субстанция, която продължава да се променя дори след затварянето си в бутилка, условията на средата, в която тя се съхранява, трябва да бъдат поддържани в определени граници.
 
Температура от около 13–14 градуса е оптималната за съхраняване на колекция от разнородни бели, червени, шампанизирани и десертни вина. Тази температура е най-близка до естествено поддържаната в пещерите, където най-добре се съхраняват и доузряват вината. Поддържането на такава температура предполага наличието на охладителна система, както и много добра изолация, недопускаща навлизането на топъл въздух отвън. Влажността в избеното помещение трябва да бъде подържана между 60-70%. Светлината в избата трябва да е минимална при ползване, а през останалото време никаква.
 
Позиционирането на избата по правило е на подземно ниво, където желаната температура и влажност сравнително лесно могат да бъдат постигнати. В случаите на изграждане на избата над земното ниво помещението трябва да бъде много добре изолирано, а навлизането на дневна светлина да бъде възпрепятствано. Стените и подът на помещението трябва да бъдат солидни, плътни и сухи. Вратата също трябва да бъде масивна и плътнозатваряща се.
Първото зареждане на частната винарна е добре да бъде направено по препоръките на специалист-сомелиер.


Материалът е подготвен с любезното съдействие на г-н Коста Канариев

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари