Защо паркетът е предпочитана подова настилка?

Поставянето му в банята - мисията възможна.
14.02.2016
Константин Димов
172
интериор, паркет, настилка, дърво, дървесина
Дъбова композиция с розетка “Версай”, от дъб, мербо и ясен и лъчи от венге
Източник: Артистико ЕООД, www.artistico.bg

Паркетът е настилка, която краката ни възприемат като топла. Затова се ходи приятно по него.
Своя път в жилището паркетът намира по време на индустриализацията през 19-и век. По това време е модерен паркетът под формата на тесни дървени лентички и полагането на понякога толкова изискващото усилие подово покритие се е опростило благодарение на тънките стоманени пирони и по-добрите лепила. През 50-те години на 20-и век се разви запечатването с лак и това направи паркета лесен за поддръжка. Оттогава представителният паркет не може да бъде изключен от жилищната картина, посочва специализираният сайт http://www.schoener-wohnen.de/ 

Паркетът е масивна дървесина
Той се състои  и от елементи от масивна дървесина или пък от мека дървесина, фурнирана с твърдо дърво. Паркетът се различава на еднослоен и многослоен като еднослойният се състои изцяло от масивно дърво, а многослойният - от 2 или 3 слоя, при които покритието е от масивно дърво.
Колкото по-дебел е изцяло дървения слой на паркета, толкова по-често той може да се шлайфа и запечатва наново.

Паркетът
се различава и по своята повърхност. Има много видове дървета - от явор през круша или маслина до кедър - изборът е голям. Всеки паркет има свой собствен чар и специфична цветова гама. Нито една дървена повърхност не съвпада с друга, затова и паркетът се радва на голяма популярност. Който например предпочита светъл паркет, за него е подходящо дървото на брезата.

Разнообразието на видовете дървета, цветни тонове и форми предоставят индивидуални възможности за оформяне на паркета и подхождат на абсолютно всякакъв стил на обзавеждане. По-светлата дървесина  се простира от беловидния явор, брезата, ясена и елша. Червеникавите тонове са в гамата на бука, черешата, махагона и др. Напоследък се търси и паркет от венге - дърво, което расте в тропическите гори на Африка.

Паркетът - екологичен, устойчив строителен материал
Ако сте си избрали вида дърво, идва ред на въпроса за полагането на паркета. Има множество варианти - от класическия еднопръчков паркет до варианта със сплетена структура. Отделни паркетни ивици могат да бъдат създадени по различни модели.

При покупката на паркетната настилка трябва да се позаинтересувате и за това  как е добито то - най-добре е производителят да декларира, че от горите е извзета толкова дървесина за производство на паркета, колкото ще израсте в нова гора в бъдеще. Така се гарантира устойчивост и горите остават здрави и цялостни.
Освен това при обработката на паркета и другите настилки от дърво околната среда се замърсява по-малко отколкото от пластмасата, например.

Дългата продължителност на живота, както и удължаването на използването на паркета с намазване на различни лакове и масла го прави популярен. Ако паркетът все някога трябва да го изхвърлите, дървените му компненти могат да се рециклират и обработят допълнително. Паркетът, който вече е изживял живота си може да бъде превърнат в „зелена” енергия.

Паркет в банята
Защо пък да не сложим и паркет във банята? Дълго време това не е било възможно, защото той е чувствителен на водата и в контакт с влага има склонност да се подува и набъбва. Междувременно обаче, бе създаден паркет, който е подходящ именно за мокрото помещение. При полагането му в банята всичко зависи от подходящия вид дърво. Най-добре е да се изберат дървета, които по своята природа  имат склонност да поемат вода в много малка степен. Това например е паркетът, изработен от афзелия  или от тиково дърво, които са с висока твърдост.

Полагането му трябва да стане по възможност перфектно. Това означава фугите да са  колкото се може по-плътни и самият паркет да бъде идеално равен, за да не се образуват локви. А вместо лак се препоръчва покритие със специално масло или восък. Лакът всъщност е доста по-водоустойчив, обаче и при най-малките нарушения на покритието водата може  да проникне в паркета и това да доведе до щети. Фугите по ръбовете трябва допълнително да бъдат уплътнени с маджун.

Който редовно опреснява запечатката с масло или восък, и дисциплинирано подсушава паркета след вана или душ може да се радва на очарователен паркет в банята дълги години.

Имайте предвид, че паркетът е особено подходящ и за представителни подове на административни сгради и за всички, които обичат дървото да присъства в обзавеждането у дома.

+8
Автор: Константин Димов
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
PETITE SATIN - Фина интериорна боя, създаваща луксозна сатенена повърхност

Полученото гладко покритие е устойчиво на често миене. PETITE SATIN е първата сертифицирана екологична боя на гръцкия пазар, 1998 г, без мирис и нетоксична.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари