Защо не можем без лампион?

Обичаме го заради особеното чувство на уют, което създава
15.05.2017
Светлана Желева
2296
осветление, лампи, лампион
Тези предмети за дома създават особено усещане за уют.
Източник: www.luxdeco.com

От гледна точка на осветление лампионът играе една ключова роля. Той разпръсква уютна светлина, гъвкаво може да бъде пренесен на различни места и като дизайнерски предмет повдига стойността на всеки хол.

Ако влезнете в стая, която се осветява само от една малка таванска лампа, ще забележите веднага, че осветлението може да бъде и по-различно. Равномерното, директно осветление отнема дълбочината на пространството и потопява всичко в една хомогенно хладна светлина.

При подреждане и работа, дневната светлина като че ли ни е достатъчна, но когато вечер искаме да ни стане по-уютно няма как да не пожелаем да добавим една алтернатива към таванската светлина. Точно тук се намесва лампионът и ни става любим с неговата индиректна, приглушена светлина, която именно във вечерните часове прави пространството много по-приятно, смятат експертите на schoener-wohnen.

Лампионът осветява винаги само една неголяма част от стаята, вместо да потапя цялото пространство в равномерна светлина.
По този начин той придава на стаята структура и дълбочина. И така с него целенасочено можем да осветяваме само отделни кътчета. Например лампионът е идеален до креслото, когато искаме да създадем уютен светлинен остров, докато останалата част на стаята остава в сумрак.

Възможностите, които той ни дава при обзавеждането зависят от съответната форма - ние различаваме 2 основни типа: пластични осветителни тела с обвивка от хартия или текстил, които се осветяват отвътре, и класически лампион със стойка и „чадър”. Те се предлагат наистина в безброй варианти, които са подходящи за различни стаи, стилове и жилищни ситуации.


Скулптуралните лампиони за топла светлина са популярни още от 1951 г. до сега     Източник: www.schoener-wohnen.de

Скулптурални лампиони за топла светлина
Най-известният представител на пластичните е лампионът с оризова хартия на японската дизайнерка Исаму Ногучи (Isamu Noguchi), който е можел да се купи през 1951 г. До днес той продължава да се харесва неимоверно. Междувременно се предлагат и аналогични варианти на ниски цени, които могат да се видят във всяка мебелна къща. Най-отличителната му черта е полупрозрачната обвивка от хартия или светъл плат, която приглушава светлината и му придава характерен топъл оттенък. Докато класическия лампион насочва светлината предимно нагоре или надолу, то този я разпространява равномерно в стаята.

Силата на тези лампиони е главно в настроението, което създават, докато лампионът за четене е по-малко подходящ, тъй като при него светлината е твърде силно приглушена.

Лампион с чадър
По съвсем друг начин  стоят нещата при класическия лампион с чадър и стойка. При него един като кръг чадър от текстил, хартия или тънък дървен фурнир обвива самата крушка.


Лампионите на статив са изразителни и се харесват много     Източник: www.schoener-wohnen.de

Качеството на светлина и възможностите за приложение са в пряко зависимост от дизайна и материала на чадъра. Ако той е непропусклив за светлината и е отворен само надолу, то лампионът пръска относително силно светлинно поле, което обаче е тясно ограничено около него, докато останалата част от стаята остава неосветена. Това е удобно не само за четене, бродиране, но се използва да се направят светлинни зони около канапето и фотьойла, и така пространството се разделя на светло и по-тъмно.

Ако чадърчето е отворено и на горе, и е направено от пропусклив за светлината материал,  като например светъл текстил или тънък фурнир, то тогава лампионът хвърля приглушена светлина навсякъде в стаята. Този тип се прилага масово и с право е обичан и търсен. И затова изборът при тях е огромен. Освен класическите „крачета” за лампиони от метал или дърво се предлагат лампиони със статив. Те са много изразителни и затова клиентите се спират първо на тях.

Също така, при чадърчето производителите предлагат голямо разнообразие: от фурнир, порцелан, хартия, стъкло или текстил в много цветове. Много фирми дори предлагат стойка и чадърче поотделно, с цел да се правят още повече комбинации.  Важно е следното: когато ги купувате поотделно, не се срамувайте, а включете лампиона още в магазина, за да видите на място качеството на светлина. Тя се различава според материала и вида на чадърчето наистина значително.

+1
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари